Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/priroda-djeca-mi

Marketing

Izgleda ipak recepti


Razgovarala sam danas s Nenom i dala mi je puno za razmišljati.
Ona mi je objasnila da kad pomisli na koprivu sjeti se djetinjstva i očeva pripravka za kosu od koprive i češnjaka koji je poprilično smrdio i da kad joj kažeš kopriva misli samo na to i nema neku ideju da se s njom može još nešto osim pripravaka za kosu.
A ja opet mislim da o koprivi i maslačku već stvarno svi sve znaju i nemam što novoga reći. Da, iskreno, meni su te priče toliko uobičajene i jednostavne da uopće ne znam od kud bih krenula.
Za početak sjetila sam se jedne Kezeleove priče u kojoj čovjek priznaje da fakat nije neki tip za plesanje i da mu je netko nekad rekao da će pisati o tome kako plesati, umro bi mu od smijeha. Ipak, napisao je Neodance i u njemu svoje poimanje određene filozofije plesanja koja je jako zgodna govori o nasljeđu stare Europe i objašnjava zašto je bilo poželjno ples omalovažiti, no moram dodati da ako vas zanima pokret i ples naučite slušati sebe, pokretati tijelo po vibraciji koju sami osjećate, i, obavezno bacite oko na Gabrielle Roth „Putovanje do ekstaze“ i „Ispleši svoje molitve“ – divno.
E, tako da je meni netko rekao da ću pisati bilo kakve recepte i to na komp i to objavljivati, ja bih pala u nesvijest. Moja ekipa se trga od smijeha jer svi znaju da uopće nisam tip od recepata, a evo, ipak ih pišem.
Osobno smatram da čime se god bavimo trebamo raditi na sebi i stalno se usavršavati. Ja ne znam koliko vi znate o Biljkama, netko sigurno puno manje od mene, a netko puno više, no valjda ipak trebam odraditi to što trebam pa eto…
Prvo što preporučam je uvijek knjiga. Odite u lokalnu knjižnicu i šnjofkajte, možete puno pronaći, sljedeći je korak – van u Prirodu i tražite bilje. Meni je super što sada dolazim do tekstova kojih nema u jednoj knjizi već su objavljivani sa strane i to mi je odlično.
Uvijek govorim ljudima da sami pronalaze svoja mjesta za branje Biljaka, ali Nena mi je objasnila da nema gdje. Ono što može brati je zagađeno svačim i to nikako brati. Baš jučer sam čitala jedan tekst o tome kako ljudi zaboravljaju da i uporaba bilja može zakomplicirati život ako ga ne koristimo kako treba i da može naškoditi ako se upotrebljava na krivi način i da može biti i toksičnije od kemije. Zato je potrebno naše super-mjesto za bilje. E, sad, ekipa koja nema vremena i nema gdje, kako pročistiti organizam koprivom i maslačkom. Ne znam, nabaviti neke dobavljače.
Prošle godine Ognjen(kojeg ovim putem pozz) upoznao nas je s Stevenom, Amerikancem koji je u to vrijeme bio u Hrvatskoj. Zanimljiv čovjek koji je ostavio prestižan posao u politici, jako visokoj, i otišao proučavati biljke i hranu. Napravio je istraživanje i otkrio da je u ovom dijelu svijeta Banovina najnezagađenije područje za ljekovito bilje. Prekrivena minama, što je prestrašan problem u kojem i mi živimo, no s druge strane stupanj zagađenja je izuzetno nizak.
Vau, to zna relativno malo ljudi, puštam vam i ovu informaciju tako da znate da je super brati bilje u ovom području. Ogi pokrenuo Zeleno zlato (imate link pa pogledajte proizvode) i puno smo razgovarali o ljekovitom samoniklom bilju, pokrenulo se i branje, Steven je dolazio kod nas na imanje, super priča. No on je imao i jednu ludu priču. Radio je s nekim ludo poznatim facama Madona i sl. i htio raditi za takvu ekipu dostavu svježe ubranog bilja. To prolazi, nije loša ideja za one koji nemaju vremena otići i sami si nabrati što im treba.
Mi imamo jedan odnos u kojem na neki način komuniciramo s biljkama, znamo kako ih uzgajamo, znamo kako ih beremo, sušimo, cijeli taj proces u koji smo uključeni nekako kao da pojačava i tu ljekovitost, taj gušt kad pripremamo te čajeve ili tinkture…Baš stoga smatram da je najbolje sam uključiti se, no isto znam da imamo tempo života za poludit i hrpa si to ne može priuštiti.
Kopriva(Urtica dioica L.) u staroj germanskoj mitologiji bila je simbol Boga munje koji žari kao ona. U Njemačkoj su je povezivali s Bogom oluje što je i donijelo – neće grom u koprive. Ipak, u narodnoj je medicini zovu“božja moć“.
Brankica mi je danas ispričala da ona nabere koprive, baci u vruću vodu, doda češnjak, luk, mirodije, jaje, mrvice i tako radi popečke(ne u vodu naravno, samo koprive idu u vodu da se opuste pa se izvade i procijede, sve zajedno se pržiJ)
Meni su jako zgodne kombinacije sa zobenim, ječmenim, raženim pahuljicama. Namoče se u vodu i dodaje se što imate – koprive, tikvice, mrkva, peršin, češnjak i oblikujete popečke. Možete koristiti i rižu ili krumpir.
Može se napraviti i juha samo od koprive ili se u juhu od povrća doda na kraju kopriva, kao peršin ili celer. Odlična je i od bundave ili tikvica raznih sa dodatkom koprive.
Za proljetno čišćenje radi se čaj ponajprije. Kopriva spada u red najkorisnijega, najzdravijega i najpristupačnijega ljekovitog bilja i povrća. Mlada biljka ima vitamina C, karotina, vitamina K,B2, pantotenske kiseline, kalcija, fosfora, željeza, kremične kiseline, biljnih hormona i enzima. Prokušano je sredstvo kod slabokrvnosti, reume, gihta, bubrežnih bolesti, šećerne bolesti, slabog imuniteta, bolesti probavnih organa. Posebno se ljekovitim smatra sok od mladih kopriva. Treba se uzimati odmah nakon cijeđenja jer ne smije prijeći u vrenje. Ako ga čuvamo na hladnom i tamnom može se rabiti i nekoliko dana. Može se piti razrijeđen s malo vode, a može se i koristiti u zimu, ali se tada konzervira. Boce se zagriju do 75'C, dok su tople stavi se u njih hladni sok, 3cm ispod gornjeg ruba boce. Stave su u lonac koji ima na dnu sijeno, drvenu rešetku ili krpe, između njih se stave krpe da ne popucaju, jedna boca je prazna s toplomjerom. Lonac se napuni hladnom vodom, zagrijava se do 75C , izvade se, stave u nešto okrenute grlom dolje i pokriju dekom. Kad se ohlade urone se u vosak da čep ne propušta zrak, tako se mogu čuvati i do nekoliko godina na hladnom i tamnom. Jednostavno, zar neJ
Može i ovaj:
450g mladih kopriva kuha se sat vremena u 12 dcl vode, procijedi, na 650 ml doda se 1/ 2 kg šećera. Sve se opet kuha 30 min, ohladi i izlije u boce. Koristi se 1 žličica dnevno za čišćenje krvi i liječenje krvnog sustava.

Maslačak(Taraxacum officinale)
„Jedite maslačak bilo kada i koliko hoćete“. Rekao je to M. Messegue, treba li tome išta dodati.
Idealno je vrijeme za branje lista. Najbolje ga je brati i odmah jesti tamo gdje ste. Ukusan je i nije gorak. Nosite li ga kući možete salatu raditi samo od njega ili dodati i kuhani krumpir i kuhana jaja. Čaj od maslačka djeluje na bubrege, jetru, poboljšava opće stanje organizma. Kura proljetna traje 4-6 tjedana, pomlađuje, osnažuje, skužiš da je proljeće izmorilo sve oko tebe, a ti prošao lako.
Priprema:1-2 male žličice suhog bilja prelijte sa 1/4l hladne vode. Nakon 10 m procijedite i popijte.
Meni se sve više sviđaju čajevi gdje se bilje namače 8-12 sati pa se samo zagrije i popije, no svatko sam treba pronaći ono što mu se čini najboljim
.Prvi su ga kao povrće počeli rabiti Talijani u 17 st. Za salatu najbolje brati prije cvatnje, imaju dosta vitamina C, karotina, željeza pa su izvrsni za jačanje organizma i proljetno čiščenje organizma.
U narodnoj medicini upotrebljava se korijen i stabljika kao gorčica za buđenje apetita i poboljšanje rada probavnog trakta.
Napitak od maslačka
6 g stabljike i korijena staviti u 250 g vode, zagrijati do vrenja i ostaviti da odstoji 1 sat, procijediti i uzimati 1 žicu 4x dnevno pola sata prije jela.
Mješavina soka maslačka i vrhnja odlično je sredstvo za čiščenje kože lica.
50 g svježih listova i korijena kuhajte u vodi 10-ak min, lagano, a onda ostavite poklopljeno 1 sat. Procijeđenim uvarkom tamponirajte lice ujutro i navečer. Pjege će se ublažiti, a koža postati svjetlija i nježnija.
Sirup od cvjetova maslačka
Uzme se staklena tegla oko 3 l, šečer, žlica i drvena kuhača. Stavlja se sloj cvjetova, sloj šećera, sve do pola teglice, a onda se nabije kuhačom. Za vlaženje se u početku može dodati malo vode, i opet sloj po sloj dok ne bude puna.
Tako se dobije sirup od cvjetova, „maslačkov med“, ugodnog slatko-gorkastog okusa. Obzirom da ima puno šećera, može se čuvati na prohladnom do idućeg proljeća.
Koristi se po jedna žličica sama ili u čaju, vodi…
Maslačak svoju ljekovitost može zahvaliti velikom broju ljekovitih tvari koji reguliraju rad žuči, jetre, probave, crijeva, snižavaju razinu šećera u krvi, čisti krv, dobro djeluje na rad mokraćnog mjehura.
Proljetna kura s maslačkom djeluje čudesno – čisti krv, potiče metabolizam, daruje nam novu snagu. Preporučuje se sok od maslačka i svježih listova, cvjetova i korijena kod reume, tegoba s jetrom, žuči, mokraćnim mjehurom, bubrezima, no i savršeno zdravi mogu piti dnevno 2-3 žlice čistoga ili razrijeđenoga soka od maslačka 2-3 tjedna, količine za djecu smanjite na pola.
Čaj djeluje na bubrege i jetru i poboljšava opće stanje organizma. Ako provodimo pravu kuru čišćenja traje 4-6 tjedana i čini divna čuda organizmu, stvarno se preporodi.

Mladim listovima dodajte kuhani krumpir ili dodajte kuhana jaja.


Da, danas smo šetali i vidjeli prvu lijepu, debelu, veliku, srebrnu zmiju. Sunčala se na čistini i izgleda debelo spavala jer smo svi zajedno popadali u nesvijest kad smo se skužili. Zaboravila sam na zmije skroz pa podsjećam, obraćajte pažnju. Kod nas ih je sada hrpa, svuda će ih biti sve više, treba biti pažljiv. Imamo mi inače i svoju zmijsku vrbu. Brinemo se o njoj kao da Zmijski car osobno prebiva u njoj.


Post je objavljen 27.03.2011. u 18:16 sati.