Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Godine se vide u kosi

Biološka funkcija kose je da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih podražaja. Međutim, ona je istovremeno i jedna vrsta ukrasa. Zato se jednim od vodećih estetskih nedostataka današnjice smatra nedostatak ili prorijeđenost kose. Metabolizam kose brz je i zahtjevan te podložan utjecajima iz organizma i okoline. Na osobine kose svakako utječe i životna dob, pa zato je sasvim normalno da kosa tokom života mijenja boju, kvalitetu i izgled.
  Geni, hormoni...
Boja kose, njezina debljina i kvaliteta ovise o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Pa tako plava sadrži najmanje pigmenta i najtanja je, najdeblja je crvenkasta vlas, a po debljini se između njih nalaze smeđa i crna.
Folikuli od kojih se stvara dlaka razviju se u devetoj sedmici embrionalnog razvitka, da bi se pred kraj trudnoće izdiferencirala gušće obrasla područja kože kao što su vlasište, obrve. Tu primarnu intrauterinu dlakavost nakon poroda postupno zamjenjuje terminalna, pigmentom bogata kosa odraslih. Konačni izgled kose ovisi od djelovanja genetičkih, hormonalnih i rasnih utjecaja.
Folikul dlake je pod stalnim utjecajem hormona, od kojih je testosteron izuzetno važan. Tokom života proces starenja zahvaća i kosu. Nastaju promjene u morfologiji vlasi, kao i u njenom ciklusu rasta.
Sa godinama mijenja se i boja kose. Sijeda je uobičajena pojava u procesu starenja, a nastaje kao rezultat nestanka pigmenta (depigmentacije), što se dešava u većine osoba.
  Gubitak pigmenta
Gubitak pigmenta u kosi posljedica je prestanka aktivnosti pigmentnih stanica melanocita u bulbusu vlasi. Vrijeme nastanka sijede kose različito je, a ovisi o nasljeđu kao i o stečenim faktorima.
Kosa najprije sijedi na sljepoočnoj regiji, a zatim se širi na tjemeni i zatiljni dio. U bijelaca se u prosjeku javlja oko 35. godine života. Sa starenjem se mijenja i gustoća kose. Na vlasištu odraslih ima približno 100 000 folikula. Propadanje nekih folikula započinje u razdoblju od 30. do 50. godine života i njihov se broj smanjuje. Smanjenjem broja folikula primjećuje se i smanjenje gustoće kose koje je jače izraženo centralno na vlasištu. Vremenom nastaju promjene i u promjeru vlasi. S godinama postotak debelih vlasi se smanjuje, a raste broj srednje debelih i tankih. Ta je pojava prisutna na svim područjima vlasišta i nije u odnosu s gustoćom kose. Posljedica je ciklusa obnavljanja vlasi kao i genetskih i hormonalnih faktora. Njegu kose treba prilagoditi godinama. Budući da je u starijoj životnoj dobi mogućnost nastanka patoloških promjena na vlasištu češća (npr. utjecaj hroničnih bolesti, uzimanje lijekova), one zajedno s već navedenim fiziološkim promjenama mogu dovesti do promjena na kosi koje se doživljavaju kao veliki estetski nedostatak. Posebnu pažnju posvetite izboru boja za kosu. Njenom oštećenju doprinosi dugogodišnje nestručno bojenje, upotreba jakih sredstava za izbjeljivanje i upotreba nekvalitetnih šampona.
  Pranje i bojenje
Sijedu kosu treba pažljivo prati jer su bijele vlasi veoma krhke i lako lomljive. Ta spoznaja diktira nabavku posebnog šampona koji će te vlasi osnažiti i učiniti zdravijima i sjajnijima. Prvenstveno treba znati da kosa kod odraslih teže podnosi alkalne (lužnate)
preparate i da nakon primjene alkalnih preparata treba mnogo više vremena da se ponovo uspostavi fiziološka pH vrijednost.
Zato, pripravci namijenjeni pranju i njezi kose i vlasišta trebaju biti blago kiseli, do neutralni. Za suhu kosu korisno je ulje kokosa, jojobe, čička, ricinusa i si. Za regeneraciju vlasi vrlo su korisna pakiranja u obliku maski. Ona sadrže ekstrakte bilja i morske alge.
Od boja za kosu preporučuju se one kratkotrajnog i poludugog djelovanja. Preparati koji duže ostaju na kosi (učvršćivači, boje, lakovi) trebaju sadržavati UVA i UVB zaštitu. Također i korištenje oštrih četki, te sušenje jako toplim zrakom dodatno oštećuje kosu. Sve navedeno oštećuje disulfide u keratinu vlasi što ima za posljedicu smanjenje njene čvrstoće.

Spas u preljevu
Ako sijede vlasi nisu lomljive, problem ipak može uzrokovati njihov ružan žuti odsjaj (preljev). Dermatolozi baš za to okrivljuju promjene u procesu pigmentacije, dok frizeri nude spas u korištenju preljeva. Taj se rezultat ne postiže amaterskom njegom kod kuće nego je preporučljivo žutilo sijede kose neutralizirati svijetloljubičastim preljevom.

Tri faze jedne dlake
Kosa se tokom života stalno izmjenjuje. Životni ciklus vlasi prolazi kroz tri faze:
- Anagena ili faza rasta - traje od četiri do šest godina;
- Katagena faza - traje oko tri sedmice;
- Telogena faza - traje oko tri mjeseca, tokom koje dolazi do ispadanja vlasi.

Kapa ili šešir
Život u gradovima s dosta prašine i smoga nalaže da dodatno zaštitimo sijede vlasi. Zato bi sjedokose trebale češće nositi kapu ili šešir. No, jednako tako i kosu njegovati djelotvornim preparatima za zaštitu i od štetnog utjecaja vlage i drugih neugodnih vanjskih faktora.

Perut treba liječiti
Perut je neugodna pojava na koži vlasišta i pogađa oko polovine odraslih osoba. Može je dobiti svako, u bilo kojem životnom razdoblju, no učestalost je ipak najveća oko četrdesete godine. Kao i na ostalim dijelovima tijela, i na vlasištu se koža stalno obnavlja, tj. nove stanice zamjenjuju stare, odumrle. Kod osoba koje pate od peruti proces odbacivanja odumrlih stanica je ubrzan, pa se na površini stvara više odumrlih stanica koje primjećujemo kao bijele Ijuskice (perut), ili bjelkaste naslage na koži vlasišta.
Pojave koje prate perut su svrbež, Ijuskanje kože i crvenilo vlasišta, koje se pojavljuje rjeđe. Simptomi peruti ljeti su u pravilu manje izraženi zbog djelovanja UV zraka, a zimi se pogoršavaju. Perut se mora liječiti jer njeno zanemarivanje tokom najranijih simptoma dovodi do nakupljanja sve više ljuski, što može izazvati jači svrbež, pojavu sitnih ranica na površini kože i infekciju.

Šarm sijedih vlasi
Kad neke žene u ranim tridesetim ustanove da su počele sijedjeti, nimalo ih neće utješiti stručno objašnjenje kako je riječ o depigmentaciji stabljike vlasišta. Uzroci su joj u dermatološkim promjenama (na primjer, vitiligu), ali i genetskim koje su ionako postale dežurnim krivcem za promjene u ljudskom organizmu. No, sve se češće okrivljuje i stres, jer se ustanovilo da uzrokuje neuobičajenu navalu adrenalina. To je pravi atak na folikule, što ostavlja trag na stanicama koje proizvode malanin i uzrokuju sijeđenje. Budući da se tridesetogodišnjakinje ili koju godinu starije sjedokose dame osjećaju mlade, razumljivo je da postaju zabrinutije zbog tih promjena. Stručnjaci će ženama koje su u ranoj životnoj dobi primijetile prve sijede savjetovati da ih odmah kamufliraju bojom za kosu.
lako se mogu čuti priče kako takvi preparati štete vlasištu i bijelim vlasima, dermatolozi drukčije misle. Pa, nema razloga da se ta kosa ne oboji istim bojama kao i druge vlasi koje unatoč prirodnoj boji, također, mogu biti krhke.
Objavio/la ljepotaa u 15:06, 0

Post je objavljen 15.04.2011. u 10:39 sati.