Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Sucker Punch (2011)

Sucker Punch: Babydoll uzvraca udarac (2011)

Photobucket

Produkcija: Cruel & Unusual Films / Legendary Pictures / Lennox House Films / Warner Bros. Pictures
Redatelj: Zack Snyder
Scenarij: Zack Snyder i Steve Shibuya

Uloge:
Emily Browning............Baby Doll
Abbie Cornish..............Sweet Pea
Jena Malone................Rocket
Scott Glenn..................Mudrac

Film je izašao u kina 21. ožujka, 2011
Trajanje: 110 minuta
Budžet: oko 82 milijuna $
Zarada u prvom vikendu u SAD: 19 058 199 $
Zarada: 30 milijuna $ (još igra u kinima)
Službena stranica filma
Foršpan filma

Photobucket

SADRŽAJ :
"- Akcijska fantazija koja nas vodi u živopisnu maštu djevojke kojoj svijet snova pruža bijeg od mračne stvarnosti. Nesputana granicama prostora i vremena, slobodna je krenuti kuda je vode misli, a njezine nevjerojatne avanture zamagljuju granice između stvarnosti i imaginacije.

Babydoll je zatočena, ali nije izgubila volju za životom. Odlučila se boriti za slobodu, pa poziva još četiri djevojke da udruže svoje vještine kako izbjegle zlu sudbinu i pobjegle od svojih tamničara.
Babydoll predvodi djevojke u fantastičnim bitkama protiv samuraja, zmija, vojnika… s virtualnim oružjem na raspolaganju. Jedino ih uspjeh njihovog nevjerojatnog putovanje može osloboditi."


Photobucket

RECENZIJA:
- ''Sucker Punch'' je jedan predivan film, koji za sada na mojoj listi pretendira na No.1 film u 2011, no pošto je do kraja godine još osam mjeseci ne preostaje mi nego čekati i vidjeti hoće li se pojaviti nešto još bolje od ovog filma. Za sada mogu reći da sam ostao očaran....
Zack Snyder (''Watchmen'' ,''300'',''Dawn of the Dead'') je opet snimio odličan film, koji možda nije prihvaćen od dobrog dijela publike, no koji će siguran sam s vremenom doživjeti kultni status baš kao i ''The Thing'' ili ''Blade Runner''.
Publika kojoj se nije svidio film spočitava mu da je previše uplovio u fantaziju u kojoj se totalno izgubio i da je sam redatelj pretjerao sa kompjuterskim efektima, te da je sama priča plitka.

Ja osobno moram reći da sam uživao u svakom kadru tih 110 minuta, jer još od Burtonove ''Alise u Zemlji Čudesa'' fantazijski svijet nije bio tako opipljiv i ugodan oku.
Ono zbog čega je ovaj film jebeno dobar jeste što je spojio nešto za što smo mislili da je nespojivo, ali što je većina nas barem jednom doživjela u snovima naravno svatko na svoj način.
Tako imamo izmješane žanrove sa podžanrovima – znanstvena fantastika, steampunk, horor i fantasy u kojima:

- junakinje se avionom obračunavaju sa zmajem i dok on njih vatrom oni na njega pucaju mašinkom marke Browing
- junakinje sudjeluju u I. svjetskom ratu gdje moderno oružje većinom marke Heckler & Koch uz finu pomoć jednog Mecha razvaljuje guzice naci zombijima (ovako je trebao izgledati ''Mutant Chronicles'')
- Babydoll obara cijeli cepelin Lewisovim lakim mitraljezom na 'Bata Živojinović' način
- divovski samuraj minigunom bude pobijeđen od Babydollove katane
- se katanom odbijaju meci u bliskoj borbi baš kao što to rade Jediji sa svojim svjetlosnim mačevima kad na njih zapucaju laserskim puškama i pištoljima
- se naših pet junakinja kung fu šaketaju i mlate sa jedno 20-tak robota
- Orci bivaju pokokani također modernim naoružanjem među kojima se najviše ističe Sweetpeain Colt M4A1

Photobucket

Kako vidimo Snyder je znalački film prvenstveno namijenio muškoj gamerskoj populaciji 21 stoljeća koja je uz videoigre odrasla i uz japanske anime/manga klasike, a tome u prilog govore scene u kojima mlade djevojke u školskim minicama opasane mačevima, katanama, automatskim puškama kokaju raznoliku neprijateljsku silu viđenu prije toga većinom u videoigrama, pa tek onda u ponekom filmu. Jer upravo te 'misije' u fantazijskom svijetu izgledaju kao da su izašle iz neke najnovije videoigre (ovo bi mogao biti još jedan od razloga zbog negativnih kritika od strane dobrog dijela kino publike, a koja nije upoznata sa gamerskim svijetom).
No, kako se sama radnja sastoji od tri dijela – stvarni svijet i dva fantazijska, od kojih je svaki nezavisan od drugog no ipak se međusobno upotpunjuju, redatelj si dopušta da ova prva dva izgledaju mnogo realnije i dramski konkretnije, dok vizualno izgledaju poput nekog muzičkog spota.

Zagrebemo li malo dublje vidjet ćemo da niti sam film nije niti tako plitak niti jednostavan, jer ne samo da ima mnogo sličnosti sa ''Letom Iznad Kukavičjeg Gnijezda'' nego je ''Sucker Punch'' prepun simbolike i frojdovštine u kojima svaki kadar govori o samoj Babydoll i njenom stanju, pa ću spomenuti jedan od najočitijih primjera a to je da je Babydoll kao pacijent umobolnice čeka lobotomiju, koja se na njoj ima obaviti, ali dok čeka život u umobolnici je sve samo ne lak, jer muško osoblje sa ljigavim Blueom seksualno iskorištava pacijentice, te zbog tog poniženja i nasilja koje doživljava Babydoll stvara ne jedan nego dva izmišljena svijeta, jer čak onaj prvi je tako strašan da tek u drugom naša heroina pronalazi snagu u kojoj je zahvaljujući svom snažnom umu ona kraljica...

Photobucket

Zack se obilno, ali nadasve pametno koristi slow-motion kadrovima te ovdje također primamljivim freez –frameovima uz pravoremenu i jako dobru montažu zbog čega su scene tako magične.
Ovako dobru scenografiju tog trećeg fantazijskog svijeta nisam vidio još od ''Hellboya II'', a sam CGI je predivan i realističan (ovdje ću izdvojiti zmaja koji izgleda prejebeno i baš me zanima kako će izgledati Smaug iz nadolazećeg ''Hobita'').
Film također ima odličan soundtrack u kojem svaka pjesma ima svoju trenutak i smisao. Lijepo je bilo vidjeti Scotta Glenna u dobroj epizodnoj ulozi Mudrog Starca. Ostatak glumačke postave odradio je svoj dio posla jako dobro. Što više reći nego da jedva čekam film imati na DVD-u, te da ga mogu opet pogledati i guštati u prizorima borbi i vidjeti da li je moja sumnja opravdana da je u kino verziji izbačena cijelovita scena obračuna djevojaka sa Orcima u dvorištu dvorca.
Vi filmofili i ljubitelji horora koji još niste gledali film a dvoumite se da li da ga gledate ili ne....poslušajte moj savijet i otiđite ga pogledati, jer je film vizualno remek djelo, te ga toplo preporučam.


THE SCENA:
- Borba protiv naci zombija
- Samuraj sa minigunom vs. Babydoll
- Zmaj vs. avion

Photobucket

Post je objavljen 07.04.2011. u 23:35 sati.