Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sitnaknjiga

Marketing

NIJE LAKO: BORI SE!


Što priliči Slimu ne pristaje Tadiću!

Nije lako Borisu Tadiću. Verujem da ga kontinuirano boli glava i da je užasno depresivan. Socijalni bunt samo što nije eksplodirao. Ministri se pomeraju kao figure na šahovskom polju, a on se zgrčen vozi u mercedesu S klase od 650.000 evra. Znam, znam, Jutarnji list je pisao, a srpska štampa (koja je htela ili smela) prenela vest da je za srpskog predsednika pazarena mečka za 620.000, ali koliko onomad je Tadićev vozač čuknuo mečku pod prečku pa je ceh dodatnih 30.000 evra. A, zna se, kud ode june ide i uže.

Statistika, uvek našminkana za prst daje od podnošljivog, tvrdi da je prosečna plata u Srbiji 30.000 dinara (mečka je popravljena za isti iznos ali u evropskoj valuti).

Da računamo: evro je od jutros 103 dinara, a 30.000 evra po istom kursu radnik u Srbiji zaradi za tričava 154 meseca. Ceh koji Tadićev vozač naprvi za sekundu, srpski radnik zaradi (ako ima gde) za 13 godina.


Primetili ste da se račun ne slaže sa tvrdnjom statističara da je prosečna plata u Srbiji 30.000 dinara, iako se ta ista plata, dok stigne do evra skupi na jedva 200 evra.

Slobodan sam da ukažem na to da statistika u prosek računa i primanja raznih preletača u trci za kruhom i satelita DS (treba li da naglasim da su ta primanja enormna i retko kome su ispod pola miliona dinara: po današnjem kursu: 4.854 evra). Ne pominjem sve one radnje poput rudnika Kolubare u kojima iznajmljene mašine, zbog računanja vremena na letnje i zimsko, dnevno rade 25 sati. A novac od najma guta vrh DS. Dobro, to je manje važno jer kad se skloni DS doći će ko drugi.

Eto, recimo, sad se Milutin Mrkonjić zalaže da mu dođu Mira i Marko s Milicom. Bez blindiranih kofera ili s njima, svejedno. Srbiji od toga može samo da pripadne muka.

Dakle, za primanja ministara i poslanika, letača i preletača, paževa i skutonoša, srpski radnik rmba (ako ima gde): 25 meseci.

Zašto ignorišem statističke podatke od 30.000 dinara, prosečne plate srpskog trudbenika. Zato što statistika neće da se bakće računanjem zarade mladog (a bogme i u zamaklim godinama) sveta u kineskim radnjama. Ta zarada je tamo (u Srbiji, ali kod Kineza) od 50 do 80 evra. Ako nije skliznula.

Bojim se da mi je potreban precizniji digitron da bih izračnao u dinarima raskošnu zaradu bednih Srba kod širokogrudih Kineza.


I sad, kažite mi, kako Tadiću da bude lako? Lepo je što ga je primio japanski car, to samo znači da će Srbija da uvozi kvalitetnu tehničku robu (a nema šta da ponudi da bi balans bio koliko – toliko uravnotežen), očekujem da se otvore i diplomatski magazini jer ko će drugi do ministara i poslanika, uključujući i DS satelite, moći da kupi što Japan nudi?

Pred Novu godinu najfrekventnija čestitka bila je: neka je sreće i zdravlja, ostalo ćemo naći kod Kineza!

Amandman je: ako čovek ima sreće, podrazumeva se da je zdrav. Ali ako je umno zdrav, onda ima nesreću da živi u Srbiji, a nema ni sreće, ni zdravlja ni pameti, niti mu je toliko život ugrožen da se vozi u mercedesu S klase. Sve i da jeste ugrožen, još koliko, i to s porodicom, šta će on u blindiranom mercedesu?! Pa to ga ne može spasiti i sačuvati od gladi, nemaštine, neizvesnosti. I da razgovaramo ozbiljno, razumno: ko ugoržava i zašto predsednika Tadića?!

Karlos Slim se možda vozi skupljim autom ali s bitnom razlikom – od svojih para, a nije ga narod izabrao da ga vodi u bolji život kojeg više nema ni na srpskoj televiziji, jer Dvor, Farma i Veliki brat sa sestrama u postelji pred nacijom koja bali jer i tata bi sine nije Slimova briga. Ni srpske Vlade! Ko to nije shvatio neće shvatiti i socijalni bunt koji odavno kuca na vrata, ali auto je blindiran i niko mu ništa ne može.

Eh, čujem stižu apologete iz Vlade koji tvrde da bi Đinđić bio živ da je imao mercedes S klase. Znači li to da će Tadić u svojoj mečki i da spava?!



Post je objavljen 06.03.2011. u 14:20 sati.