Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Državni proračun između pobačaja i ekologije

Piše Bojan Klima

Sjedinjene se Države nalaze pred privremenom obustavom rada državnih službi, savezne administracije, vladinih ministarstava i niza javnih ustanova koje se financiraju iz državnog proračuna. Naime, iako je tekuća fiskalna godina počela prvog listopada 2010, republikanci i demokrati u Kongresu Sjedinjenih Država nisu postigli kompromis o tome kako bi proračun trebao izgledati.

U proteklih sedam mjeseci državne su se službe – od diplomacije i vojske preko porezne uprave i mirovinskog osiguranja pa sve do muzeja Smithsonian i Nacionalnog Zoološkog vrta u Washingtonu – financirale putem privremenih izvršnih mjera čija se važnost produživala svakih nekoliko tjedana, a jamčila je razinu financiranja iz prethodne godine.

No, i demokrati i republikanci – a i Bijela kuća – ne žele da se takva 'proračunska improvizacija' nastavlja u nedogled i riješeni su da takvo stanje prestane. No, u središtu spora nalazi se pitanje - gdje se budžet treba rezati, kome treba oduzeti novac?

Amerika je zadužena jer iz godine u godinu troši više nego što prikupi u porezima. U vezi s tom činjenicom, postoji konsenzus i na Capitol Hillu i u Bijeloj kući. No, kada se riječ povede o hijerarhiji prioriteta, razlike između Demokratske i Republikanske stranke postaju očite.

I to prvenstveno ideološke razlike! Jer, što se tiče veličine proračunske uštede, riječ je o razmjerno malim svotama. Republikanci žele da se u godišnjem proračunu koji se mjeri u bilijunima dolara uštedi oko 40 milijardi dolara. Demokrati predlažu uštedu od 33 milijarde.

U posljednjem krugu pregovora, danas poslijepodne, postalo je – ponovno – očito da su glavne točke spoticanja državna pomoć organizaciji Planned Parenthood, koja se bavi planiranjem obitelji i daje informacije o pobačaju, te regulacija ekološke problematike od strane državne Agencije za očuvanje okoliša.

Iako su za državni proračun razmjerno minorna, ova pitanja – pobačaj i ekologija - mobiliziraju milijune politički najangažiranijih Amerikanaca, i na desnici i na ljevici.

Zbog toga će se stranačko prepucavanje oko tekućih proračunskih prioriteta vjerojatno nastaviti u sljedećim tjednima, ako ne i mjesecima.


Post je objavljen 07.04.2011. u 21:44 sati.