Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Amusement (2009)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tri djevojke koje se znaju još od djetinjstva susreću se sa manijakalnim ubojicom koji im izgleda nudi nešto iz njihove prošlosti što one još ne znaju, te povezuju događaje i pokušavaju saznati tko ih pokušava ubiti.



Ne baš nešto svježa radnja, zar ne? Cijelo vrijeme dok sam promatrao ovaj film, u glavi mi se vrtila radnja iz 8 godina starijeg filma Valentine. Strukturno nije ni slično, jer Valentine film pokazuje kronološkim slijedom, dok nas Amusement odmah baca u središte radnje i ponekad nas sa retrospekcijom vraća u prošlost čisto da saznamo što se zapravo dogodilo. Ali, radnja je skoro pa ista. Par djevojaka iz prošlosti koje su napravile nešto nekom, pa sada im se ta osoba osvećuje u sadašnjosti na razne račine. Priča je podijeljena u tri dijela, za svaku djevojku po jedan dio, a završni ih sve prebacuje u sadašnjost i gledamo što se upravo sada događa. Pretjerano mi takva podjela uopće nije jasna, mislim da je čak lakše bilo napraviti film gdje će sve tri glumice spojiti u jednu ili više scena, ovako je ispalo čudno, konfuzno i u prvih pola sata nedorečeno. Amusement, ako ga prevedemo znači zabava...pa, mene ovaj film nažalost nije zabavio, niti mi je stvorio nešto zbog čega ću ga pamtiti.



Odmah da raščistimo bez spoilera pitanje o manijaku iliti ubojici koji je glavni antagonist ove priče..riječ je o ubojici kojeg su prozvali The Laugh zbog zaraznog smijeha kojeg će djevojke pamtiti cijeli život...složit ću se nažalost sa mnogim ljudima koji su gledali ovaj film, a to je da je ta vrsta smijeha totalno očajna i uopće nije ni zanimljiva, a kamoli strašna. Takvu vrstu smijeha možemo vidjeti u crtićima poput Ice Age-a i sl., ali da to predstavlja nešto strašno ili uznemirujuće, ne, bome ne. Kako sam već napisao, priča je podijeljena u tri dijela, pa ću ukratko opisati mane i vrline svake:
Prva priča opisuje djevojku koja sa svojim dečkom putuje autoputom i gdje se susreće sa kamiondžijom i sa jednim vozačem i tako njih troje kreira vozački konvoj jer svi idu na isto mjesto. Djevojka nije znala da je jedan član konvoja psihopatski manijak koji ju je spreman ubiti...priča je kratkog trajanja, 10 do 15 minuta, ali me užasno počela smarati u zadnjih 5 minuta. Prvi 'dio' je bio dobar samo na početku, kad ni sam ne znaš što će se točno dogoditi, a dogodilo se nažalost loše, što za likove, što za gledatelje.
Druga priča otvara poglavlje o drugoj djevojci koja zapravo i glavni lik ovog filma. Ona mora čuvati djecu jednu noć dok je njena teta na nekom putu. Klauna kojeg vidite na posteru filma ćete vidjeti i u ovoj priči. Osobno, moram reći da je ova priča odlična, napeta, uznemirujuća, čisto slasherski oblikovana, sa istim, ali bolje prikazanim manijakom.



Treća priča opet vraća neki apsurd i monotoniju prve priče, tako da mi se treća nije svidjela i nakon odlične druge, sve mi opet pada u vodu. Treća djevojka sa svojim dečkom ide pronaći svoju prijateljicu koja se zadržala u nekom domu za retardirane osobe (?), gdje opet viđamo našeg manijaka. Zanimljivo, ali lik uspije raditi tri stvari istovremeno i točno zna gdje se sve tri djevojke nalaze. Kiks, veliki kiks.
Na kraju mogu samo reći da preskočite Amusement, dobio je prosječnu ocjenu upravo zbog druge priče koja ga je izvukla iz pakla monotonije i nelogičnosti.

Post je objavljen 09.03.2011. u 21:44 sati.