Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Bačunske trešnje


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Proljeće je već snažno zakucalo na naša vrata i današnji dan mi je čak pobudio misli na ljeto ... a taman u doba prijelaza s proljeće na ljeto, tamo negdje za dva mjeseca, čekaju nas prve trešnje!

Kad se Zagrepčanima spomenu trešnje, većina se automatski sjeti Trešnjevke ... nekad je vjerojatno tamo bilo puno trešanja, no uz svu tu nezaustavljivu urbanizaciju vrijeme je vrtova i snažnih stabala trešanja već odavno prošlo. Mene osobno trešnje posljednjih godina podsjećaju na podsljemenske kvartove - recimo na Bukovac, Markuševac ... ali ponajviše na Bačun.

Vjerojem da mnogi od vas nisu još nikada čuli za Bačun - to je vrlo samozatajan kvart koji se nalazi između dva puno poznatija brata, Markuševca i Gračana, sa kojima dijeli geografski prostor i oblik terena, no ne i njihovu slavu i važnost. Gračani ugrubo zauzimaju dio podsljemenskog područja između Mihaljevca i odvojka ceste za Sljeme, odnosno dolinu potoka Medveščaka i njegove padine. Taman kod okretišta tramvaja br. 15 i početka staze kroz Tunel nalazi se prvi od dva cestovna prijevoja na tom području, onaj koji dijeli Gračane i Bačun, odnosno na koji se naslanjaju Remete.

Zatim slijedi Bačun, koji se ugurao u podosta uske doline potoka Blizneca (koji stiže uz Sljemensku cestu i odlazi uz ulicu Jazbinu prema Maksimiru) te Črne Vode. Na njegovom istočnom rubu, kod odvojka ulice Klinovec se nalazi drugi prijevoj Markuševečke ceste nakon koje se ona već malo pomalo spušta ka centru Markuševca koji se nalazi uz crkvu Sv. Šimuna i potok Štefanovec. A kod tog prijevoja u stvari počinje šuma Dotrščina koja seže duboko na jug prema Dubravi i Maksimirskoj šumi.

Za razliku od Gračana i Markuševca Bačun nema ni crkvu, nema ni osnovnu školu (samo područnu, 4 razreda), ima tek jednu pažnje vrijednu trgovinu, a nema, koliko ja znam, čak ni ulicu nazvanu svojim imenom (najbliža mu je ulica Bačunski Krč). No, samo naselje je u stvari dosta zanimljivo - prije svega zbog položaja, naguranosti u uskoj dolinici, što je rezultiralo vrlo gustim "pakiranjem" kuća, osobito oko ulice Jurini gdje se nalazi nekakvo "povijesno jezgro" naselja sa nešto starijih kuća (uglavnom u zapuštenom stanju). A drugi razlog za pozornost su lijepi krajolici i vidici na sve strane - na zapad (prema Gračanima i dalje), sjever (iz ulice Bačunski krč je najljepši pogled na Sljeme i TV-toranj te trasu bivše žičare), istok (prema Markuševcu, Markuševačkoj Trnavi i vrhu Lipe) te jug (uz Dotrščinu pogled ponegdje seže sve do grada).

A jedan od meni najdražih detalja u Bačunu su trešnje ... na padinama oko naselja je dosta voćnjaka, a čini mi se da su u neuobičajeno velikom broju tu zastupljene trešnje ... one prave, stare i kvrgave. Vrhunac te priče o trešnjama dosiže u veoma lijepom starom trešnjiku (za koji vam neću odati točnu lokaciju!) u kojem se nalazi više od dvadeset vrlo starih trešanja te, na mjestima onih koje su ipak podlegle bolestima i starosti, desetak mladih sadnica. Sam pogled na ta stara kvrgava stabla sa karakterističnim "trešnjastim" pojasima na kori me uvijek razveseli i podsjeti na branje trešanja (jedna od meni najdražih aktivnosti iz mladosti, kada sam u dvorištu imao dvije isto takve vrlo stare trešnje!), doba završetaka nastave i početka ljeta ... a to je, priznajte, ipak najljepše doba godine, zar ne? wink


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A uz taj zanimljivi stari trešnjik evo još nekoliko lijepih detalja zabilježenih za današnje šetnje Bačunom i okolicom!


Napuštena vrtna baraka. Snimio: Vanja


Pogled prema Markuševcu i Lipi. Snimio: Vanja


Antena pored ulice Bačunski krč u blizini koje je najrazglednije mjesto u okolici naselja. Snimio: Vanja

Za kraj: primio sam sa više strana prigovore kako su ispravni nazivi ulica i kvartova ZorkovEčka ulica, MarkušEvec itd, dakle kajkavska, a ne ZorkovAčka ulica, MarkuševAc, štokavska. No, kako je tokom godina istiskivana ta kajkavska varijanta i uobičajila se štokavska, tako je i meni u glavi i "ustima" najčešće baš ta "novokomponirana" iako znam da je kriva. Slažem se da je kajkavska varijanta ispravna, no kako u uobičajenom životu upotrebljavam ova "druga" imena onda ih tako pišem i u blogu osim kada baš nemam posebnu želju pisati ih originalno.
U svakom slučaju, hvala vam svima na primjedbi, drago mi je što tako detaljno pratite moje tekstove!

Post je objavljen 31.03.2011. u 23:25 sati.