Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moslavci

Marketing

Moslavački jahači arapskih konja

Ovom galerijom fotografija želim vam predstaviti jahače Arapskih konja Moslavine te vas malo pobliže upoznati s njihovim načinom života uz konje i s konjima.
Moslavina je kraj nadaleko poznat po najvećem broju uzgajivača ove najplemenitije pasmine konja; Arapskog konja. Jedna od najstarijih udruga je Udruga uzgajivača Arapskih konja Moslavine čiji članovi su nošeni na leđima Arapskih konja projahali cijelu Hrvatsku, dio Mađarske i otišli u Austriju sve do Beča.



Misao vodilja udruge su konjanički maratoni koji se održavaju svake godine i tako već proteklih petnaest godina. Jahači i njihovi konji tako uz redovita terenska jahanja uzduž i poprijeko čitave Moslavačke regije i županije, svake godine odlaze na maraton čija je ruta minimalno 500 km, a maksimalno je bila 1000km. Dovoljno je reći da nema kraja u lijepoj našoj na koje kopito Arapskog konja u proteklih 14 godina nije stupilo. Tako su na svojim putovanjima baš ti konji bili prvi čije potkove su zvonile po Stradunu nakon Turaka, prvi su jahači koji su projahali Krčki most te prvi jahači koji su preko Mađarske došli u Austriju te posjetili grob bana Jelačića koji se nalazi na domak Beču. Za ove jahače i njihove plemenite konje prepreke nije bilo pa su isto tako osvojili i prešli Velebit, Papuk, stigli do Dubrovnika, bili na Krku, projahali Slavoniju i Kopački Rit, ujahali u Beli Manastir, posjetili Istru i Učku i dodirnuli svaku županiju Republike Hrvatske. Ove godine na redu je jubilarni, 15-ti maraton čiji cilj bi trebao biti u susjednoj BiH, no još nije poznato dali će se sve tako izrealizirati. Cilj maratona je vođena predivnom mišlju koja glasi : "Tradicija prošlosti a potreba budućnosti"
Kroz ovih petnaest godina konji i njihovi jahači su pregazili više od 7000 kilometara; postave jahača su se izmijenile ali jedna stvar se nikad ne mijenja; jednom tko osjeti srce Arapskog konja, vjetar u njegovoj grivi i način na koji on leti, zauvijek jahačem ostaje!























































Post je objavljen 25.03.2011. u 07:37 sati.