Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Protiv celulita pomažu čaj, kupke i masaže



Danas ne sliježemo nehajno ramenima na spomen celulita. U poplavi raznoraznih preparata za tretiranje celulita i nerijetko suludih savjeta, evo nekoliko prijedloga kako postepeno, na prirodan način, pomoći tijelu da se riješi viška masnih ćelija.
Možda neće djelovati brzo poput mnogih sintetskih i iritirajućih krema i pripravaka kozmetičke industrije, ali će dati dugotrajnije rezultate bez štetnih posljedica.
Uz redovitu gimnastiku i masažu, valja koristiti preparate koji će potaknuti limfu i rad bubrega, gubitak viška tekućine i razgradnju masnih ćelija, a istovremeno njegovati kožu.

Izbor ulja

Najčešća ulja koja se koriste u te svrhe su limfotonici i diuretici. Oni potiču rad limfnog optoka i otjecanje viška tekućine te potiču rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina. Dobar izbor je ulje atlaskog i/ili himalajskog cedra (Cedrus atlantica, C. deodora) i ulje bobica borovice (Juniperus communis). Osim toga, važno je potaknuti i arterijsku i vensku cirkulaciju, kako površinski tako i dubinski, pa u tu svrhu mogu poslužiti eterična ulja čempresa (Cupressus sempervirens) i ružmarina cineola (Rosmarinus offici-nalis). Ružmarin mora biti upravo kemotip cineol, a ne verbenon ili kamfor.
Korisno je i ulje limuna (Citrus limon), pogotovo ako postoji problem s kapilarama. Limunski eukaliptus (Eukalvptus citriodora) ili limunska trava (Cvmbopogon citratus), kao i kadulja (Salvia officinalis) djelovat će protuupalno (kod bolnog celulita) te lipolitično na potkožno masno tkivo. To su neka od osnovnih ulja koja mogu ući u anticelulitnu mješavinu, iako svaki aromaterapeut slaže vlastitu recepturu. Anticelulitna mješavina obično se spravlja u brzoupijajućem biljnom ulju lješnjaka (koje je adstringentno, odnosno, steže tkivo) ili u biljnom ulju makadamije.

Ne pretjerivati
Važno je pridržavati se dopuštenih koncentracija eteričnih ulja i nikako ne pretjerivati s njihovom količinom, jer veća koncentracija neće brže ukloniti celulit, a može naškoditi koži. Zahvaćena područja se mažu dvaput dnevno u tankom sloju, tako da se ulje u potpunosti upije kroz petnaestak minuta. Ne treba pretjerivati s nanošenjem ulja, jer se neće postići brži učinak, a potrošit ćete skupocjenu mješavinu.

Koža se prije mazanja može lagano zagrijati i hidrirati da se otvore pore (primjerice, pod vrućim tušem) ili pet minuta nakon premazivanja leći u vruću kupku, koja će ulja „tjerati" dublje u kožu.

Bez folije ili termodeke
Nikako se nemojte zamatati u folije ili termodeke, jer će znojenje spriječiti eterična ulja da prodru dublje u tkivo i odgovarajuće djeluju. Svrha ovog tretmana je da eterična ulja dođu u dublje slojeve kože i djeluju na celulit, a znojenje ima suprotan smjer kretanja - prema van. Ako želite, foliju ili termodeku možete koristiti prije premazivanja ovom mješavinom, s tim da ne zaboravite 15 minuta ranije popiti čaj od lipovog ili bazginog cvijeta, ili pak cvijeta crnog sljeza, koji će potaknuti lučenje toksina putem znojenja.

A jeste li znali i ovo...
• U medicinskoj terminologiji celulit je poznat već oko 100 godina, iako mehanizam njegova nastanka sve do danas nije u potpunosti razjašnjen.
• Pod celulitom mnogi liječnici ne podrazumijevaju bolest već posebno stanje vezivnog tkiva koje nastaje povećanjem masnih ćelija.
• U normalnom stanju promjer masne ćelije je 1 do 2 milimetra, a kod celulita se mogu povećati čak i do 10 puta.
Celulit nije isto što i debljina
Celulit se često poistovjećuje s pretilošću i tada se pribjegava pogrešnom načinu liječenja - redukcijskim dijetama, a kao rezultat dolazi do mršavljenja dijelova tijela kojima to nije potrebno, dok neestetski jastučići ostaju nepromijenjeni.
Dijetoterapija celulita je stoga podosta individualna, no neka pravila vrijede gotovo za sve slučajeve.
Među namirnice koje se preporučuju svakako spadaju:
• nemasno meso i riba;
• svježi sirevi;
• voće i povrće;
• med;
• mliječni proizvodi s manjim udjelom masnoće i fermentirani mliječni proizvodi.
Među namirnice koje se ne preporučuju, spadaju:
• alkoholna i gazirana pića;
• masno meso, suhomesnati proizvodi;
• konzervirana hrana;
• suho voće;
• slastice;
• općenito visokokalorična hrana.
Vitkije osobe ipak u prehranu mogu ubaciti neke namirnice kao što su:
• punomasno mlijeko;
• jaja:
• pekmez;
• tjestenina.
U svrhu što bolje terapije svakako su dobrodošli i dodaci prehrani, a posebice multivitaminski i mineralni. Takve tvari, a naročito one s antioksidaci-jskim djelovanjem, pomažu organizmu u odbrani od slobodnih radikala, koji su, kako je spomenuto, otpadni produkti zatočeni u promijenjenom potkožnom tkivu.
Za uklanjanje slobodnih radikala i toksina od pomoći mogu biti i alge te dodaci na bazi algi. Njihovo djelovanje može biti korisno (ovisno o vrsti) prije svega jer sadrže klorofil ili sapo-nina te mineralne tvari (prvenstveno kalcij).

Kupaonica - najveće bojno polje
Pretpostavljamo da se svaki dan tuširate ili kupate, stoga neka kupaonica bude vaše „bojno polje" na kojem ćete se uhvatiti ukoštac s mrskim nakupinama.
1. Grubom spužvom natopljenom hladnom vodom kružnim pokretima trljajte kritična područja nekoliko minuta, dok se ne zacrvene. To je znak da ste potakli cirkulaciju.
2. Nakon izlaska ispod tuša ili iz kade] obrišite kožu trljajući je ručnikom. Potom nježno štipkajte dijelove tijela ugrožene celulitom, dok blago ne pocrvene.
3. Nakon toga, kružnim pokretima odozdo prema gore (od gležnjeva do bokova) nanesite kremu protiv celulita uz masažu u trajanju nekoliko minuta te na kraju ponovno lagano štipkajte kožu u smjeru odozdo prema gore.
Poslije svega, ne očajavajte. Ako vas ne tješi činjenica da skoro svaka žena ima celulit, razmislite o ovoj izjavi: „Važnosti celulita doprinose ženska sujeta i interesi kozmetičke i farmaceutske industrije".


Post je objavljen 04.04.2011. u 07:16 sati.