Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI U DALMACIJI RADE PUNOM PAROM

SPLIT

Posljednjih nekoliko dana vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske županije, ne stignu niti odahnuti nakon mukotrpnih borbi s požarima na različitim krajevima Dalmacije, a već ih dočekaju novi! Krajem prošlog tjedna, posla im je zadalo njih ukupno 30!


Sunčani dani, izuzetno ugodno vrijeme, i visoke temperature za ovo doba godine, izmamili su poljoprivrednike na polja, koja se trebaju pripremiti za proljetnu sjetvu.Pripremanje terena za daljnje obrađivanje, zahtjeva i paljenje svega nepotrebnog što se na njima nalazi, čime se ujedno i najbolje obnavlja.

I sve bi to bilo lijepo da priča staje na tome. No jedna takva nazovimo, zdrava radnja lako postane problem ako se ispusti iz nadzora. Zna to dobro i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Felicio Parčina!Povjerio nam je kako je to ujedno i najlakši način, na koji nastanu problemi, jer ljudi ne prijave namjere paljenja u najbližu vatrogasnu postaju, ostave vetru bez nadzora ili se pak uspaniče i pobjegnu.

Ali, nisu samo zemljoradnici uzrokovali probleme, odgovornost snose i lovci i izletnici jer bilo je ovih dana i požara na šumskim područjima.S nepristupačnim terenima kreće još veća blamaža gasiteljima.U pomoć se pozivaju i zračne snage, čijih sat vremena rada, kako kaže Parčina, ovisno radi li se o Air tractoru ili kanaderu, košta 25 do 30 tisuća kuna.

Opreza nikad previše, a samo mala nepažnja uzrokuje velike probleme, ističe Parčina napominjući kako nismo u zavidnoj situaciji kada su u pitanju financijska sredstva.Naime, u ovim intervencijama koriste se sredstva namijenjena za ljetnu protupožarnu sezonu!Reklo bi se, pametnome dosta.Proljetno vrijeme pratit će nas i u narednim danima, a nadam se i pomisao da vatrogasci i danas dežuraju na pojedinim požarištima. Paze da se vatra ponovno ne razbukta.
totalniFM

Post je objavljen 08.02.2011. u 12:00 sati.