Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/priroda-djeca-mi

Marketing

Recept za sirup protiv kašlja

Za pripravke od biljaka, knjiga koju najviše koristim je „Zdravlje iz Božje ljekarne“ od Marije Treben.
Koristim je već dugo. Još kao srednjoškolka išla sam s njom po polju i proučavala bilje, nešto koristila, kasnije sve zapustila. Novi početak bavljenja biljem donio mi je staru prijateljicu, nekako mi je draga, poznajem je već dugo i znam da to što piše i djeluje, većinom. Stvar je u tome da kad smo spremni djeluje nam sve, a kad ne želimo promjene, tražimo rješenja, ali nijedno nije pravo.
Upoznala sam neke divne ljude koji su me svašta poučili. Učiti trebam još puno, ali imam u sebi potrebu da hrpu stvari kreiram sama. Rijetko koji recept napravim doslovno, prvi put i da, ali kasnije, uvijek ponešto dodam ili oduzmem. Mislim da je to zbog toga što vremenom upoznajem i Biljke. Što se više družimo, više se osjećamo i sigurnija sam da će djelovati u onome što spravljam.
Čujem ih, divim im se,volimo se, prepoznajemo se.
Idealno bi bilo za svakoga da pronađe svoj kutak čiste zemlje s koje će brati ljekovito bilje za čaj.
Pitanje je da li sami pronalazimo taj prostor ili prostor dozove nas. U svakom slučaju, tamo gdje nas vodi, treba pogledati oko sebe i skupljati ono što nam treba.
Ista stvar je i sa sadnjom biljaka. Uvijek dobivamo savjete, načine kako nešto napraviti. Sve je to u redu isprobati, ali što se dulje bavimo Zemljom i Biljkama, rađa se jedna nova tehnika, naša.
To me stalno fascinira. Imam osjećaj da nema šanse da se neke stvari rade orginalno jer ljudi su već sve radili, ali uvijek postoji taj jedan način koji nitko drugi nije koristio – moj način.
Divno.
Sve te priče o bilju zapisujem u razne bilježnice, nekoliko sam već zagubila, pronalazim konačne načine da ih stavim na jedno mjesto, a sada ću ih pisati ovdje.
Ponajprije za sebe, onako kako ih pronalazim i redam. Pročita li ih netko od vas, pomognu li te priče i recepti nekome, potaknu li vas na šetnje Prirodom i branje Biljaka, i slušanje što vam govore – diiiiivno.
Nema dovoljno riječi da potaknu Ljude da gledaju oko sebe, primjećuju, osjećaju, komuniciraju, uče, uživaju, poštuju i cijene Svijet oko sebe.
Zemlja kojom hodamo i koja nas iscjeljuje, recimo joj hvala.

E sad, vrijeme je prehlada, gripa i sličnih zimskih stanja. Mojoj ekipi doma obavezno kuham sirup kojim se rješavamo kašlja.
Bilo je prije bronhitisa, suhih i dugotrajnih kašljavih stanja, ali ovaj sirupić stvarno pomaže. Mi smo isprobali i djeluje brzo. Super ga je kuhati s klincima, oni uživaju i puno prije ozdrave.
Pravi recept
- 500 gr šećera, najbolje smeđeg, ali ako koristite bijeli, može i to
- 1 velika žlica sljeza, nevena, kamilice
- 3 limuna, ogulite zbog špricane kore, čisti naravno s korom
- 1 l vode
Limun izrezati , dodati svo bilje, preliti vodom i kuhati dok tekućina ne ispari do pola. Ocijediti i piti po 1 veliku žlicu.
Moj recept
- 250 g smeđeg šećera
- 2 velike žlice lišća bijelog sljeza
- 1 vž nevena
- ˝ nane i meslise
- 3 limuna
- 1 l vode
Kad tekućina ispari, dodati 250 g meda. Ima solucija da se samo doda, ali može i kuhanje od 15-20 min jer onda med postane izvrstan baš za kašalj. Pokušajte sami. Može se dodati i malo propolisa.
Ogromnu biblioteku o ljekovitom bilju, receptima i svim takvim divotama daje mi g. Milan Božičević. Cijeli svoj život skuplja ju i obnavlja, a meni stalno donosi i posuđuje. On je moja knjižnica i beskrajno hvala na tome.


Post je objavljen 04.03.2011. u 20:57 sati.