Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/makbe

Marketing

Samo jednom se ljubi...

Image and video hosting by TinyPic


Nemam ništa protiv Valentinova. Blagdan jest izmišljen, komercijaliziran i uvezen iz Amerike, ali je posvećen najvažnijoj stvari na svijetu, a to je ljubav. Pa makar i samo jedan dan, ali neka se govori, piše i razmišlja o ljubavi! Neka se kupuju bonbonijere u obliku srca i crvene ruže; neka se izmjenjuju nježni zagrljaji i poljupci; neka se pjevaju ljubavne pjesme jer ljubav je najvažnija i najljepša strana života ili još bolje:
Ljubav je smisao života!

Ljubi li se istinski i potpuno samo jednom u životu, kao što pjeva naš nezaboravni Ivo Robić: Samo jednom se ljubi, sve je ostalo varka...?
Što je ljubav a što zaljubljenost?
Ima li razlike između ljubavi i zaljubljenosti?
Može li ljubav trajati cijeli život?
Laka pitanja - teški odgovori!
Teško je dati objektivno mišljenje jer svatko na to gleda drugačije, iz svog kuta i životnog iskustva.
.
Iz mog kuta gledano, samo se jednom u životu istinski ljubi.
Ako se pod ljubavlju podrazumijeva potpuno predanje cijelog sebe drugoj osobi s kojom postaješ jedno tijelo, kako se to onda može dogoditi više puta tokom života? Možeš li se "oduzeti" toj drugoj osobi, pa ako nje više i nema, i dati se nekoj trećoj?
Možda se to i može, ali onda na nekoj drugoj, plićoj razini, iz nekih drugih razloga i pod nekim drugim uvjetima.

Samo sklapanje bračne zajednice, pa ni one prve, ne podrazumijeva nužno i potpunu ljubav nego možda samo zaljubljenost, a za zaljubljenost kažu da je "privremena poremećenost uma", koja traje do dvije godine. Kad ta zaljubljenost prođe, traži se nova itd. Zaljubljenost, dakle, nije dovoljna garancija za doživotni brak.

Uzrok brojnih današnjih rastava možda leži baš u tom brkanju ili izjednačavanju zaljubljenosti s ljubavlju, pa čim nas preplave osjećaji zaljubljenosti, srljamo u brak.

Zaljubljenost je prvenstveno usmjerena na postizanje vlastite sreće: sviđa mi se ta osoba i želim je za sebe.Ona me mora usrećiti i bez nje ne mogu živjeti. Želim i njoj sreću, ali samo sa mnom! Drugog nema! Ako se to ne dogodi, onda ta zaljubljenost lako prijeđe u mržnju, a posljedice mogu biti tragične. Izgleda da u zaljubljenosti ima puno egoizma.

Ljubav nije usmjerena samo na osobnu sreću nego ona više teži da usreći voljenu osobu. Ide tako daleko da smo spremni i odreći se te ljubavi, ako je to u interesu voljene osobe: Njezina sreća nam je na prvom mjestu. Ako ne može biti sretna sa mnom, neka bude sretna bez mene!
Zaljubljenost jest početak ljubavi, ali ako ne raste i ne prijeđe u nesebičnu, istinsku ljubav, nema garancije za trajnost takvog braka - tako kažu psiholozi.
Prava se ljubav uči, izgrađuje, unapređuje i raste; ima svoje uspone i padove, ali sve uloženo, i ono pozitivno i ono negativno, vraća se s kamatama .

Kako zadržati ljubav cijeli život?
Na prvo mjesto staviti ljubljenu osobu
i brinuti se za njenu sreću.
Ne analizirati je nego je
voljeti takvu kakva jest.
Prihvatiti i njene nedostake i
dozvoliti joj da bude nesavršena.
Ne tražiti da se zbog mene mijenja.
Uvijek biti spreman na razgovor,
ustupke i dogovor.
Biti joj sigurna potpora,
rame za plakanje,
uho za slušanje,
jezik za pohvale
i ruke za grljenje!
Post je objavljen 13.02.2011. u 22:30 sati.