Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1000mora-daleko

Marketing

Ljubav je igra za svakoga, ali ovo smo ti i ja...

Odmah na početku da vam se izvinim što ovoliko kasnim sa drugim postom, ali našao sam se usred ispitnog roka i raspusta, tako da nisam imao vremena za to. Ipak, hvala vam što ste neumorno dolazili da vidite ima li novog posta. Preko 1000 puta. xD Sjajni ste. Ne zamerite mi što stalno ističem te brojke, ali presrećan sam, iako na kraju nije to najbitnije. Ja kažem da ako samo jedna osoba pročita ovo i veoma joj se dopadne, ja sam presrećan. A vi ste mi potvrdili da vas ima bar 100. Žao mi je što nisam objavio post ranije, ali i ovaj će, nažalost, biti kraći, a u sledećem dobijate post na kakve ste ranije navikli, jer ću imati komp i net na raspolaganju sve vreme. Zato sam vam u znak iskupljenja snimio još jedan video, jer sam primio 20-ak poruka da moram da snimim još jedan. Ne znam zašto, ali meni je i onaj prethodni bio retardiran. Ovaj je još gori. Usred snimanja sam počeo da se smejem, zaboravio šta sam uopšte i hteo da kažem, ali eto... video je tu. I ne tražite ih više.



Kada smo obavili ovu formalnost dobijate, kao što sam obećao, analizu pesme "Hurricanes and Suns", a u sledećem postu ide retrospektiva svega što se desilo od kada je blog bio neaktivan. Ovaj put ću napraviti nešto drugačije. Uz stihove ću analizirati pesmu, a na kraju ću staviti video, pa kad budete pratili reči čitajte samo stihove a ovo između preskačite.
P.S. Uvek me naziv ove pesme podseti na knjigu "Hiljadu čudesnih sunaca" ( Thousand Splendid Suns ) Haleda Hoseinija. Jedna od najboljih knjiga koje sam u životu pročitao i preporučujem vam je. Iz te knjige su stihovi:
" Ne mogu se izbrojati meseci što mu blistaju na krovovima,
nit' hiljadu čudesnih sunaca što se kriju iza njegovih zidova."
Ali, vratimo se Tokio Hotelu...

Image and video hosting by TinyPic

Ljubav je igra za svakoga,
ali ovo smo ti i ja...


Bill peva o tome kako ljudi danas olako shvataju ljubav, zato to i naziva igrom. Pogledajte samo Facebook. Tamo ne možete 2 dana da živite od nekoga ko je našao dečka ili devojku. Milijardu srca, osmeha, stihova, ljubavnih pesmica. A nakon dva dana ona i on su single. Dugo im je trajalo to Zauvek. Prave ljubavi danas skoro i da nema. Zato Bill kaže da ne može ljubavlju da nazove ono što on deli sa tom nekom svojom osobom, jer je ta reč danas izgubila svoje značenje.
On zna da su prosli mnogo toga, oseća kao da su proživeli zajedno hiljadu života, imali su lepe trenutke koje poredi sa suncima, ali isto tako i one lošije koje označava kao uragane, tj. razorne vetrove. Međutim, i pored toga što su prošli sve to on smatra da su i dalje na početku i da im tek predstoje trenuci koji ce ih još više vezati jedno za drugo.

Imali smo hiljadu života da ih proživimo u ovom jednom.
Imali smo uragane i sunca.
Ali, zar ne znaš da je to bio tek početak?

Dolazi patnja... Dolazi bol...
Gledaj u oreol!

Pomalo je teško prevesti frazu "See the halo". "Halo" je venac ili oreol, ali u suštini predstavlja nesto što je sveto, što volimo više od svega. Mi nemamo adekvatnu reč za to, pa sam ostavio bukvalan prevod. Ali najpribližnije bi bilo prevesti "Pratimo ono što nam je sveto" ( "Follow the halo" ), što ponavlja u zadnjem refrenu.

Prvi koji razume je poslednji koji oseti olakšanje


Ovo je još jedna teška fraza za prevod. Pogotovo zbog poslednjeg dela jer nisam siguran da li je deo rečenice ili odgovor na nju. Uglavnom, možda grešim, ali ja sam to shvatio ovako. Prva stvar na svetu koju razumemo je ljubav. Kada smo mali ne znamo zakone kvantne mehanike, ne znamo Pitagorinu teoremu, ne znamo da čitamo, ali jednu stvar znamo i razumemo je bolje od svih. To je čista i iskrena, bezuslovna ljubav. Onako kako nas vole roditelji i kako mi volimo njih. Kada umiremo, poslednja stvar koju osetimo je ista ta ljubav. Međutim, malo me zbunjuje to "relief" na kraju. Olakšanje, oslobođenje. Možda to može da se shvati kao vera u zagrobni život, u Raj u kome će sve biti lepše nego ovde. Zaista nisam siguran.
Drugi način za razumevanje bi bio to da su oni koji su bez predrasuda, koji žive život onako kako oni žele uvek na meti onih netolerantnih.

Ovo je jako melanholično doba.
Zajedno ćemo sve proći,
zato hajde da krenemo u sopstveni kraj nasmejani!

Dolazi patnja... Dolazi bol...
Gledaj u oreol!

Sve dok Sunce ne prestane da sija pa do kraja vremena
pratimo sada ono što nam je sveto... Oreol!

Život i smrt i život i smrt i život i smrt...
Gledaj u oreol!

Pratimo ono što nam je sveto!
Dok Sunce ponovo ne zasija, dok vremenu ne dođe kraj,
gledaj u oreol!



Ovo "life and death" me je odmah podsetilo na "love and death". xD Poruka je jasna. Život i smrt se smenjuju, krug koji se nikad ne završava. Neko se rađa, a neko umire. Ali, Bill smatra da na smrt ne treba da gledamo kao na kaznu, nego jednostavno da živimo do poslednjeg momenta, da budemo sa osobama koje to zaslužuju, da budemo okruženi ljubavlju.
Pomalo konfuzna pesma, je l' da? xD
Meni je prvi put kad sam je čuo zvučalo kao da su od 5 pesama napravili jednu. Oduševljava me kako peva strofe. Kao Marilyn Manson. xD Dopada mi se kad peva kao muško, onako duboko. Mnogo bolje zvuči. Dopada mi se i refren koji je u pop fazonu. I ono šaputanje u jednom delu. Najlepši deo pesme mi je kada se samo tiho čuje gitara, a on tiho peva "see the halo" i deo kada u zadnjem refrenu ponavlja "til the Sun won't shine, 'til the end of time..."
Inače, malo mi je neobično što im ova pesma nije bila dovoljno dobra da bi je stavili na CD, a onda su uradili spot za nju. Ovo je jedna od onih 30-ak pesama koje su snimili za "Humanoid", ali su napravili izbor od 15-ak najboljih, a ostale odbacili. Pomalo paradoksalno, ali dobro. Meni se pesma baš sviđa, ali bolje bi im bilo da su snimili spot za "Dogs unleashed" i "Love and Death". Ako mene pitate, potpuni je promašaj bio snimiti spot za "World behind my Wall". Ne shvatajte me pogrešno, pesma je lepa, ali mnogo je boljih na albumu, posebno balada. "Phantomrider", "Zoom into me" ili "Shadow".

Billova nova frizura. Mislim, drugačija je. Meni se mnogo dopada. I super su mi fazon ove viseće minđuše koje nosi. Budala. xD

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Bill u ulozi mornara. xD Predobro. Imam i ja negde sliku sa ovom kapom, ali ne mogu da je nađem. Nema veze.


Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Priča se da im novi album izlazi krajem ove godine, ali ako bude isto kao za "Humanoid" očekujmo ga krajem 2012. Nadam se da će ga izdati pre nego što svi odapnemo. xD Znate već ono sranje za 2012., a Bill mnogo voli da peva o tom kraju sveta, pa evo i u ovoj pesmi. xD
Uglavnom, nastavite da glasate za "Hurricanes and Suns" na MTV Adria Top 20 listi. Srce mi je prepuno kad krene spot na MTV-u. Ori se cela zgrada koliko pojačam. U početku mi je spot bio glup jer sam očekivao pravi spot, ali kad ga ovako pogledam među svim ostalim spotovima predobar mi je. Pokazali su svima retrospektivu svega što im se desilo, kakve su promene doživeli. A ja sam presrećan što sam sve te promene preživljavao sa njima. Zato nagurajmno pesmu na prvo mesto jer joj je tamo mesto i natrljajmo svima nosine!!!!! xD
Ove nedelje ako ne budu na prvom mestu, završićete kao Deda Mraz sa Lady Gagom! xD

P.S. Neka mi neko objasni ove dve slike. xD Bill ko na poternici PETA organizacije, a 2. slika... Vot d fak?

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 21.02.2011. u 17:13 sati.