Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Ometanje sprovoda - ustavom zaštićena sloboda govora

Piše Bojan Klima

Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da se ustavom zajamčena sloboda govora odnosi i na pripadnike jedne fundamentalističke crkve iz Kansasa koji već godinama ometaju sprovode američkih vojnika poginulih u Afganistanu i Iraku.

Pripadnici crkve Westboro iz mjesta Topeke u Kansasu smatraju da su američke žrtve u tim ratovima božja kazna zbog toga što je Amerika sve tolerantnija prema homoseksualcima. Na sprovodima vojnika oni su nosili transparente na kojima je pisalo 'hvala Bogu što su poginuli'.

Nakon što ih je otac jednog poginulog marinca tužio i tražio odštetu zbog nanešene duševne boli, jedan niži savezni sud dosudio mu je odštetu od pet milijuna dolara – što je trebala platiti crkva. Onda je savezni žalbeni sud ukinuo tu presudu i nakon toga slučaj je završio na najvišoj američkoj sudskoj instanci.

Vrhovni je sud odlučio – glasanjem 8 za i jedan protiv – da pripadnici ove crkve imaju pravo manifestirati na sprovodima vojnika, jer to pravo jamči Prvi amandman američkog ustava koji štiti slobodu govora, vjere i udruživanja.

Koliko god se ti prosvjedi većini američke javnosti činili neukusnima, predsjedatelj Vrhovnog suda John Roberts je u pisanom obrazloženju mišljenja većine naveo da Ustav štiti upravo takva nepopularna mišljenja kao i 'govor koji nanosi bol' - ako se on prakticira na javnoj sceni. Jedino se tako ne guši javna debata o problemima društva – stoji u mišljenju suca Johna Robertsa.

Kako je za Glas Amerike izvijestio Jim Malone, presuda je donesena nakon što je u listopadu pred sudom održano ročište na kojem su obje strane iznijele svoje argumente. Odvjetnica Margie Phelps, koja je i članica baptističke crkve Westboro, govorila je u prilog prosvjeda na vojnim sprovodima. Kasnije je svoje mišljenje objasnila za medije ovim riječima: "Zakon kaže da se sloboda govora ne može ograničiti samo zbog toga što su neke riječi nekoga povrijedile ili uvrijedile."

Nakon ročišta u listopadu prošle godine, kada su obje strane iznijele svoje argumente, otac marinca Matthewa Snydera, Albert Snyder, ovako je za medije objasnio svoje mišljenje: "Jedino što smo željeli je da na dostojan način pokopamo našeg sina. U Americi svoje mišljenje zaista možete izraziti na civiliziran način. Međutim, time ne bi trebali uzrokovati emocionalnu bol drugima, pogotovo ne na privatnom događaju kao što je sprovod."


Post je objavljen 03.03.2011. u 05:50 sati.