Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Kako najbolje komunicirati s Kinezima, internetom ili kratkim valom?

U svom prijedlogu državnom proračuna za sljedeću fiskalnu godinu, Bijela je kuća navela i prekid radio programa Glasa Amerike za Kinu, čime bi se veći naglasak stavio na televizijske programe te internet.

Međutim, kako se čini, u Kongresu Sjedinjenih Država – koji odobrava proračun – čuju se kritike ove ideje. Za sada su najglasniji republikanci, no jedan je demokrat također najavio da će zatražiti od predsjedatelja Zastupničkog doma da blokira ovaj prijedlog.

Prekid programa na mandarinskom jeziku dio je šireg proračunskog prijedloga za Glas Amerike, koji predviđa – među ostalim – i prekid svih programa na hrvatskom jeziku.

No, Kongres ima svoje mišljenje o vladinim mjerama štednje. Kritičari tvrde da je kratkovidno ukidati radio-programe na kratkom valu dok vlasti u Pekingu troše milijarde dolara na kineske programe za inozemstvo. Također, kongresnici kritiziraju isključivu orijentaciju na internet, u Kini koja ima vrlo efikasnu cenzuru interneta.

Demokratski kongresnik kineskog podrijetla David Wu izjavio je za Glas Amerike da se protivi bilo kakvim proračunskim rezovima u programima na mandarinskom jeziku. On je naglasio da konačnu riječ kada je u pitanju državni proračun ima Kongres te da je uvjeren da ova mjera neće proći.

U intervjuu danom dnevniku Washington Times, republikanski kongresnik Dana Rohrabacher izjavio je da rezovi u programima za Kinu izgledaju kao da se 'Amerika kukavički povlači pred gangestrskim režimom u Pekingu.' Bivša članica upravnog tijela koje rukovodi programima za inozemstvo američke vlade, Blanquita Cullum izjavila je za Washington Times da sada nije vrijeme za povlačenje, već za ofenzivu u programima za inozemstvo.

Međutim, Upravni odbor koji stoji na čelu američkih medijskih programa za inozemstvo objašnjava u svom priopćenju da su radijski programi sve manje slušani, dok je upravo Kina zemlja s najvećim brojem korisnika interneta. Uz to, napominje se u priopćenju, Kina je efikasna i u blokiranju radio programa, a ne samo u cenzuri interneta.


Post je objavljen 17.02.2011. u 05:24 sati.