Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

U susret Oscaru

Oscar 2007: Povratak otpisanoga

Image and video hosting by TinyPic

Intrigantna drama meksikanca Alejandra Gonzáleza Ińárritua Babel kao najveći favorit nomnirana je u 7 kategorija. S 5 nominacija sljedili su je kriminalistički remake Pokojni Martina Scoresea i britanski biografski film Kraljica Stepehena Frearsa koji govori o burnom razdoblju Elizabete II. neposredno nakon smrti princeze Diane. Ratna drama Clinta Eastwooda Pisma s Iwo Jime i komedija Mala Miss Amerike priuštili su si po 4 nominacije. Tu bih se osvrnuo na nekoliko filmova kojima su predviđali utrku za najbolji film, ali im je najvažnija nominacija ipak izostala, kao npr. Komadi iz snova koji su usprkos tome imali najviše nominacija - 8. Tu su još Krvavi dijamant, Mala djeca i ponajbolji film te godine - meksičko - španjolski Panov labirint.
U kategoriji najblje režije nije bilo mjesta za Jonathana Daytona i Valerie Faris, redatelje Male Miss Amerike, već je nominaciju zaradio Paul Greengras za izvrsno režiran Let 93, koji, podjsetimo se, prati događanja u onom američkom avionu koji se 11. rujna 2001. srušio u Pennsylvaniji. Stephen Frears nije djelovao kao opasna riba, a Clint Eastwood, iako miljenik Akademije, svog drugog Oscara osvoji je prije 2 godine. Stoga, cijela igra se svodila na Alejandra Gonzáleza Ińárritua i Martina Scorsesea.
Što se tiče glumačkih kategorija, one su, kao i u večini slučajeva do tada, bile gotovo izvjesne. U kategoriji glavne muške uloge, uz nominirane, veterana Petera O'Toolea (Venus), Willa Smitha (U potrazi za srećom), Leonarda DiCapria (Krvavi dijamant) i autsajdera Ryana Goslinga (Half Nelson), nagradu je očekivano odnjeo tamnoputi Forest Whitaker za ulogu ugandskog diktatora Idija Amina u filmu Posljednji škotski kralj. Pobjednica u kategoriji glavne ženske uloge u ovom desetljeću nikada nije bila izvjesnija - britanska glumica ruskog podrijetla Helen Mirren za ulogu svoje vladarice dobila je svog prvog Oscara nakon niza prethodnih nominacija. Zanimljivo je upravo to da se uz nju u dosta jakoj konkurenciji našla tek jedna amerikanka - Meryl Streep (Vrag nosi Pradu). Uz dvije Helenine sunarodnjakinje, Kate Winslet (Mala djeca) i Judi Dench (Bilješke skandala), svoju prvu nominaciju stekla je Španjolka Penelope Cruz za film Vraćam se (Pedra Almodovara, koga drugoga!).
Iako na dodjeli to nije prikazano, navodno da je ljubomorni i arogantni Eddie Murphy iz protesta napustio dvoranu kada je u kategoriji sporedne uloge pobijedio Alan Arkin (Mala Miss Amerike). Jennifer Hudson odnjela je Oscara u kategoriji najbolje sporedne uloge zahvaljujući prije svega fantastičnim pjevačkim mogućnostima koje je pokazala u Komadima iz snova.
No, vratimo se na te godine najatraktivnije kategorije. Prije dvije godine činilo se kako je Akademija zauvjek otpisala Martina Scorsesea kada mu nije dodijelila Oscara za Avijatičara. Scorseseu je vjerojatno nakon dva raskošna povijesna filma na kakve obično padaju Akademijini glasači očito shvatio da mu ipak bolje leže kriminalističke priče s kakvima je započeo karijeru, pa je snimio remake azijskih Paklenih poslova, navodno znatno boljeg filma o Scorseseove američke verzije. Scorsese je, naravno, pokupio Oscara za režiju, anjegov film i onoga za najbolji film. Uz to, nagrađen je još za montažu i adaptirani scenarij. Najbolji film u konkurenciji, Babel, ostao je najveći gubitnik osvojivši tek nagradu za glazbu.
Gledano izvan konteksta Oscara, Pokojni je sasvim solidan film, no za Scoresea i njegov vrlo bogat, kvalitetan i cijenjen opus, Pokojni su premalo. Godine Akademijinih zanemarivanja Taksista, Razjarenog bika, Ulica zla, Dobrih momaka i tko zna čega sve ne odrazile su se na tome da je Scorsese osvojio svojevrsnu počasnu nagradu za film koji nipošto ne spada u vrh njegovog opusa i koji zasigurno nije bio najbolji film 2006. godine.

Evo i pregleda pobjednika zanimljivijih kategorija:

Najbolji film: Pokojni
Najbolji redatelj: Martin Scorsese - Pokojni
Najbolji glavni glumac: Forest Whitaker - Posljednji škotski kralj
Najbolja glavna glumica: Helen Mirren - Kraljica
Najbolji sporedni glumac: Alan Arkin - Mala Miss Amerike
Najbolja sporedna glumica: Jennifer Hudson - Komadi iz snova
Najbolji originalni scenarij: Mala Miss Amerike - Michael Arndt
Najbolji adaptirani scenarij: William Monahan - Pokojni
Najbolji strani film: Život drugih - Njemačka
Najbolji dugometražni animirani film: Ples malog pingvina
Nagrada za životno djelo: Ennio Morricone

za ostale kategorije i detalje: Oscar 2007.


Post je objavljen 21.02.2011. u 23:16 sati.