Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Brood (1979)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Frank Carveth pokušava otkriti metode liječenja jednog psihijatra koji se brine za njegovu mentalno poremećenu ženu. Istovremeno, po gradu se odvijaju ubojstva koja su netom povezana sa Frankom i njegovom kćeri, a obavljaju ih mutirana djeca...



David Cronenberg je redatelj i scenarist mnogih horror djela od kojeg sam iskreno pogledao tek dva filma, Videodrome i remake The Fly, sve do jučer kada sam nabasao na ovaj film prilično interesantne, ali tajnovite radnje. Pogledao sam par slika na netu i rekao sam sam sebi da se ovo definitivno mora ubrzo pogledati. Čitao sam i komentare i zaključio da su mu ljudi priklonjeni i da su se zgrozili na par scena u filmu. Dakle...sinopsis koji ste pročitali o filmu možda vam se i ne čini kao nešto posebno, ali kako biste si dokazali suprotno, definitivno se morate baciti na gledanje filma. Opis filma je ajmo reći paravan za ono što se zapravo događa i to je ono što (osim priče i scena u filmu) čini ovaj horror jedinstvenim i zabavnim. David Cronenberg je poznat po tome što u svaki svoj film potajice ubaci i neki autobiografski dio, često koristi monstrume, mutante i insekte i vodi kroz svoja djela uvijek istog glumca, Roberta Silvermana. Iako na par trenutaka spor i djelomično dosadan, Brood je svakako film za popratiti zbog svoje tematike, napetosti i morbidne radnje koja se na svu sreću (zasad) ne može dogoditi u realnom svijetu.



U principu vam radnju ne bih trebao otkrivati ni malo jer se dosta toga krije u detaljima koji se odvijaju tokom filma i teško je stvarno izvući nešto osim radnje koju sam gore napisao, a koja i piše na drugim stranicama. Ubojstva su većinom ograničena, ali shvatit ćete zašto, nema nešto inventivnosti, ali sve u svemu moglo je biti i gore. Efekti koji se događaju tijekom filma, maske su stvarno kvaliteta koja se rijetko viđa u tim godinama. Cronenberg je dao sve od sebe da što bolje predoči ono što je i sam napisao. Gluma u filmu je također odlična, likovi su atmosferični i dosta pridaju cjelokupnoj priči. Već sam napomenuo kako je film dosta spor u nekoliko djelova, npr. jedna scena kada počne možete komotno nešto drugo raditi 3-4 minute, jer se sve to razvuče pa se onda nešto dogodi, pa se razvuče, pa se dogodi...i tako skoro stalno, sve do zadnjih 20 minuta filma kada je potpuna akcija i kada se ništa drugo ne događa osim akcije i bolesnih dijelova, koje nisam ni sam mogao vjerovati da ću vidjeti. Nešto jedinstveno. Iako ovo Cronenbergu i nije među poznatim filmovima, istaknuo se kao jedna kontroverza koja je dizala mnogo buke u to doba, a koja i danas u nešto slabijoj mjeri donosi gnjusne reakcije.



Nije mi uopće žao što sam pogledao ovaj film. Zrači nekom jezom i uznemirujuće je priče. Nisam mislio da ću ikad išta slično pogledati, ali eto, The Brood je dodatno pomakao moje granice u gledanju filmova. Iako na trenutke spor, sasvim kvalitetan i zabavan film.

Post je objavljen 28.03.2011. u 20:55 sati.