Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Kako smo obilježili obljetnicu 10. travnja...

Evo, prije nego stignem staviti fotke, malo povijesnih činjenica, vezano uz jučerašnji program u okolici Bjelovara:

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA-ODBOR ZA PODIZANJE SPOMEN OBILJEŽJA PREŠUĆIVANIM HRVATSKIM ŽRTVAMA II. SVJ. RATA I PORAĆA S PODRUČJA BBŽ-E S POVJERENSTVOM ZA OČUVANJE, SKRB I OBILJEŽAVANJE TRAVANJSKIH DOGAĐAJA U DONJIM MOSTIMA 1941.

I

OPĆINA KAPELA U SURADNJI S GRADOM BJELOVAROM I MH-OGRANAK BJELOVAR



PRIREDIT ĆE U NEDJELJU, 10. TRAVNJA 2011. U DONJIM MOSTIMA

S POČETKOM U 10,00 SATI



S P O M E N



NA 70. OBLJETNICU PRVOG RATNOG ZLOČINA

KOJI SE DOGODIO U SELU DONJI MOSTI 10. TRAVNJA 1941., A ŽRTVE SU BILE 11 HRVATSKIH SELJAKA

I

NA 64-icu PREŠUĆIVANIH HRVATSKIH ŽRTAVA II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA

IZ SELA DONJI, SREDNJI I GORNJI MOSTI


"Bjelovarski ustanak dogodio se 1941. Hrvati u kraljevskoj jugoslavenskoj vojsci nakon izbijanja II. svjetskog rata masovno počinju otkazivati poslušnost. Dana 8. travnja 1941. otvoreno su se pobunili 108. pješadijski puk u Velikom Grđevcu i 40. dopunski puk u Severinu, koji su bili u sastavu Slavonske divizije jugoslavenske vojske sa sjedištem u Bjelovaru. Uz pomoć Hrvatske seljačke zaštite zauzimaju žandarmerijsku postaju u Garešnici i stižu u Bjelovar te pružaju podršku gradonačelniku dr. Juliju Makancu. U sukobu žandara i vojske, poginula su dva hrvatska vojnika, a tri su ranjena. Nakon toga se gradska vlast s hrvatskim građanstvom pridružuje pobuni. Srušena je jugoslavenska vlast, a gradonačelnik je proglasio hrvatsku državu. Slijedećih dana su žandari i oficiri iz osvete, ubili 28 civila u predgrađu Bjelovara i u selu Donji Mosti.

...

Partizani su zaposijeli grad 5. svibnja 1945. godine. Na području grada bilo je nekoliko logora. Poražene snage NDH-a i izbjegli hrvatski civili nakon izručenja Jugoslavenskoj armiji kraj Bleiburga 15. svibnja 1945., pri povratku prolazili su "Križnim putem" i kroz Bjelovar, gdje su izvršene masovne likvidacije. Dio ljudi je pogubljen u šumama Lug i Trnovka. Ubijena su i dva mlada franjevca Sebastijan Šantalab i Ferdo Gassmann. U Bjelovaru je u Drugom svjetskom ratu poginulo 518 ljudi, a neposredno nakon rata ubijeno je još 471 [9].

Oslobađanje bjelovarske vojarne 29. rujna 1991.

Vojarna "Božidar Adžija" na Vojnoviću u samom gradu i objekti JNA u okolici Bjelovara bili su blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga, jer se 265. mehanizirana brigada na čelu s pukovnikom Rajkom Kovačevićem nije željela mirno predati. Bilo je i naznaka, da će iz vojarne napasti grad. Planom "Bilogora" HV je 29. rujna 1991. napala i zauzela vojarnu. Skladište se našlo u okruženju i pod napadom. Nakon kraće borbe, major Milan Tepić je naredio vojnicima, da se predaju, a sam je ostao u skladištu. Prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekt, u 10 sati i 17 minuta, 29. rujna, aktivirao je eksploziv i uništio skladište, u kojem se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U eksploziji je naravno i sam poginuo, kao i još 11 hrvatskih vojnika. Major Milan Tepić u Srbiji se slavi kao ratni heroj, po njemu su nazvane ulice u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci. [11] Tijekom 29. rujna 1991., trajao je oružani sukob oko vojarne. Bilo je razmjene pješadijske i minobacačke vatre. Jedan tenk napustio je vojarnu i pucao po kućama oko vojarne, koje su pri tome jako oštećene. Granata je pala i na crkvu sv. Terezije Avilske pri čemu su ubijene tri žene. Oko 19 sati, hrvatska vojska zauzela je vojarnu, pri čemu su ubijeni pukovnik Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan prve klase Dragiša Jovanović, a ostali vojnici su zarobljeni. [12]

Na području nekadašnje Barutane uređeno je spomen područje. U spomen na oslobođenje Bjelovara od JNA, kao i na tragičan događaj u kojem je poginulo jedanaest hrvatskih vojnika, svake se godine na dan 29. rujna u Bjelovaru održava "Mimohod pobjednika", koji započinje na središnjem gradskom parku, a završava na Spomen području Barutana."


SADRŽAJ PROGRAMA:

1. GROBLJE DONJI MOSTI KOD SPOMENIKA 10,00 SATI

- Hrvatska himna, izvodi pjevački zbor OŠ Mirka Pereša, Kapela

- Prigodne riječi

- Prigodne recitacije i skladbe, izvode učenici OŠ Mirka Pereša, Kapela

- Blagoslov i molitvu predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak

- Polaganje vijenaca i paljenje svijeća


2. ŽUPNA CRKVA SV. BENEDIKTA U DONJIM MOSTIMA 11,00 SATI

- Koncelebrirana Sv. Misa, predvode biskupi

Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Josip Mrzljak i mons. Vjekoslav Huzjak


3. VATROGASNI DOM U DONJIM MOSTIMA

- Domjenak


ZADOVOLJSTVO NAM JE POZVATI VAS I VAŠE PRIJATELJE KAKO BI ZAJEDNO UVELIČALI OVAJ SPOMEN


Istina o proglašenju Hrvatske države u Bjelovaru

8. travnja 1941.

i istina o ratnom zločinu u Donjim Mostima

mijenja hrvatsku povijest!


Prvi ratni zločin

u Drugom svjetskom ratu počinjen je

na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. u 11 sati

od srbo-četnika

nad hrvatskim seljacima u Donjim Mostima!



Zločin je počinio srpsko-četnički

2. konjanički puk “Car Dušan Silni”

iz Virovitice

nad 11 hrvatskih seljaka Donjih Mosti.

Post je objavljen 11.04.2011. u 08:58 sati.