Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA B - 3. NEDJELJA DOŠAŠĆA B

TREĆA NEDJELJA DOŠAŠĆA (Godina B)
BOG DOLAZI DA NAM DONESE SVOJU RADOST




Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

U današnjoj Liturgiji ove treće Nedjelje Došašća odzvanjaju četiri glasa koji, iako su različiti u boji i tonu, slijevaju se u jednu cjelinu i u jednu pjesmu, a to je: radosno navještenje Kraljevstva Božjega.
Stoga ova Nedjelja Došašća odjekuje radošću, jer nam navješćuje dolazak našega Boga, Otkupitelja i Spasitelja svojega naroda.


Prorok Izaija

Prvi glas ove radosne melodije jest glas proroka Izaije koji navješćuje radosnu vijest povratka odabranog Božjeg izraelskog naroda iz babilonskog ropstva u njihovu domovinu. To je glas pun blagosti i entuzijazma za siromašne, pun nade za bolesne i oslobođenja za zatvorenike i robove.
Kao blagovjesnik velikoga i dobroga Boga, prorok Izaija navješćuje »godinu milosti Gospodnje« i dolazak Onoga kojega Bog šalje da pritječe u pomoć ubogima, da iscijeli srca slomljena, da proglasi oslobođenje zarobljenima i sužnjima, a svim ljudima donese veselje, radost i mir.
I tako odnosi između Boga i čovjeka će se preobraziti i savez ljubavi ponovo obnoviti jer Bog želi slaviti svadbu ljubavi sa svojim narodom. Narod Božji bit će kao zaručnica odjeven haljinom spasenja i zaogrnut plaštem pravednosti i svak će s veseljem govoriti »kao ženik kad si vijenac stavi i nevjesta kad se uresi nakitom: Radujem se u Gospodinu, radujem, duša moja kliče u Bogu mojemu« spasenju.
I tada će se odnosi između Boga i svijeta obnoviti, jer Gospodin će »učiniti da iznikne pravda i hvala pred svim narodima« (Iz 61,11).


Sv. Ivan Krstitelj

Drugi glas ove melodije radosti jest glas svetoga Ivana Krstitelja kojega Bog šalje kao svoga glasnika da pripravi put Gospodinu.
To je glas Onoga koji viče u pustinji: »Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze« (Mk 1,3sl; usp. Iv 1,23).
Ivan Krstitelj sa svojim sunarodnjacima i suvremenicima iščekuje Gospodinov dolazak. On je navjestitelj Mesije koga je prepoznao u Isusu Kristu. On je pravi Kristov svjedok. Zato on upućuje samo na Krista i jedino njega naviješta svojom riječju i svojim životom.
Prema tome Ivan Krstitelj je glas koji vodi ljude prema Onome koji je savršena svjetlost koja rasvjetljuje putove našega života: prema Onome koji je vječna Riječ Božja i kojemu Krstitelj nije »dostojan odriješiti remenje na obući« (Iv 1,27), jer je On jedini »Put, Istina i Život«. Ivan Krstitelj svjedoči za Onoga koji je jedini nosilac blage vijesti spasenja i koji već stoji među svojima, ali oni ga ne prepoznaju. Takav kao Ivan Krstitelj mora biti svaki pravi Kristov svjedok.


Sv. Pavao

Treći glas radosti koji naviješta Gospodinov dolazak jest glas apostola Kristova: sv. Pavla.
Glas sv. Pavla apostola nam govori da Gospodin Isus i danas dolazi k nama. I mi svi možemo uočiti znakove Njegove nazočnosti među nama. A da bismo otkrili te znakove, moramo biti budni i iskrena srca tražiti Gospodina. Zato treba da se uvijek radujemo, moleći se bez prestanka, i da živimo sveto i besprijekorno u očekivanju Dolaska Gospodina našega Isusa Krista. Stoga glas sv. Pavla apostola jest Božji poziv svima nama kršćanima na što bolji, svetiji i čistiji život u molitvi, ljubavi i u potpunom predanju Gospodinu Bogu našemu.


Blažena Djevica Marija

Četvrti i najljepši glas ove divne i krasne pjesme radosti Došašća jest glas Blažene Djevice Marije, Majke naše. To je glas radosti Marijine, to je glas Marijina veličanja Gospodina Boga »što pogleda na neznatnost službenice svoje« (Lk 1,48)
To je glas radosti svih naraštaja ljudskoga roda koji Mariju blaženom zovu. To je glas radosti svih nas kršćana, djece Marijine, koji veličamo Ime Gospodnje što je Svesilni učinio za nas silna djela u Mariji i što je ljubav Njegova od pokoljenja do pokoljenja nad svima onima što ga se boje. To je glas radosti zaručnice Kristove, sv. Crkve, koja već stoljećima skupa Marijom iz vjekova u vjekove pjeva ovu divnu i krasnu pjesmu Majke Crkve: pjesmu ljubavi, veselja, radosti i mira: »Veliča Duša moja Gospodina! Klikće duh moj u Bogu, Spasitelju mojemu!« (Lk 1,46-47)

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: Iz 61,1-2a.10-11
Ps: Lk 1,46-48.49-50.53-54
1 Sol 5,16-24
Iv 1,6-8.19-28


Post je objavljen 28.09.2010. u 20:00 sati.