Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Josipović se sastao s Karzaijem

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u službenom posjetu Afganistanu, sastao se u subotu s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, koji mu je zahvalio na pomoći Hrvatske i dodao da se nada daljnjem razvoju odnosa između dviju zemalja.






Pozdravljam predsjednika predivne zemlje koja je u dobrim odnosima s Afganistanom, koja nam pomaže i zahvalni smo vam na tome, rekao je Karzai nakon razgovora s Josipovićem. Nadamo se razvoju odnosa na svim poljima, posebno na polju gospodarstva, dodao je afganistanski predsjednik. Josipović je naglasio da je Hrvatska spremna pomoći Afganistanu u uspostavi mira, te dodao da je s Karzaijem razgovarao i o razvoju gospodarskih odnosa. Hrvatska sudjeluje u međunarodnim naporima usmjerenima na uspostavu mira u vašoj zemlji. Jako cijenimo napore koje ste poduzeli u obnovi i pomirbi i Hrvatska je spremna pomoći vam u tome, rekao je Josipović, prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Afganistan i hrvatske vojnike u sastavu međunarodne misije ISAF koju predvodi NATO.
Razgovarali smo o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, te osobito suradnje na području obrazovanja, rekao je Josipović, dodajući da Hrvatska ima vrlo dobar obrazovni sustav, te da je pozvao afganistanske studente da dođu u Hrvatsku. Karzai je rekao da postoje dobri uvjeti za razvoj gospodarske suradnje između dvije zemlje. Kad se dovrši tranzicija u Afganistanu i kad preuzmemo u svoje ruke sigurnost u zemlji, uspostavit će se uvjeti za razvoj gospodarskih odnosa, rekao je Karzai. U Afganistanu su vaši vojnici, vaš predsjednik je ovdje u posjetu, to će omogućiti proširenje i produbljenje odnosa između Hrvatske i Afganistana, rekao je Karzai, dodajući da Hrvatska već pruža tehničku pomoć Afganistanu. Hrvatska već sudjeluje u 23 razvojna projekta u Afganistanu vrijedna 1,1 milijun dolara, samostalno i u okviru UN-ova razvojnog programa (UNDP). Neke hrvatske tvrtke već su dobile poslove na izgradnji infrastrukture i cesta u Afganistanu. Josipović, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, posjetio je u petak hrvatski kamp Cobra u sklopu kampa Warehouse pod turskim zapovjedništvom u kojem su smješteni vojnici 16. kontigenta iz Hrvatske. Trenutno se u Afganistanu nalazi 334 vojnika iz Hrvatske. Kasnije u subotu Josipović bi trebao posjetiti hrvatske vojnike u Mazar-i-Sharifu na sjeveru zemlje.



Post je objavljen 21.02.2011. u 22:42 sati.