Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

Ptičari, retriveri, šunjkavci i psi za vodu

U ovoj skupini se nalaze neki od najboljih obiteljskih pasa, stoga se nemojte čuditi što jedna od najpopularnijih pasmina (u Americi br. 1 na top-listi popularnosti), labradorski retriver, pripada ovoj skupini. Treba spomenuti i pasmine koje svugdje u svijetu isto tako dobro kotiraju na top listi popularnosti, a to su zlatni retriver i koker španijel.
Isto kao i goniči i krvosljednici, i to su lovački psi. Za razliku od prvih, njihova povijest ne ide toliko daleko da možemo reći da postoje od samog nastanka suživota između čovjeka i psa. Oni su se razvili poslije i njihov nastanak i razvoj je usko vezan uz pronalazak uređaja koji je u mnogo čemu izmjenio svijet: puške.


(američki koker španijel)

Ta skupina - seteri, pointeri, retriveri i španijeli - nije razvijena za tjeranje i ubijanje plijena, već da lovcima naoružanim puškama pomogne pronaći plijen, istjerati divljač (obično su to ptice) iz skrovišta i na kraju ih donjeti mrtve ili ranjenje u lovčeve ruke bez nanošenja ikakve štete. S obzirom na to da je, srećom, tradicionalni zadatak mnogih pasmina (kao i kod buldoga, čiji je zadatak bio da se bori s bikovima za zadovoljstvo masa željenih krvi) već izumro, mnogi od njih i dalje obavljaju svoj zanat. Na tisuće takvih pasa ima dvojaku ulogu: oni su kućni ljubimci koji se po danu naokolo valjaju s djecom i noću spavaju s njima u krevetu; a istovremeno su i radni psi koji ujesen vikende provode veselo se probijajući kroz polusmrznute poljane s lovcem iz obitelji.
Njihov rad nije ograničen samo na lov. U toj skupini se nalaze dvije pasmine - zlatni i labradorski retriver - koje se najčešće školuju za ispomoč ljudima koji su slijepi ili vezani za invalidska kolica. Osim toga, oštar njuh mnogih pasa iz ove skupine uvelike se iskorištava za otkrivanje droga i eksploziva.


(labrador retriver)

Većinom su to veliki, ali ne preglomazni psi, jer masivne pasmine ne bi imale dostatnu agilnost i izdržljivost da bi mogle izdržati cjelodnevnu jurnjavu po poljima. U ovoj skupini ima i manjih pasmina - najčešći je koker španijel, koji se sve manje viđa u lovu ali je zato sve popularniji kao obiteljski pas.
Dlaka je prikladna zahtjevima koje nalaže njihov posao u kojem mnogo vremena provode šuljajući se kroz grmlje i trnje - kratka, srenje duga ili oštra. Iznimke su koker španijeli i u nekoj mjeri zlatni retriveri, pasmine koje u današnje vrijeme doista vrlo rijetko love i imaju više krzna nego što bi bilo prikladno za terenskog psa.
Oprez

Popularnost ponekad uništava uzgoj, a to je i slučaj s nekim pasminama iz ove skupine. Primjerice, koker španijel bi mogao biti primjer za količinu problema koju donosi popularnost. Pasmina koja bi trebala biti idealan obiteljski pas se sada treba prodavati s transparentom za upozorenje jer su loši uzgajači prouzročili mnoge zdravstvene probleme i probleme u ponašanju. Neki kokeri su toliko nestabilne naravi da im se ne može vjerovati kada se nalaze među djecom. Drugi su pak stvorili strašne i mnogobrojne konginetalne probleme. Kada se odlučite za ovu pasminu, morate jako paziti da nađete uzornog uzgajača. Isto vrijedi i za druge pasmine iz ove skupine, što je najuočljivije kod labradora i zlatnih retrivera. Dodatne informacije o tome kako pronaći psa koji odgovara onome što čini pasminu potražite u 3. poglavlju.
Tehničke stvari

U mnogim pasminama iz ove skupine se i untar iste pasmine psi mnogo razliku u tjelesnoj konstituciji i temperamentu, tako da biste čak mogli pomisliti da se radi o drugoj pasmini. Očita je razlika između izložbenih pasa i terenskih pasa. Oni izložbeni obično imaju mnogo više dlake i mnogo su mirnijeg karaktera, i kao takvi pogodni za izlaganje, a oni uzgojeni za lov, koji imaju mnogo manje dlake (iz praktičnih razloga) i takve su građe da mogu izdržati naporna terenska natjecanja. Ako nemate namjeru loviti sa svojim kućnim ljubimcem, bolje je nabaviti ga iz izložbenog uzgoja jer aktivnost i izdržljivost pasa iz radnog-lovnog uzgoja može odgovarati jedino hiperaktivnim kućanstvima.


(mađarska vižla)

Tehničke stvariFCI grupa VII. Ptičari
Sekcija 1:
Kontinentalni ptičari
Ova sekcija obuhvaća kontinentalne ptičare u tri tipa.
Tip "brako": stari danski ptičar, njemački kratkodlaki ptičar, njemački oštrodlaki ptičar, pudlpointer, igličastodlaki njemački ptičar, vajmarski ptičar (dugodlaki i kratkodlaki), burgoški jarebičar, ariješki ptičar, overnjski ptičar, burbonski ptičar, dipuiški ptičar, francuski ptičar (gaskonski tip i pirinejski tip), senžermenski ptičar, talijanski kratkodlaki ptičar, mađarska vižla (oštrodlaka i kratkodlaka), portugalski jarebičar, slovački oštrodlaki ptičar.
Tip "španijel": mali minsterlandski ptičar, veliki minsterlandski ptičar, dugodlaki njemački ptičar, plavi pikardijski epanjel, epanjel breton, francuski epanjel, pikardijski epanjel, epanjel, pontodmerski epanjel, drentski ptičar, nizozemski prepeličar.
Tip "grifon": korthalsov grifon, grifon bule, talijanski oštrodlaki ptičar, češki fusek.

Sekcija 2:
Britanski i irski ptičari: engleski pointer i seteri (engleski seter, gordon seter, irski crveni seter i irski crveno-bijeli seter).


FCI grupa VIII. Retriveri, šunjkavci i psi za vodu
Sekcija 1:
Retriveri: Nova Skotia toling retriver (pačji), retriver kovrčave dlake, ravnodlaki retriver, labrador retriver, zlatni retriver i Chesapeake Bay retriver.
Sekcija 2:
Šunjkavci: njemački prepeličar, klamber španijel, engleski koker španijel, poljski španijel, saseks španijel, engleski špringer španijel, velški špringer španijel, mali nizozemski pas za lov ptica na vodi (Kooikerhondje), američki koker španijel.
Sekcija 3:
Psi za vodu: barbet, irski španijel za vodu, frizijski španijel, portugalski pas za vodu (ravnodlaki ili uvijene dlake), američki španijel za vodu, pas za vodu iz Romanje.


Post je objavljen 29.03.2011. u 22:40 sati.