Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Originali i krivotvorine bosansko-hercegovačkih bonova "Golubice"

Originali i krivotvorine bosansko-hercegovačkih bonova Golubice

PAPIR: Krivotvorena novčanica je izrađena na bijelom običnom papiru bez površinskog sjaja.

CRTEŽ: Svi elementi crteža krivotvorene novčanice slični su crtežu na originalnoj novčanici i vrlo je teško pronaći razliku, osim u crtežu golubice koji je na krivotvorenoj novčanici rađen rasterom.

NATPISI NA NOVČANICI: Slova u natpisu "NOVČANI BON" latinicom i ćirilicom na licu krivotvorene novčanice su za nijansu tanja nego kod originalne novčanice. U ćiriličnom natpisu "FALSIFIKOVANJE KAŽNJIVO PO ZAKONU" ćirilično slovo "NJ" (jedan znak) je napisano kao "N" i "J" (dva znaka).

SERIJSKI BROJ NOVČANICE: Numeracija krivotvorene novčanice je vrlo slična numeracijama originalnih novčanica koje imaju razne tipove numeracije.

KAKO PREPOZNATI KRIVOTVORENU NOVČANICU:

- Papir krivotvorene novčanice je obični bijeli papir.

- Crtež golubice koja nosi u kljunu grančicu je izrađen rasterom pa pogledom kroz povećalo se vidi da je izrađen od sitnih točkica.

- Na krivotvorenoj novčanici je u ćiriličnom natpisu "FALSIFIKOVANJE KAŽNJIVO PO ZAKONU" ćirilično slovo "NJ" (jedan znak) je napisano kao "N" i "J" (dva znaka).

- Pri kupovini putem Interneta treba obratiti pozornost na izgled slova "Č" u riječi "NOVČANI" i na slovo "R" u riječi "SERIJA".

NAPOMENA: Postoje krivotvorene novčanice s nultim serijskim brojem i crvenim pretiskom SPECIMEN, te krivotvorene novčanice s raznim žigovima. Krivotvorene novčanice počinju serijskim brojem 79 ili 80.

Sve novčanice su rađene kada one nisu bile zakonsko sredstvo plaćanja i predstavljaju moderne krivotvorine u svrhu prijevare sakupljača.

Autor: Zlatko Plesivčak
Izvor: HrvatskaNumizmatika.forumhr.com

Ključne riječi: papirni novac, novčanice, Bosna i Hercegovina, bonovi, golubice, krivotvorine
Keywords: paper money, banknotes, Bosnia and Herzegovina, bons, doves, counterfeits
English title: Originals and Counterfeits of Bosnian-Herzegovinian Bons "Doves"


Rasprava na forumu "Hrvatska numizmatika".

Coins Banknotes Militaria Store

Post je objavljen 03.03.2011. u 13:40 sati.