Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/nabrzaka

Marketing

112. post. Prva od dvadeset

Današnja Velika nagrada Australije nije bila samo prva utrka 2011. sezone nego je prva i po nekim drugim kriterijima. Za početak, otkad gledam Formulu 1 ovo je prva utrka koju nije prenosila Hrvatska televizija što je izazvalo totalnu pomutnju među hrvatskim fanovima sporta i potaklo razno razne kreativne načine gledanja utrke. U balkanskom stilu :-) Tako sam i ja provela prilično vrijeme smišljajući šta i kako, a ovako šeprtljava i tehnološki neupućena pravo je čudo da sam na kraju pronašla način. Naravno, ne i za trening, to je ipak završilo neuspješno :-) Ali jutros sam utrku gledala na live prijenosu britanskog BBC-ja na internetu. I umjesto Novakove pospanosti i Blažičkovih predinfarktnih urlika, iznenađujuće uživala u komentarima Martina Brundlea i nezaboravljenog Davida Coultharda koji se pokazao boljim i zanimljivijim televizijskim komentatorom nego što je bio F1 vozač. Tko bi znao da bolid tijekom jedne utrke potroši više od četiri kilograma gume? DC zna.
Drugi novitet ove utrke je što obilježava prvi put da sezonu počinjem bez svog vozačkog favorita. Naravno, neki su mi vozači draži, a neki manje dragi, ali nema onog jednog za kojeg navijam i čiju poziciju u poretku pratim s posebnim zanimanjem. Za mene potpuno novo i neobično iskustvo. I vjerujem da nijedan neće liti suze što ne navijam baš za njega, ali kvragu, šta im je svima? Kao da ih je sve neki vrag obuzeo i svi su se na ovaj ili onaj način kompromitirali (u mojim očima, naravno, ali dovoljno!). Ili su zaboravili voziti pa samo čekam trenutak kad će odletjeti iz ekipe (Felipe Massa, wake up!), ili su počeli koristiti teške droge (Mark Webber, nema drugog objašnjenja za Abu Dhabi), ili su arogantni lajavci (Lewis Hamilton: "Red Bull are not a manufacturer, they are a drinks company. It's a drinks company versus McLaren/Ferrari history. I don't know what their plan is. Our team is building to become a bigger manufacturer, like Ferrari, and I can only see our team being there for a ridiculous amount of time. It is a pure-bred racing team."), ili su mi godinama bili beskrajno dragi, a onda su to u 30 sekundi bacili u vjetar ("Fernando is faster than you. Can you confirm you understood that message?"), ili su jednostavno Michael Schumacher. Button je izvan staze drag, profesionalan i iskren i još uvijek mislim da je dolazak u McLaren bio hrabra odluka koju od njega nisam očekivala ni u najluđim snovima, ali ipak nije F1 vozač po mom guštu, Kubica je u bolnici, Petrov je gorostas, a svjetski prvak koji je novu sezonu danas otvorio pobjedom tek mi treba dokazati da je sva ona prošlogodišnja gomila nepromišljenosti i prenagljenosti na stazi bila slučajna i da naznake bahatosti izvan staze nisu uzele maha.
I još jedna stvar po kojoj ću pamtiti ovu sezonu i što je čini drukčijom od prethodnih... Godine neumoljivo prolaze pa sam prvi put godištem bliže F1 veteranima nego ovim jedva punoljetnim mladcima. Lani sam se zatekla kako navijam za Webbera između ostalog i zato što je Mark iz starije garde vozača i prilike za naslov prvaka su mu odbrojane. A onda sam shvatila da je taj "starac" Webber samo nekoliko godina stariji od mene i definitivno mi je bliži od svog 23-godišnjeg momčadskog kolege. Sebastian je drag, ali ja ne igram kompjuterske igrice i ne palim se na Kylie Minogue. Još jedna stavka surove stvarnosti na koju se polako treba privikavati :-)


Post je objavljen 27.03.2011. u 22:24 sati.