Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drugaglobe

Marketing

Ekološki problemi

U nastavku možete pročitati osvrt na trenutne ekološke probleme jedne naše prijateljice, Paule Dragičević (3.c), koja čak ni nije GLOBE-ovac:

Početkom ove godine glavna vijest u svim medijima bio je pomor ptica, riba i rakova u nekim dijelovima svijeta. Mrtve ptice padale su s neba u SAD-u, Italiji i Švedskoj, ribe ugibale na Novom Zelandu i u Brazilu, a na obalu Engleske more je donijelo 40 000 mrtvih rakova. Prenapuhane priče i maštovite teorije o uzroku tih događanja izazvale su paniku među ljudima, i dok s jedne strane vjernici tvrde da je sve predviđeno u Bibliji, oni praznovjerni se, s druge strane, pozivaju na Nostradamusova proročanstva, smak svijeta 2012., majanski kalendar i slično. Možda su takve teorije i zavjere zanimljivije, ali bolje objašnjenje daje znanost.

Koliko sam čitala, ljudi kažu da ovo nije prvi put da se događaju ovakvi masovni pomori životinja, nego da su se događali i godinama prije. Svake godine Zemlja je sve zagađenija i zračenje je veće. Tvornice ispuštaju sve veće količine kemikalija u okoliš, a između ostaloga, otrovni spojevi stavljaju se i u hranu da bi se "poboljšala njezina kvaliteta i produžio rok trajanja". Stoga je lako moguće da su ribe i rakovi pomrli zbog ispuštanja toksičnih tvari u more. Kao uzrok pada mrtvih ptica u Švedskoj i SAD-u navode se novogodišnji vatrometi i niske temperature. Pronađene ptice imale su slomljena krila pa je zaključeno da su se vjerojatno u zraku sudarale ili su uletjele u oluju. Na grlicama koje su padale u Italiji uočene su plave mrlje nastale od trovanja ili hipoksije - nedostatka kisika. Drugi mogući razlog pomora ptica, riba i rakova je slabljenje Zemljinog magnetskog polja koje djeluje kao svojevrstan štit od Sunčevog vjetra i zračenja. Ptice, ribe i rakovi kao najosjetljiviji na promjenu magnetskog polja uginuli su prvi.

Iako mediji uglavnom pretjeruju u dramatičnosti kad dođe do ovakvih događaja, mi se ipak trebamo zapitati što će biti dalje. Ako nastavimo ovako uništavati Zemlju, ne poduzimati ništa da se zagađenje smanji, dokle će nam se to tolerirati? Koliko će još bića umrijeti i biti zaboravljeno, dok nešto ne poduzmemo? U svakom slučaju, odgovornost je na ljudima. Vrijeme je da se promijeni čovjekov stav i odnos prema prirodi.

Photobucket

Post je objavljen 21.02.2011. u 15:37 sati.