Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

TEČAJ USAVRŠAVANJA VATROGASACA ZA RONILAČKE INTERVENCIJE

RIJEKA
Piše: Andrej Petrak
Video:dnevnik.hr

Program usavršavanja uključuje teme poput ronilačkih sustava i opreme, reanimacije, barotrauma u ronjenju, dekompresijske bolesti, medicinskih aspekata ronjenja pod ledom i u rijekama.

Po prvi put u Hrvatskoj, u Rijeci se održava tečaj usavršavanja vatrogasaca-ronilaca iz područja medicine ronjenja, koji pohađa 19 vatrogasaca iz Rijeke, Opatije, Lošinja i Krka. Organizirala je to Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije, u suradnji sa splitskim Zavodom za pomorsku medicinu te Hrvatskim društvom za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu.Glavni vatrogasni zapovjednik u Županiji, Slavko Gauš, kaže da je incijativa stigla od samih vatrogasaca koji su, očito, željeli dodatna medicinska znanja i vještine vezane uz pružanje prve pomoći i prilikom ronilačkih intervencija.

– Ovim inovativnim projektom idemo ispred svog vremena što se tiče obuke spašavanja. Zahvaljujući tečaju dobit ćemo jezgru vatrogasaca-ronilaca dodatno educiranih za ronjenje u posebnim uvjetima, koji će onda to svoje znanje prenositi kolegama iz vatrogasnih postrojbi, kaže glavni čovjek Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš.

Program usavršavanja uključuje teme poput ronilačkih sustava i opreme, reanimacije, barotrauma u ronjenju, dekompresijske bolesti, medicinskih aspekata ronjenja pod ledom i u rijekama, podvodnih eksplozija, psihologijskih problema u ronjenju te medicinskih aspekata ronjenja u kontaminiranim vodama. Sedmodnevni tečaj vode ugledni predavači, a sve će završiti u subotu ispitnom provjerom usvojenog znanja.
novi list

Post je objavljen 17.02.2011. u 20:00 sati.