Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

NAGLE PROMJENE TIPA KOŽE

Mnogo je osoba koje i ne znaju kako bi tačno odredili tip svoje kože (nekada je za to zaista potreban kozmetičar ili dermatolog), a onda se još i desi da se tip kože naglo promijeni. Tad se postavlja pitanje - da li su uopšte moguće nagle promjene tipa kože ili je riječ o nečem drugom? Promjene tipa kože su i te kako moguće - ne radi se o krvnoj grupi, već o nečemu znatno više promjenljivom.

Naprimjer, osobe koje su u pubertetu imale veoma masnu i problematičnu kožu mogu kasnije dobiti normalan ten. Ili, oni kojima je lice u pubertetu bilo normalno, bez masnoća i bubuljica, mogu kasnije da dobiju suvu kožu i da rano dobiju bore. A promjene se mogu desiti i mnogo brže od toga.
Jedna od čestih naglih promjena tipa kože jeste kad koža, zbog hladnoće, u vrlo kratkom roku iz normalnog ili mješovitog tipa pređe u grubu i suhu.
Pored izlaganja drastično promijenjenim vremenskim uslovima, na naglu promjenu tipa kože može utjecati i potpuno neadekvatna njega lica, recimo, preagresivnim sredstvima za čišćenje uz korišćenje vejike količine šminke slabog kvaliteta. Šta tad? U principu, potrebno je njegu lica prilagoditi svom tipu kože - u ovom slučaju, naglo promijenjenom tipu kože.

Ako je koža naglo postala suha, potrebna su joj sredstva za hidriranje i regeneraciju, a ako je, uz to, postala i gruba, potreban joj je i piling kako bi se uklonile mrtve ćelije. Ukoliko je, pak, postala masna, potrebno joj je nešto za hidriranje, kao i nešto što će regulirati lučenje masnoća. Ako niste sigurni o kakvoj se tačno promjeni radi i kakva bi bila adekvatna njega, posavjetujte se s kozmetičarom ili dermatologom. Još nešto: prilikom nagle promjene tipa kože nije loša ideja stara sredstva za njegu, ako im nije istekao rok trajanja, sačuvati u frižideru. Ako su promjene nagle, uz adekvatnu njegu koža se vrlo često brzo vrati na prethodno stanje, pa će vam nakon tog povratka ono što ste ranije koristile ponovo prijati.


Post je objavljen 26.03.2011. u 19:16 sati.