Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

knedle od marelica ili šljiva (samostanski način)

knedle od marelica ili šljiva (samostanski način)

U kuharici redovnica franjevki iz Kaufbeurena navedeno je više stotina recepata za različita slatka jela koja se za posnih dana serviraju kao glavna jela, a osim toga i za 45 raznih vrsta okruglica (knedli), valjušaka i trganaca, a da o mnogim drugim kolačima, tortama i keksima i ne govorimo. Ove se okruglice mogu bez daljnega mjeriti s bečkom varijantom toga jela.
I da vidimo konačno što su to knedle sa šljivama!!!
Krumpir stavimo kuhati u kori u hladnu vodu. Upotrijebit ćemo stariji krumpir, makar je dobar i mladi, veliki bijeli. Neka naglo zakipi, smanjiti vatru, neka polagano kuha, polupoklopljeno dok ne omekša, recimo cca 1 sat. Potpuno je gotov kad ga možete vilicom probosti, ali pazimo da se krumpir ne raspadne, što je češće kod mladog krumpira. Ocijedimo krumpir i neka isparava desetak minuta, pa oguliti koru. Odstraniti sve tamnije dijelove krumpira, pogotovo zelenkaste. Još topli krumpir protisnuti spravom za tješnjenje krumpira u porculansku zdjelu. Tek sada ćete vidjeti da li je ta vrsta krumpira brašnasta ili malo vlažnije vrste.
Sada se radi sve vrlo brzo! Prosijte brašno, malo u vrhu razmaknite i dodajte jaje (ako je krumpir vodeniji dodajte samo žumanjak!!!), brzo još toplo promiješajte, premijesite je na pobrašnjelu dasku i još nekoliko puta mijesite brzim pokretima tijesto kao tijesto za kruh. Postupak miješanja neka ne traje duže od 2-3 minute, jer će knedli biti rahliji, i trebat će manje brašna. Sve to vrijeme nemojte nikako soliti! Tijesto izvana pospite brašnom, pobrašnjelim rukama trgajte komade, spljoštite ih među dlanovim (makar možete i razvaljano tijesto pomoću čaše oblikovati u okrugle oblike). E sada možete stavljati kompletne šljive (po mogućnosti bistrice!!!), ali odličan je štos je izvaditi koštice, natopiti šljive u rum, cimet i vanili šećer, a prije stavljanja u knedlu između polovica dodati cca pola kockice šećera. Naime tako su "časne" radile! Još jedna bitna stvar je da pazite da unutarnja strana gdje dolaze šljive ne bude brašnjena, da je sve dobro stišnjeno, odnosno da voda prilikom kuhanja ne može ući unutar i da cijelo tijesto ne bude predebelo.
5 litara vode koju ste stavili kuhati prije početka miješanja, posolite , pa kad uzavre oprezno stavljajte knedle da se ne deformiraju. Kad su sve u vodi, lagano ih varjačom odlijepite od dna, poklopite da brže uzavru, opet otklopite i u otvorenoj posudi kuhajte smanjivši vatru do tihog vrenja oko 3 minute. Šupljom žlicom ih izvadite u prikladnu zdjelu i pospite s šećerom u kristalu, poklopite i pustite da se šećer otopi. Za to vrijeme na ugrijani maslac dodati bijele prezle i na blagoj vatri ih dugo miješati do zlatnosmeđe boje. Prezle su gotove kad se prestanu pijeniti, a masnoća odvoji od prženih mrvica (ovo sa pjenom je bitno!!!). Dakle prezle prelite preko knedli koje plivaju u sirupu, nemojte ih protresti da vruće mrvice ne bi previše nabubrile u sirupu. Služe se odmah i po želji posute s cimetom. Čak se mogu služiti i na kraju prelivene s malo kiselog vrhnja, ali to neka to svako sam odluči.
Što se tiče marelica stavite je umjesto šljive, sa ili bez koštice, odnosno sa ili bez komada šećera. Stavka glavna je da i krumpir i voće trebaju biti što bolje kvalitete.
( za cca 30 knedli: 1.5 kg krumpira, 20 dag oštrog brašna, 1 jaje, malo brašna, cca 1 kg šljiva ili manje marelice, 5 litara vode, 1 žlica soli, 20 dag kristal šećera, 10 dag maslaca, 10 dag bijelih prezli, eventualno malo cimeta, vanili šećera, ruma, šećer u kockama, po želji kiselo vrhnje)


Post je objavljen 21.02.2011. u 18:18 sati.