Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

'Šokantno i neprihvatljivo' - Obama o situaciji u Libiji

Piše Bojan Klima

U svom prvom javnom obraćanju koje se ticalo situacije u Libiji, predsjednik Barack Obama upozorio je čelnika te zemlje Moammara Gadhafija da mu prijete međunarodne sankcije, zbog brutalnog odgovora na mirne građanske prosvjede u njegovoj zemlji. Američki je predsjednik nasilje Gadhafijevih pristaša i paravojnih snaga nazvao 'šokantnim i neprihvatljivim'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton odlazi uskoro u Genevu gdje će sudjelovati u radu Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, a za boravka u Europi razgovarat će i sa saveznicima o zajedničkom odgovoru na krizu u Libiji.

Predsjednik SAD je u sinoćnjoj izjavi o situaciji u toj zemlji rekao da će libijski čelnik biti pozvan na odgovornost zbog brutalnog odgovora na političke prosvjede. 'Takve mjere predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Nasilje mora prestati' – rekao je predsjednik Obama.

Razmjerna tišina kojom je Bijela kuća do sada pratila situaciju u Libiji prekinuta je u trenutku dok traju pripreme za početak evakuacije Amerikanaca iz te arapske zemlje.

Predsjednik je dodao da je od svog tima za nacionalnu sigurnost zatražio da pripremi čitav spektar opcija u vezi s odgovorom na krizu u Libiji. 'Te opcije uključuju mjere koje mogu poduzeti same Sjedinjene Države, kao i mjere koje možemo koordinirati s našim saveznicima i partnerima, te one koje su provode putem međunarodnim organizacija' – rekao je predsjednik Obama.

U svojoj izjavi, predsjednik Obama je naglasio da je prvi prioritet njegove vlade zaštititi Amerikance koji žive u Libiji. Nakon toga, obraćajući se izravno libijskom narodu, predsjednik je prvo izrazio saučešće obiteljima žrtava državnog nasilja. Rekavši da je Amerika na strani libijskih prosvjednika, protivnika režima, predsjednik Obama je rekao i ovo: 'Sjedinjene Države izražavaju snažnu podršku univerzalnim pravima libijskog naroda. Među tim pravima su i pravo na okupljanje, sloboda govora te pravo da narod odredi vlastitu sudbinu.'

'To su prava svih ljudi' – rekao je predsjednik Obama, dodajući da se 'o njihovom sadržaju ne može pregovarati. Ta prava moraju se poštivati u svakoj zemlji. I ne može ih se negirati nasiljem i represijom.'


Post je objavljen 24.02.2011. u 03:46 sati.