Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Jabuke: s tjesteninom, s rižom ili pijane

Opet sam imala jabuka koje je trebalo nekamo «utrpati» rolleyes. Pisala sam već da ne volim jabuke tuzan; a ne volim ni slastice «ovog tipa» nono. Ja volim slastice koje spadaju u kategoriju «KOLAČ» ili «TORTA» cerek; a ovi neki zapečeni deserti i one neke kremice u čašama s piškotama ili sličnim imbecilnim keksima rolleyes… to nikako nije po mojem ukusu headbang, ali povremeno se i nešto takvo nađe na repertoaru…


Danas na repertoaru imamo čak tri slastice s jabukama: Zapečene rezance s jabukama, Zapečenu rižu na mlijeku s jabukama i Zapečene opijene jabuke.



Zapečeni rezanci s jabukama

Image and video hosting by TinyPic


Recept se temelji na receptu iz časopisa Tjestenine, br. 1, 2005.

Sastojci
750 g jabuka
250 g tankih rezanaca (za juhu)
prstohvat cimeta
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
4 jaja
200 g kiselog vrhnja
oko 150 g šećera
(po želji: 150 g grožđica i 150 g pinjola ili nekih nasjeckanih orašastih plodova)



Jabuke ogulite i naribajte. Po želji, nakapajte ih limunovim sokom da ne potamne.

Rezance skuhajte u malo posoljenoj vodi, ocijedite ih, isperite ih hladnom vodom i onda ih dobro ocijedite.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Žumanjke izmiksajte sa šećer0m pa umiksajte i kiselo vrhnje.

Rezance pomiješajte s jabukama, cimetom, vanilin šećerom i rumom (sve dobro promiješajte vilicom da se sastojci povežu). Zatim umiješajte žumanjke sa šećerom (po želji, dodajte grožđice i nasjeckane pinjole).
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Okruglu posudu promjera oko 24 cm namastite i posipajte krušnim mrvicama (najbolja je posuda s obručem na skidanje, ali nije obavezno, ako nemate takvu posudu možete to peći u običnom pekaču obloženom papirom za pečenje; papir namastite i posipajte krušnim mrvicama).
Ulijte smjesu i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva; pecite oko 55 min.

Pečenu slasticu ostavite da se hladi 10ak min.
Ako ste ju pekli u posudi s obručem na skidanje: nožem odvojite jelo od obruča i skinite obruč.
Ako ste slasticu pekli u običnoj posudi, na nju stavite tanjur pa sve zajedno brzo okrenite, da slastica sklizne na tanjur, maknite posudu i odlijepite papir za pečenje. Na slasticu stavite drugi tanjur i sve zajedno okrenite – da odozgo bude ona strana koja je bila i za vrijeme pečenja.

Jelo posipajte šećerom u prahu, poslužite toplo, ali može i hladno.


smijeh


Zapečena riža na mlijeku s jabukama

Image and video hosting by TinyPic

Recept se temelji na receptu iz časopisa Dobar tek: Tjestenine i rižoti, ali ja se ne držim svih caka i finesa iz originalnog recepta: radim kako je meni jednostavnije.
I da, u originalu, ne upotrebljavaju se jabuke, nego 1 kg breskvi iz kompota. Kako je meni cilj riješiti se jabuka: upotrijebila sam jabuke; ali moglo bi se upotrijebiti i neko drugo voće.

Sastojci
200 g riže
750 ml mlijeka
70 g margarina/maslaca
(naribana kora 1 limuna, vanilin šećer)
150 g šećera (u prahu)
150 g čokolade za kuhanje, nasjeckane
4 jaja
80 g krušnih mrvica
1 kg jabuka
sok 1 limuna
cimet
+
masnoća i mrvice za lim
šećer u prahu za posipanje


U loncu zakuhajte vodu, malo ju posolite pa dodajte rižu, kuhajte ju da napola omekša pa ju ocijedite.
Tada u drugi lonac stavite mlijeko, narezani margarin i 50 g šećera (po želji, dodajte naribanu koru 1 limuna, i vanilin šećer – ja to ne upotrebljavam) pa sve zagrijte na laganoj vatri i onda umiješajte ocijeđenu rižu. Kuhajte na laganoj vatri da se smjesa zgusne (ispočetka ne trebate stalno miješati, ali pred kraj češće promiješajte da ne zagori).
Polovicu kuhane riže prebacite u praznu posudu, ostavite rižu da se ohladi, da bude mlaka. Riži u loncu dodajte nasjeckanu čokoladu i dobro sve promiješajte da se čokolada rastopi – i tu čokoladnu rižu ostavite da se ohladi, da bude mlaka.

Jabuke ogulite i narežite na komade (veličine 2-3 cm), nakapajte ih limunovim sokom i dodajte malo cimeta.

Posude s rižom možete staviti u sudoper napunjen hladnom vodom, tako će se brže ohladiti, povremeno promiješajte rižu tijekom hlađenja.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg pa dodajte 50 g šećera i sve dobro promiksajte da dobijete glatku i sjajnu smjesu.

Žumanjke pjenasto izmiksajte s preostalih 50 g šećera.

U «bijelu» mlaku rižu kuhačom umiješajte polovicu izmiksanih žumanjaka, 40 g krušnih mrvica i narezane jabuke. Na kraju lagano umiješajte i polovicu izmiksanog snijega.

U «čokoladnu» mlaku rižu kuhačom umiješajte preostale izmiksane žumanjke, 40 g krušnih mrvica, a onda i preostali izmiksani snijeg.

Četvrtasti lim za pečenje namastite te po dnu i stranicama posipajte krušne mrvice.
Na dno posude ravnomjerno rasporedite «čokoladnu» rižu, a na nju pažljivo nanesite «bijelu» rižu.

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Pečenu rižu posipajte šećerom u prahu i ostavite da se hladi 10ak min. Tada ju narežite na veće ploške i lopaticom za palačinke ih servirajte na tanjure, poslužite toplo.


smijeh


Zapečene opijene jabuke

Image and video hosting by TinyPic


Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 10., 17. 9. 2009.

Sastojci
1 kg jabuka
sok pola limuna
prstohvat cimeta
40 ml ruma
2 žlice šećera
(po 50 g grožđica i nasjeckanih badema)
+
4 jaja
80 g šećera
100 g mekanog margarina/maslaca
100 g brašna
80 ml mlijeka
+
šećer u prahu za posipanje


Jabuke ogulite i narežite na komade veličine 2-3 cm. Pomiješajte ih limunovim sokom, cimetom, rumom i šećerom (možete staviti i više šećera). Po želji, dodajte im bademe i grožđice.

Posudu za pečenje namastite i na dno stavite pripremljene jabuke.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Šećer pjenasto izmiksajte s mekanim margarinom pa dodajte jedan po jedan žumanjka i sve dobro izmiksajte. Zatim naizmjence umiješajte brašno i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Smjesu rasporedite po jabukama i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, sve pecite oko 40 min.

Pečeno jelo posipajte šećerom u prahu i poslužite.




Post je objavljen 08.04.2011. u 08:19 sati.