Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

Pretvorba i privatizacija u Bjelovaru


pokret- 07-14-2005

Zaštitar d.o.o. Bjelovar

Skupina malih dioničara tražo reviziju
Skupina djelatnika prijavila je Danu Sučića šefa tvrtke "Zaštitar" da su obespravljeni, te da u "Zaštitaru Sučić" ima posla za policiju. Skup dioničara uputila je svoju pismenu predstavku na brojne adrese i kojoj je bila zamolba za reviziju i pretvorbu i privatizaciju u toj tvrtki. Mali dioničari, uz to traže da se provede i kriminalistička obrada nad Danom Sučić,
direktorom i većinskim vlasnikom, zbog toga što je, kažu, počinio kaznena djela.

Sučić je u javno bilježničkoj kancelariji sebi registrirao tuđe dionice Pismo koje je upućeno između ostalih Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj i Državnom odvjetništvu Bjelovar, u kojem se tvrdi da je u vrijeme vlasti HDZ-a Dane Sučić nametnut za direktora "Zaštitara", da se s njegovim imenovanjem nitko nije slagao i da je od početka direktorovanja demonstrirao silu.

Taj bivši zastupnik HDZ-a u Saboru RH, a prije toga član Saveza komunista (SHK), zastrašivao je i terorizirao djelatnike i na kraju postao apsolutnim gospodarom, opisano u pismu "obespravljenih dioničara". Kupnja dionica pod prisilom Na četiri i pol stranice pismo govori o strukturi vlasništva prije privatizaije, u njemu se tvrdi da je u pretvorbi imovina znatno podcjenjena, prikazuje tijek kupovine dionica fondova i kako se u toj bogatoj tvrtki dijelila milijunska dividenda.

Tvrdi se da su u "Zaštitaru" plaće neopravdano male, dok istodobno "Dane Sučić" sebi isplačuje oko 50 tisuća kuna, a svom "savjetniku" Luki Markešiću s kojim se sudi 15 tisuća kuna. Radnici bez egzistencije "Obespravljeni dioničari" tvrde da su, uz radnike, oštećeni i fondovi, odnosno država, zbog plćanja minimalnih doprinosa i da je tu riječ o milijunima kuna. U pismu se još dodaje da je pismo motivirano događajima koji govore da je konačno profunkcionirala navodno pravna država, ali da se ne potpisuju imenom i prezimenom jer se "boje za posao i egzistenciju svojih obitelji". Jer Dane Sučić je do sada otpustio brojne radnike, a zamjenio ih sa svojim rođacima i poznanicima.

Saborski zastupnik?
Tome pripada i uvjerljiva ćud jednog takvog parlamentarnog čarobnjaka, kome je "usrana demokracija" poslužila da postane vlasnikom tvrtke "Zaštitar". Dane Sučić od učitelja u školi i člana SKH postao je na lokalnim izborima zastupnikom. Sučić se je za Hrvatsku nacionalno odredio, postao je preko noći "narodnim apostolom" koji je svoju kesu dobro napunio. Nekima je namješteno iz "Zaštitara" 1991. godine, te su oni okrivljeni, kao državni neprijatelji. To je bio razlog za rušenje kadra te firme. Bilo je koji su završili i u bjelovarskom zatvoru. Samo da lakše se dođe do poduzeča.

Markešić je bio uključen u niz nezakonitosti u Bjelovaru
Luka Markešić, bivši pomoćnik načelnika PU Bjelovar i bivši šef bjelovarskog SIS-a, uhićen zbog likvidacije sedam pripadnika JNA 1991. u Bjelovaru, njemu je HIP osigurao novog odvjetnika. Stari je odvjetnik otkazao, a umjesto njega angažiran je novi odvjetnik, kojeg će plaćati HIP Udruga za hrvatski identitet i prosperitet, kojom predsjedava Miroslav Tuđman, bivši šef svih tajnih službi. Markešić je u međuvremenu prešao iz HDZ-a u Hrvatski blok (HB) kod Ivića Pašaliča. Ime odvjetnika se još javno nezna. Indikativno je da ni jedna od bjelovarskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata nije stala u obranu Luke Markešića, a na pitanje zašto su odlučile tako olako prijeći preko tog hapšenja čelnici udruge ovaj put ističu kako "vjeruju u hrvatsko pravosuđe".

Kum Mile Ćuk i zemljak Međutim, u Bjelovaru se čuju sumnje da se radi o mnogo većem sukobu udruga s generalom Milom Ćukom, dugogodišnjim neformalnim vladarom bjelovarskog kraja. Tako na nedavnoj konferenji za tisak bjelovarskih udruga Ćukovu čovjeku uopće nije dopušteno da se pojavi, a kamoli da govori. Sam Luka Markešić, kojega a Milom Ćukom osim podrijetla povezuje i kumstvo, javnosti je poznat i po reketarenju Dane Sučić, vlasnika tvrtke "Zaštitar", kojeg je prisilio da mu najprije pripiše polovicu tvrtke, da bi mu poslije tu polovicu, pod ucjenom da će mu osakatiti djecu, "prodao" natrag za 100.000 DEM, s tim da mu se nastavi isplaćivati mjesečni honorar iako nije ništa radio.

Osim niza prometnih nesreća koje je obitelj Markešić prouzročila, a da nikada za njih nije odgovarala, postoje pismeni dokazi da je svom pretpostavljenom, generalu M.Ćuku, potpisao potvrdu o invaliditetu, kojom je - danas neraspoređeni - general dobio i dodatnu novčanu naknadu. Po važećim zakonima, namoguće je da podčinjeni svom pretpostavljenom potpisuje takve potvrde.

BRANKO .STOJKOVIĆ


Post je objavljen 14.02.2011. u 07:40 sati.