Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nkdubravamladi

Marketing

Zagrebački športski savez

Malo friških vijesti iz struke.
Zagrebački športski savez je, već znamo, institucija koja brine o zagrebačkom sportu u najširem smislu te riječi te najizravnije utječe na financiranje pa tako i razvoj gradskog sporta.
Nedugo je taj Savez donio odluku da neće prihvaćati zapošljavanje novih trenera koji ne udovoljavaju zahtjevu potrebne stručne spreme, a to je prema Zakonu o sportu stručna sprema najmanje na razini trenera prvostupnika ili osoba koja je za poslove trenera „osposobljena putem ustanove za osposobljavanje kadra na temelju programa za stjecanje licencije krovnih svjetskih ili europskih udruženja određenog sporta“. Već zaposleni treneri imaju rok stjecanja potrebne spreme do 2013. godine. I ne bi tu bilo ništa sporno da ne zbunjuje činjenica što se ova odluka poziva na Zakon iz 2006. godine. A što se događalo do sada? No da vidimo malo tko su ti ljudi, koji se po ovoj odluci tj. već odavno važećem Zakonu o sportu, smiju baviti sportskom edukacijom naše djece.
Trener prvostupnik je osoba koja je završila srednju školu te dodiplomski stručni studij na Odjelu za izobrazbu trenera Društvenog veleučilišta. (saznajemo na Kineziološkom fakultetu) Studij traje 6 semestara iliti 3 godine. Dakle to je minimum minimuma. No postoje i još obrazovaniji treneri koji su završili petogodišnji studij kineziologije, odradili više od 3.500 sati stručne nastave i prakse te stekli dvojni akademski naziv i dvije stručne kompetencije iste razine - magistar kineziologije u edukaciji i magistar kineziologije u izabranom sportu, rekreaciji, kineziterapiji ili sportskom menadžmentu. Najviši stupanj ovog formalnog obrazovanja je jasno poslijediplomski doktorski ili specijalistički studij. (isti izvor)
S druge strane, imamo osobe „osposobljene putem ustanove za osposobljavanje kadra na temelju programa za stjecanje licencije krovnih svjetskih ili europskih udruženja određenog sporta“. Pretpostavljam da su to npr. treneri osposobljeni na Nogometnoj akademiji HNS-a. Edukacija za licencu nogometnog trenera traje od 6 mjeseci (C-60 sati nastave), 2,5 godine (B-60+140 sati nastave i prakse), 4 godine (A-200+190 sati nastave i prakse) do 8 godina (PRO-390+380 sati nastave i prakse). Kriteriji za upis na Nogometnu akademiju za najnižu C licencu su punoljetnost, završena osnovna škola, zadovoljavajuće zdravstveno stanje i min 4 g. igranja nogometa u organiziranom natjecanju. Svaka slijedeća licenca nadovezuje se na prethodnu tj. podrazumijeva završen tečaj niže licence sa vrlo dobrim ili odličnim uspjehom te ipak završenu srednju školu. Profesionalci imaju nešto drugačije uvjete. (podaci iz HNS-a)
Toliko o trenerskoj naobrazbi.
U idućem nastavku govorimo o novom Programu javnih potreba u sportu za 2011. godinu.

Post je objavljen 06.04.2011. u 17:12 sati.