Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arhangel

Marketing

Tko bi (nam) vjerovao?!

Vladimir Putin, premijer Ruske Federacije, posjetio je Republiku Sloveniju. Tamo je potpisao nekoliko ugovora s predstavnicima slovenske Vlade, vrijednih milijune dolara. Nakon Slovenije Putin je posjetio Srbiju, tradicionalnu rusku saveznicu. Tamo je također potpisao ugovore s predstavnicima srbijanke vlade vrijedne milijune dolara. Ugovori potpisani sa slovenskom i srbijanskom vladom vezani su uz izgradnju naftovoda i plinovoda kojim će se ovi energenti iz ruskih naftnih polja dopremati u na Mediteran. Njihova izgradnja, kao i prateći sadržaji, rafinerije i luke za utovar ovih energenata poslovi su vrijedni milijarde. Poslovne veze jačaju one političke, što nije loše s obzirom da je Rusija, bez obzira na krize koje je prolazila i koje prolazi, zadržala status nezaobilaznog čimbenika u okvirima europske i svjetske politike.
U kontekstu spomenutih ugovora i odnosa ne možemo se ne zapitati gdje je tu Hrvatska i njezin gospodarski interes. Kako je moguće da hrvatska Vlada u cijelom tom poslu oko naftovoda nije vidjela politički i gospodarski interes za našu zemlju?! Naš položaj na Mediteranu čini se idealnim za izvoz sirovina i proizvoda iz srednje i istočne Europe. Zar ne bi bilo logično da se Hrvatska, s obzirom na svoj položaj, Rusiji nametne kao strateški partner u gospodarskom smislu kad je riječ o ruskom izvozu preko Sredozemnog mora?! Izgleda da smo po tom pitanju, kao toliko puta do sada, ostali kratkih rukava. Drugi su, poput Slovenije i Srbije, iskoristili ono što hrvatska Vlada nije znala/htjela/mogla.
Zbog čega je Vladimir Putin zaobišao Hrvatsku na putu iz Ljubljane u Beograd?! Ako znamo da je bio gost u Zagrebu i da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor posjetila Moskvu (u lipnju 2010.), ostaje nam zaključiti da su i jedno i drugo uzaludno putovali. Hrvatska se Vlada očito, po tko zna koji put, pokazala kao neozbiljan partner , ovaj put u ruskoj gospodarskoj računici. Vladimir Putin očito je shvatio da Jadranka Kosor i Vlada kojoj je na čelu nije sposobna niti zna iskoristiti povoljan gospodarski trenutak.
Kod kuće je naša Vlada pitanje izvoza ruskih energenata preko Hrvatske predstavila kao ekološki problem. Nitko ne bježi od ekoloških problema koje bi takav projekt uzrokovao, no znalo se da će Rusi u slučaju da Hrvatska odustane iskoristiti neku od susjednih zemalja. U slučaju možebitnih ekoloških onečišćenja Hrvatska bi jednako bila ugrožena kao da je naftovod ili naftni terminal bio na našem tlu, jer te susjedne zemlje, koje su ovu gospodarsku priliku iskoristile, nisu udaljene tisućama kilometara već je riječ o susjednom dvorištu i, što je važnije, o istom Jadranskom moru na čiji plovni put imaju pravo. Hrvatska se Vlada može pokrivati smokvinim listom ekologije (dok u isto vrijeme gradi novo krilo termoelektrane Plomin!), ali to opravdanje ne može skriti blamažu zbog činjenice da se Vlada pokazala potpuno nesposobnom u sagledavanju čitave problematike, prednosti i nedostataka ovog projekta. Tako smo nesposobnošću Vlade izgubili milijune dolara investicija i stotine radnih mjesta, a dobili isti sadržaj u susjedovom dvorištu.
Uostalom, već smo navikli da nas svijet gleda kao neželjeno kopile u svojemu susjedstvu zbog potpune nesposobnosti naših političara i diletantskog pristupa problemima. Pa tko bi vjerovao Vladi čija premijerka putuje u Moskvu i – ne dogovori ništa?! Tko bi vjerovao Vladi čiji dojučerašnji premijer sjedi u zatvoru u Austriji?! Tko bi vjerovao Vladi čiji ministri tvrde da ništa nisu znali o financijskim i drugim malverzacijama zbog kojih je optužen bivši šef te iste Vlade?! Tko bi vjerovao stranci na vlasti koja je prema Bosni i Hercegovini tako dugo vodila dvoličnu politiku „fige u džepu“, potpisujući jedno, a provodeći nešto sasvim drugo, zbog čega je broj Hrvata u BiH prepolovljen u odnosu na prijeratni popis?! Tko bi vjerovao Vladi države u čijem je Ustavnom sudu do jučer sjedio čovjek optužen za silovanje u koncentracijskom logoru u BiH?! Tko bi vjerovao Vladi koja vodi državu koja grca u gospodarskoj krizi dok iz te krize susjedne zemlje polako ali sigurno izlaze?! Tko bi vjerovao Vladi koja pitanje nezaposlenih misli riješiti slanjem nezaposlenih da čuvaju ovce?!
Tko je još toliko naivan da bi im vjerovao, da bi ih smatrao ozbiljnim sugovornicima?! Vladimir Putin sigurno to nije. Nije ni jedan relevantan političar. S obzirom na ozbiljnost i respektabilnost naše Vlade, i naših političara općenito, njima dostojno društvo i sugovornici još mogu biti smo političari iz zemalja poput Crne Gore, Moldavije, Kosova, Azerbejdžana ili Sierra Leonea… Oni su im ravni.


Post je objavljen 23.03.2011. u 23:41 sati.