Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Havajka - japanski izum?

Za nedavnog posjeta Okinawi iznenadilo me koliko ducana prodaje Havajke ili Aloha kosulje. Prva je pomisao bila - suptropsko otocje u Tihom oceanu sa jakim americkim utjecajem. To je mozda samo dio istine.
Isto tako, za posjeta Hawaii-ma, primjetio sam da jedine osobe koje su na sebi imali ove sarene kosulje, osim lokalnih glazbenika tradicionalnog izricaja, su bili japanski turisti.



Razlog ove vrste "ljubavi", vjerovatno lezi u tome sto je Havajke, koje je isfurao Elvis, predsjednik Truman ili Montgomery Cliff, kreirao japanski imigrant na Hawaii-ma Miyamoto Kooichiro. Ovaj je krojac tridesetih godina proslog stoljeca na Hawaii-ma imao ducan za kimona koji se zvao Musashiya. 1933. godine, jedan je zapadnjak usao ducan, i kako su mu se svidjeli sareni, razlicitim uzorcima prosarani teksili, zatrazio je da mu se od takvog materijala skroji kosulja.
Prva je Aloha kosulja rstvorena od tradicionalne japanske yukate. Legenda je rodjena.




* Za kreiranje se isto tako cesto navodi kineski krojac Ellery Chun, ali je njegova kosulja, isto od yukate, iskrojena nekoliko godina nakon one Miyamoto Kooichira, tocnije 1936. godine

Post je objavljen 22.02.2011. u 01:26 sati.