Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Pro

PRO POR …

'Portanova' je otvorena u Osijeku prije tjedan dana. Ogromna je to zgrada , jedna od većih u gradu. Radi se o gotovo 90 000 kvadrata , i tko je građevinar i zna podatke , može to usporediti s a drugim građevinama u ovom gradu na Dravi ( ima i onaj uzvodni grad na Dravi - Varaždin ). Danas , tjedan dana kasnije , nema više neviđene gužve u i oko te zgrade. Neki će gotovo zlurado reći - svakog čuda za tri dana dosta…

Upravo me takav stav potiče da kažem koju o toj tematici. Neki ' duhovnici ' će reći da tako forsiranje takvih trgovina potiče konzumerizam i materijalizam. Drugi dodaju kako je tu netko sigurno uzeo novac ' ispod žita ' i kako je tu prisutna korupcija . Slijedeći ne vole takvu vrstu trgovine , oni bi da se sve prodaje 'multilevel ' sistemom. Neki zamjeraju to što su se mnoge trgovine zatvorile u centru grada i odselile ( bar za sad ) tu na periferiju , na kraj Retfale i početak Višnjevca - u Portanovu. Ima ih koji se sa sjetom sjećaju svih onih proizvodnih firmi ( Mobilija , Lio , Svilana , Kožara ..) koje su nešto proizvodile , a sad ih nema … Vjerojatno još ima zamjerki kojih se ne mogu sjetiti…No sve te zamjerke se svode na kraju na to da , izgleda , oni nisu za to što je eto izgrađena još jedna trgovačka zgrada u nizu u ovom našem Osijeku.
No čini mi se da su to osobe srednjih godina ili starije . Neki sentimenti ih ' hvataju ' - što li !? Doduše i ja sam srednjih godina , ali nastojim u duhu ostati mlad i objektivan. Radio sam u nekim od gore spomenutih firmi kao student. Znam da je Kožara gadno zagađivala Dravu , a i Mobilija je imala dosta otpada. Nije interijer tih firmi bio lijep kao ovi novoizgrađeni interijeri. Niti ta radna mjesta i radni uvjeti nisu bili poželjni , osim ako su donosila dobru plaču .
Što je loše u tome ako Osijek koristi svoj položaj , pa su privatne firme procijenile da tu trebaju gradit takve zgradurine , pune trgovina . A ako su krivo procijenile i propadnu , nisu propali s mojom ili našom lovom iz budžeta, kao što propadaju projekti i krade se na brojne naćine upravo ta naša lova skupljena porezom .
I nisu tu samo trgovine ; tu su kina , kuglane , kafići , restorani , šetališta…Nekad smo se sretali na Korzu , a sad u tim trgovinama, u velikim hodnicima …
Za par dana se otvara i Avenue Mall. Neka ! Da li svi oni mogu opstati ? Baš me briga ! Nije moja lova ! Za našu lovu plaćaju usluge privatnim doktorima i njihove PET CT.e - to me smeta , a hoće li za koji mjesec ili godinu, se zatvoriti koja od tih zgrada to mi je manja briga . Čak će mi biti žao , ako grad i ja kao građanin , izgubimo koji od tih kvalitetnih prostora .

Ljudi su zavidni , depresivni , loše volje …što li .Ne znaju prepoznati niti ono što im je u korist i što doprinosi kvaliteti života . Možda su ljuti kad vide sve te lijepe stvari koje ne mogu kupiti? Tek tad vide koliko nemaju novaca ! Tek tad vide koliko su opljačkani i siromašni !

Ja sam ipak ZA – PRO ! I za Portanovu i Avenue i sve to …To su ipak neki novi sadržaji i daju neki novi izbor. Ako ništa drugo novi prostor za prošetati i popiti kavicu.


Post je objavljen 31.03.2011. u 21:34 sati.