Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

PLAN B s BRIT Awardsa ravno u Ljubljanu na koncert

Plan B, Kino Šiška Ljubljana - 19.2.


(napisano za www.soundguardian.com)


Svaki put kada smislim otići van HR na neki relativno „noviji“ bend, aktualan u Americi ili Britaniji, a relativno nepoznat na ovim prostorima ostanem oduševljena, zaista taj moj nos ili šesto čulo pogodi kamo treba ići. Tako sam sinoć otišla u Ljubljanu u odličnu dvoranu Kina Šiške (nije više kino tako se samo zove) čuti to čudo od soul atrakcije PLAN B to jest Bena Drewa i njegov prateći bend.

Sa posve svježe dobivenom BRIT Awards nagradu za naj britanskog izvođača, koncert Plana B nije mogao biti aktualniji nego baš sada. Dvorana je bila odlično popunjena iako ne sasvim, ali zato poprilično vatrenih navijača. Predgrupe nije bilo barem ne službeno – to su bili kao DJ-i koji su u predvorju puštali plesnu glazbu i odlično pripremili teren, a sam koncert je kasnio jer je kasni i bend iz Londona dva sata pa je tonska napravljena u vrijeme kada je koncert već trebao početi i to se na žalost čulo na zvuku nije to baš bilo onako kako sigurno može biti, makar ne previše.

Taklo sam „gluva na jedno uvo“ jer sam fotkajući stajala uz zvučnik koji je kreštao, prekidao i ubijao me i sve oko nas. Kada sam se povukla u „stražnje odaje“ još mi je zujalo u lijevom uhu, no usprkos svemu tome koncert je bio sjajan.

Prvo je na binu izašao samo jedan čovjek, koji je bio pravi rap bend – Beatboxter Faith SFX je svojim vanrednim „trbuhozborskim“ i glasovnim mogućnostima odrepao i „odsvirao“ dvije teme, jednu Barbara Streisand zvučeći doslovno poput benda. I naravno oduševio prisutne. A kasnije se pridružio i Plan B-u na bisu i to je bio fenomenalan potez, čut ćete zašto.



Ben Drew aka. Plan B je s pratećim bendom od 8-članskim „revijskim“ sastavom (nedostajali su samo trubači) s dvije over-korpulente, pomalo neukusno obučene prateće pjevačice koje nisam sigurna zašto su uopće bile tamo, niti su se isticale glasom, a stasom možda samo onima koji imaju 450 kg and over. Ostatak benda je bio totalno angažiran i dinamičan, kombinacija crnoputih i bjeloputih glazbenika koji su napravili taj čudesni sastojak crno-zvučećeg soula s neobičnim glavnim vokalom falsettnim Benovim glasom.






Ben, to jest Plan B je pokazao da osim prve ljubavi i prvog albuma hip-hoperskog smjera koji nema aspolutno nikakve veze s ovim soulom koji sada izvodi s aktualnog albuma The Defamation of Strickland Banks ima sposobnost i interes velike razolikosti u glazbi i kvaliteta je očita kako na genijalnom gore spomenutom (posve konceptualnom) albumu, kao i na prvom reperskom tako i na nastupima uživo.



Publika je uživala, bend je uživao, a vibra se samo prelijevala (nešto slično sam doživjela na The Gossipu lani isto u Ljubljani), a plesna muzika koju Plan B izvodi sada te jednostavno ne može ostaviti hladnim pa tako niti hladnjikavu ljubljansku publiku.




Koncert je bio dosta kratak (sat vremena), ali toliko otprilike traje i njegov aktualni album, pa tu izvođač nema baš nekog prostora - publika je vrlo glasno zahtijevala bis na koji se s Planom B pojavio i Beatboxter Faith SFX i onda je krenula totalna rasturačina.



Zarazna plesna glazba u sjajnoj izvedbi prokušanih i inovativnih glazbenika i to izvedbama poznatih soul standarda dali su nam bis od neke 4 pjesme, a cijela dvorana se raspametila zajedno s bendom i gostom – divljali su plesajući na pozornici, točnije otkačili su doslovno i totalno. Plan B je u jednom trenutku na pozornicu povukao dvije obožavateljice i to je samo još podiglo temperaturu u dvorani.



Na zadnjoj pjesmi su se glavni (pokretni) glazbenici razmahali sudarajući se, smijući se i na kraju pobacali sebe i instrumente na pod. Koji efektan završetak!

Publika je tražila još i sigurna sam da je bend imao više stvari a ne jedan album, vratili bi se opet jedino bi malo potrajalo da instrumente dovedu u svirajuće stanje.
Sjajno!










Post je objavljen 20.02.2011. u 22:47 sati.