Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI ODRŽALI REDOVNU SKUPŠTINU

GRADAČAC

U srijedu, 09.02.2011.godine, održana je Izvještajno-izborna skupština Vatrogasnog društva "Gradačac". Za predsjednika Upravnog odbora ponovo je izabran Jasmin Hećimović. U sedmočlani Upravni odbor Društva, imenovan je i zapovjednik vatrogasne jedinice Slavko Baković. Za predsjednika Nadzornog odbora je izabran Dragan Baković, a Suda časti Alija Pandžo.
Image and video hosting by TinyPic
Skupština gradačačkih vatrogasaca je donijela odluku da se u 2011. godini reaktivira rad dobrovoljnog vatrogastva, kako bi se nastavila tradicija duga 116 godina.Predsjednik Upravnog odbora, gdin Jasmin Hećimović, prezentirao je prihode u 2010. godini. Prihod iz proračuna Općine iznosili su 147.000 KM, a prihodi od pružanja usluga 200 KM. Rashodi na bruto plaće i naknade, naknade troškova zaposlenih, doprinosi te izdaci za materijal i usluge iznosili su 147.102,21 KM.

Pored ovih istaknuti su i ostali problemi sa kojima se vatrogasci susreću, a to su:
-zastarjela i nedostajuća oprema (najmlađe vozilo-kamion star 25 godina).
-nedostatak osobne zaštitne opreme za vatrogasce (zaštitnih odijela,čizama i drugo) ... vatrogasci idu u osobnoj odjeći na intervencije,
-iako općinsko vijeće prije dvije godine donijelo odluku o dodjeli sredstava za nabavku sredstava veze (radio stanice) za potrebe jedinice to do danas nije učinjeno (iako objavljeno u općinskim službenim novinama-glasniku).
-lažne dojave i uznemiravanje preko telefona 123,
-namjerne paljevine kontejnera i otvorenih površina,
-nedostajuća i neispravna hidrantska mreža po gradu i preduzećima,
-nedostatak specijalnog vozila za šumske požare,
-nedostatak specijalnog vozila za intervencije u saobraćaju (spašavanje iz vozila i slično),
-učešće u gašenju požara van općine Gradačac (minirane površine,nedostatak goriva i slično),
-potreba za radovima u domu (kupatilo,radionica,kuhinja i drugo),
-nemogućnost redovnog i dobrog održavanja vozila (gume,akumulatori,limarija i drugo),
-neredovita uplata za PIO i zdravstveno za zaposlenike.

Zbog nedostatka financijskih i tehničkih sredstava, dobrovoljni vatrogasci posljednjih 15 godina nisu sudjelovali na intervencijama, jer nisu imali adekvatnu opremu i plaćeno osiguranje.Dogovoreno je da se pokrenu aktivnosti na promociji dobrovoljnog vatrogastva okupljanjem podmlatka i izvođenjem pokaznih vježbi. Dobrovoljni vatrogasci će kroz dežurstva u Vatrogasnom domu pomagati profesionalcima dok oni budu vršili intervencije na terenu.

U 2011. godini se planira nabavka pumpi za vodu za slučaj poplava te čamaca i druge opreme koja je neophodna za tu namjenu, opremiti vatrogasnu jedinicu nedostajućom opremom (zaštitna oprema za vatrogasce,sredstva veze,vozila te sve drugo neophodno za rad,te postojeća vozila dovesti u ispravno stanje te registrirati iste), posebne mjere na povećanju informiranja o radu društva preko Radio Gradačca, portala G-X te drugih medija, organizirati pokazne vježbe te kroz školske posjete VD-u prikazati rad i značaj vatrogastva, organizovanje seminara i tečaja za članove i građanstvo sa temom zaštite od požara i spašavanje... itd.

U Vatrogasnom društvu je osam profesionalaca koji su sa zastarjelom opremom u 2010. godini, na svu sreću, imali samo 30 intervencija. Vatrogasna jedinica je bila 27 puta na gašenju požara, gdje su imali 275 radnih sati. Gradačački vatrogasci su u prošloj godini imali i tri tehničke intervencije.
gradačac-x.com

Post je objavljen 11.02.2011. u 12:00 sati.