Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/medjugorskiglas

Marketing

Gospina mjesečna poruka vidjelici Mirjani, 2. veljače 2011. godine

Image and video hosting by TinyPic

Put do ispravne molitve

Kao jato pilića, skupljaju se dječica oko Gospe, tražeći toplinu i sigurnost, zaštitu i savjet, utjehu i nadu. Prepuštaju se Majčinim rukama, traže pomoć, mole i zaklinju. Vraćaju se zalutali, izmoždeni i prevareni, vapiju oni što se u bjesomučnom traženju istrošiše na putovima svijeta, što prosuše dragocjeno biserje srdaca u kaljužu prolaznosti, što se povedoše za mamcima ispraznih obećanja, kojima im je perfidno zavodio knez propasti. Uviđaju dječica da su uzaludno izbubili mnoge dane, zarobljeni sjajem privida i propadljivosti, zatrovani jalovim naukom svijeta što vodi na stranputicu života, da su darovano vrijeme ljubavi, praštanja i odricanja okovali lancem sebeljublja, da su trajali u opsjenarstvu neznanja, da su bili navezani na stvari i osobe, da su životarili u blatu samodopadnosti, tražeći smisao u besmislu, istitinu u laži i radost u tuzi. Shvatili su da poslije svega, kad se ugase umjetna svjetla i sruši blistavilo paravana, ostaje tek pustoš i tama, dok se u srca, stvarnošću zatečena, uvlači gorčina i zebnja.
Gospa dječici pokazuje put što vodi u život, tješi ih, diže, uspravlja i hrabri, pomaže im da se izvuku iz straha i bezizlaznosti, da zaliječe duboke rane što im ih naniješe krutost i prevrtljivost svijeta. Pomaže im da duhovni nered i onečišćenost, kojima ih je zagadio lažac od početka, otklone iz dubine srdaca, da se u svetim sakramentima, u svjetlosti Duha Svetoga, obnove i procvjetaju, ožive i preporode. Ali ne smijemo zaboraviti da su uzaludna sva Gospina zalaganja ako i sami ne napravimo odlučujući korak, kojim ćemo se iz magle stranputica vratiti na svjetlost puta, kojim ćemo prekoračiti tamu što se prepriječila između zemaljske i nebeske stvarnosti, dviju zbilja koje je odvojio knez propasti, koji se nekoć podmuklo uvukao u Edenski vrt, a danas pričinima muti bistru vodu izmađu dviju obala. Priječi nas da razgovijetno prepoznamo sjaj Stvoriteljeve volje i jasno uvidimo da nas sve sile paklene ne mogu odvojiti od Božjeg prijateljstva. Bolni su rezovi mraka i hladnoće koji nas čine bolesnima i umornima, koji nas iscprljuju do malaksalosti, koji nas tjeraju na odustajanje od bitke s nama samima, a onda i sa svijetom, kojemu popuštamo i s kojim pravimo kompromise.

Image and video hosting by TinyPic

Put do jedinstva s Gospodinom jest molitva, žarki i postojani razgovor, kojim se razgrće tama neznanja i nevjere. Ustrajna i nepokolebljiva molitva može se usporediti s nitima svjetlosti koji nas spajaju s izvorom života, koje su u početku tanke, krhke i nježne, a s vremenom poprimaju debljinu pređe od koje pletu most, nerskidivu sponu između dviju stvarnosti, koje to u biti i nisu, jer ih dijeli tek sjena neispovjeđenih i neiskajanih grijeha, nepovjerenje koje je posijao začetnik oholosti i promicatelj sumnje. Zato nas Gospa i uči da usne pripojimo srcu, da one budu glasnik naše najdublje čežnje, da preko njihovih rubova ne izlijevamo prazne i šuplje riječi, već im namijenimo živi govor, jasnoću što izvire iz čistog zdenca duše. Prečista nam govori da molimo srcem, da se do kraja otvorimo svjetlosti i ljubavi, da se oslobodimo predrasuda i uskogrudnosti, da Stvoritelja ne tražimo u vlastitoj tami, da ga ne stavljamo u kalup osobne mjere, već se prepustimo izljevu milosrđa i dobrote, sveznanja i mudrosti. Jer molitva nije iskanje, niti nagodba, ne smije biti proračunata, niti ispunjena površnom osjećajnošću. Ona je iskreno i duboko prihvaćanje Božje volje i njegova plana. Ta zna Gospodin što nam je potrebno, pozna naše pute i i naše dane, naše časove tame i naše trenutke radosti. Molitva je suradnja i rast u zajedništvu s Onim bez čijeg nam znanja ne otpada ni vlas s tjemena.
Kad nam molitva postane svjetlost Božje nazočnosti u nama i oko nas, bit ćemo spremni letjeti na njezinim krilima, s njom prolaziti kroz trnje, uspinjati se proplancima punim vjetrova, sučeljavati se s kušnjama i izazovima, padati i rasti, patiti i ljubiti. U molitvi spoznajemo, doživljavamo i osjećamo da nismo sami, da smo u sigurnim rukama, da smo u naručju Onoga koji sve pretvara u dobro, koji je radost i ljepota, neizmjernost praštanja i luka spasa.
Zato molitva, ma kakva bila, tiha ili glasna, mora biti iskrena, mora izlaziti iz otvorenog srca, iz dubine duše, jednako postojana u patnji i radosti, neprestana u snu i javi, uvijek svjesna Božje blizine, uvijek okrenuta vrelu svih milina. Pravi život i jest molitva jer po njoju upoznajemo pravoga Boga po kojem smo stvoreni, što znači da upoznajemo i sami sebe, jasno razaznajući da smo tek vlasnici grijeha, a da smo sve ostalo nezasluženo dobili.
Majka nas najbolje može naučiti što je molitva jer njezin život, nekoć na Zemlji, a danas na Nebu bio je i ostao molitva, prisno prožimanje s voljom Gospodinovom, zajedništvo u ljubavi. Zato nam i poručuje da je njezino međugorsko poslanje, preko molitve i sakramenata, vratiti djecu u jedinstvo Božje obitelji.



Post je objavljen 02.02.2011. u 14:38 sati.