Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmozof

Marketing

Oscar revija

DJECA SU DOBRO

Image and video hosting by TinyPic

The kids are all right
humoristična drama, SAD, 2010.
Režija: Lisa Cholodenko
Uloge: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska
Scenarij: Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
Trajanje: 106 min

Nic (Annette Bening) i Jules (Julianne Moore) lezbijski su par koji vode upravo idealan život. Imaju dvoje djece tinjeđera začete umjetnom oplodnjom, osamnaestogodišnju Joni (Mia Wasikowska) i petanaestogidšnjeg Lasera (Josh Hutcherson), dobar posao i kuću u predgrađu. Laserova radoznalost i želja da upozna biološkog oca dovest će njega i njegovu sestru do Paula (Mark Ruffalo), samca koji vodi pomalo hedonistički život. Paul upoznaje i Nic i Jules te polako unosi nemir u njihove živote.

Image and video hosting by TinyPic

Za Ennisa Del Mara i Jacka Twista, dvojicu protagonista iz Planine Brokeback, ono što imaju Nick i Julliane Moore predstavlja nekoliko stupnjeva više od onoga što su imali njih dovojica. Idealan život kakav vodi lezbijski par u Djeca su dobro predstavlja svojevrsnu utopiju za dvojicu junaka iz Planine. Za razliku od pristupa Anga Leeja koji je današnje kvaziliberalno i netolerantno društvo osuđivao, redateljica Lisa Cholodenko počinje od toga kao da je istospolni brak nešto svakidašnje, odnosno da bi trebao to biti. Ipak, bilo bi pogrešno cijeli film uspoređivati s Leejevim filmom, jer s njim ovaj film djeli samo neke osnovne smjernice. Djeca su dobro zapravo i nije film koji u prvi plan stavlja pitanje homoseksualizma. Dvije protagonistice suočene su sa svakidašnjim uobičajenim životnim problemima koje donose brak i odgajanje djece. Pokušavajući izaći u susret i pomoći dvjema tinjeđerima u razdoblju kada klinci otkrivaju sami sebe, pod utjecajem stranog faktora u obliku muškarca, i njih dvije dovest će se u situaciju da uistinu preispitaju sebe i vjernost svog seksualnog opredjeljenja.
Film Lise Cholodenko mogao bi vas podsjetiti na filmove poput Vrtloga života, koji se također bavi ispitivanjem paravana nadasve normalne prosječne obitelji. Konceptualno vrlo jednostavan, ne dosadan, ovo je film kojeg čine dijalozi i nose glumci. Onaj humoristični dio iz žanrovske selekcije humoristične drame nije konstantan i obilan, ali je zato inteligentan, pravovremen i u nekim situacijama komično - neugodan. Film, kao što sam spomenuo, nose upravo odnosi između likova stoga su se Annette Bening, Julianne Moore i Mark Ruffalo potrudili da te odnose vjerno i prikažu. Iako, još mi nije jasno kako je (uvijek) odličnoj Julianne Moore mogla izmaknuti ovogodišnja nominacija za Oscara. Jedina zamjerka koju sam imao na film jest zapravo predvidiv i pomalo isfuran završetak. U svojoj srži, ali s drugačijim pristupom, Djeca su dobro prenosi istu poantu kao i muška verzija homoseksualnih odnosa Anga Leeja. Ovaj film nije veliko djelo koje se pamti, isto tako nije ni loš, ali isto tako nije ni nešto posebno. Pogledati.


Post je objavljen 17.02.2011. u 00:40 sati.