Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Maniac Cop (1988)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U New Yorku po noći policija počinje dobivati neobične dojave: netko ubija prolaznike odjeven u policijsku uniformu i to bez nekog opravdanog razloga. U policiji radi puno ljudi...ali samo je jedan ostavio dubok trag u mnogim situacijama i postao glavna tjeralica...



Maniac Cop je film kojeg sam već par godina htio pogledati. Tek sam prije par dana došao u tu mogućnost i sa zadovoljstvom sam ga odlučio pogledati. Sudeći po svim slikama, trailerima i kratkim isječcima, reklo bi se da bi ovaj film mogao biti jedna dobra mindless horror zabava. Dakle, riječ je o jednoj ajmo reć poznatoj horror ikoni, a to je taj policajac koji u svom manijakalnom i lako pamtljivom stilu privodi kraju mnoge živote s ulice. Valja napomenuti da je film polučio još dva nastavka o kojima će kasnije biti riječi. Redatelj sva tri filma je cijenjeni William Lustig koji je zaslužan za filmove Uncle Sam, Maniac početkom osamdesetih i zabavni Vigilante. Osobno, mislim da je ovoj jedna od jedinstvenih scenarija i za to bi trebalo pohvaliti Larrya Cohena koji je i prije surađivao sa Lustigom. Moja očekivanja su se velikom većinom ispunila, Maniac Cop je horrorčić koji me je uspješno zadržao uz naslonjač i koji mi je pružio sat i nešto minuta kvalitetne 80s zabave.



U filmu glume dvije horror legende: Tom Atkins (The Fog, Night of the Creeps, Escape from New York, Lethal Weapon), inače glumac koji je većinom glumio detektive i poručnike u filmovima, te Bruce Campbell kojega pamtimo po serijalu The Evil Dead i po nekim manjim ulogama. Tom Atkins mi je klasično odličan, Campbell je malo slabije i previše ležernije odigrao svoju ulogu. Također, ne mogu se baš pohvaliti ni sa ostalim akterima. Dijalozi u filmu su odrađeni na onaj neki klasičan način, nema nekog pretjerivanja, makar ima previše uobičajenih stereotipa koji su se mogli vidjeti u bilo kakvim akcijskim filmovima. Film teče dosta brzo dinamikom koja se ponekad uspori sa upoznavanjem priče što se na svu sreću ne događa često, te je veoma vješto napravljen odnos između akcijskih i mirnih scena. Sve se poklapa, nema rupa u scenariju i drago mi je da se na to obraćala velika pozornost. Kraj filma otvara mogućnost nastavka, kako sam već rekao. Možda su ubojstva 'nestašnog' policajca pak najzanimljviji dio filma, a trenutaka ubojstva i uhođenja ima dosta, stvarno dosta.



Maniac Cop je jedan klasični 80s horror koji će vratiti u mladost sve starije horrorljupce i koji bi eventualno mogao otvoriti oči mlađim gledateljima o tome kakvi su se dobri i zabavni snimali i davno prije i da nije bilo potrebno toliko efekata niti moderne tehnologije. Ipak, vremena se mijenjaju, pa tako i filmska industrija...ali neke stvari će ostati zapamćene. Veoma simpatičan horror.

Post je objavljen 24.03.2011. u 20:00 sati.