Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Rižoto od poriluk

Znam, znam. Većini vas se diže želudac i nemate namjeru pročitati ovaj post do kraja :(. Neki su tu reda radi pa će možda i pročitati barem dio :))...ali dajte ljudi, molim vas! Pružite poriluku još jednu šansu, on to stvarno zaslužuje! Znam da zvuči nevjerovatno, ali tako je! Poriluk je nažalost jedna od omraženijih biljaka u našem kraju, a sve to zbog onog glupog čušpajza kojeg ste jeli u školi, neki još i u vrtiću i sad ga ne možete smisliti. Ali ako nemate ništa protiv običnog luka u jelima probajte ovu brzu, jednostavnu i jeftinu verziju i sigurno će vas oboriti s nogu. Za poriluk kažu da je bogat vitaminima i mineralima, prirodni antibiotik, smanjuje krvni tlak, jača imuno sustav, snižava kolesterol...
Do ovog sam jela sasvim slučajno došla sama i sad ga često pravim. Najčešće kao samostalno jelo! Ima raznih varijacija, a najvažniji sastojci su riža, poriluk i curry. I sve je gotovo za 15-ak minuta!

Za ovo varijantu za 2 osobe koju sam neki dan pravila potrebno vam je:
100 g puretine narezane na kockice(može bilo koje meso)
200 g poriluka
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl riže
curry
karadmom(ako ga imate pri ruci)
sol
papar
U posoljenu kipuću vodu stavite kuhati rižu. U drugoj posudi poržite meso narezano na kockice. (ukoliko pravite s mesom, ja čak češće pravim bez mesa). Na meso dodajte sitno nasjeckani poriluk i nastavite pržiti. Dodajte začine po ukusu. Po potrebi malo podlijte vodom. Za cca 5 min probajte, gotovo je kad je po vašem ukusu poriluk dovoljno mekan. Zatim stavite vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte da se vrhnje zgrije. Naravno možete ga dodati i više nego je u receptu, stvar je osobnog ukusa. Kad je riža kuhana, ocjedite ju i dodajte poriluku, provjerite je li dovoljno začinjeno- i to je to! Lagan, ukusan i brz obrok je gotov!

Sad je tu trebala doći fotka! I bilo ih je 20-ak. Vaša Blondie ih je, naravno, sve izbrisala s fotića jednim jedinim klikom! I nemam onaj program koji vraća fotke nazad!
A baš sam htjela da dobijete volju :((((


Obožavam poriluk! I sigurno ću vas još koji put "udaviti" s njim. Pitu od poriluka, koju često pravim, vole svi. Čak i oni koji su do tada mrzili poriluk. Ali u slijedećem postu će ipak biti nešto slatko...Do tada- uživajte i ponekad nešto skuhajte!

Post je objavljen 11.02.2011. u 17:47 sati.