Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Vizije, načela i praktična politika

Prenosim Proslov iz nultog broja Elektronskog glasila za privredu, društvo i ekologiju "Zelena politika" (vidi jučerašnji tekst).

Promocija nultoga broja održat će se u ponedjeljak, 14. veljače u 17:00 u prostorijama mjesne samouprave "Donji grad", Trg hrvatskih velikana 2, 1. kat, u suradnji s udrugom "Moj grad Zagreb", u okviru Radionice kritičke teorije prirode i društva.

Postavili smo i blog "Zelena politika" na wordpress.com, na kojem će biti objavljivane razne informacije o projektu i vezanim djelatnostima. Tako, ako ste zainteresirani, spremite si tu poveznicu u favorite! Bit će, vjerujem, prije izlaska prvog redovnog broja (predviđeno u ožujku) postavljeno i mrežno sjedište (web site), s forumom i drugim sadržajima.

Nulti broj, kao pdf dokument, dostupan je na scribd.com.

Fotografije iz broja su na facebooku.

Proslov

Kad su zadaci najhitniji, treba sjesti i razmisliti.
Kad smo preopterećeni dnevnom praksom, treba naći vremena za teoriju. Teorija bez prakse je jalova – praksa bez teorije je slijepa.
Uvijek obnavljati svijest o svojim vrednotama, načelima, vizijama. Ne misliti samo o onome što činimo, nego i o onome, što jesmo.
Zeleni nude svoje vizije i načela, kao osnovu za praktične politike. Globalno, regionalno i lokalno. Na osnovu ekološke mudrosti, participativne demokracije, nenasija i socijalne pravde.
Nude osnovu za novi dogovor i strategiju. Za našu domovinu Hrvatsku. Za naš dom: planet Zemlja.
Komunikacijska mreža "Zelena politika“ pratit će i poticati djelatnosti progresivnih društvenih pokreta, kritičke teorije društva i zelene političke opcije. Oni se bave bitnim problemima od pojedinca do planete, te pridonose rješenjima.
Želimo informirati – educirati – inspirirati.
Glasilo "Zelena politika" i časopis "Politička ekologija" nastojat će prepoznati, prenijeti i razvijati ono najbolje, što svjetski zeleni pokret promišlja i nudi. U ovom trenutku stožerna koncepcija je Green New Deal (Zeleni novi dogovor/podjela).
Djelovat ćemo nestranački i nad-stranački, pozivajući i potičući na suradnju sve pojedince, grupe i organizacije, koje mogu pridonijeti osnovnoj zamisli. Pratit ćemo djelatnosti stranaka, udruga, neformalnih grupa, građanskih inicijativa i pojedinaca. Šaljite nam informacije, prijedloge, kritike. Želimo optimalno spojiti široku participaciju suradnika i profesionalne uređivačke kriterije.
Mislimo globalno, ali uz prilagodbu lokalnim prilikama. Djelujemo lokalno, ali imajući u vidu da svaka nacija i svaki pojedinac ima udio u globalnim problemima – i globalnim rješenjima.
Ovo je nulti, ogledni broj glasila „Zelena politika“. Početak redovnog izlaženja predviđen je u ožujku. Izlazit će svaka dva tjedna, na četiri ili više stranica formata A4.
Finansirat će se isključivo donacijama. Svaki prilog je dragocjen. To je „ekonomija darivanja“: sadržaj je dostupan svima, a ako vam se svidi i imate koju kunu viška, možete pomoći! Izdavač je udruga „Zajednica Humanitas“, a za ovaj program postoji izdvojeni konto na tekućem računu.
Uz ovo glasilo, planiramo i časopis „Politička ekologija“, koji će izlaziti dvaput godišnje.



Post je objavljen 13.02.2011. u 16:42 sati.