Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Dobro došli na čobanac!

Dragi svi,

dobro došli na moj blog! Za početak nazdravimo mom prozoru u svijet! Nasula sam si maminog domaćeg likera! I vi si slobodno popijte koju na račun kuće;)
Preporodio me ovaj DSL, stigao je prije par dana i ja sam postala nova osoba. Moj prozor u svijet! Nije da ga i prije nismo htjeli (mislim na DSL- prozore imamo) ali ga ovdje jednostavno nije bilo pa sam mogla birati samo između prozora na šumu, prozora na livadu i vrata - na terasu.
Budući da volim kuhati i peći kolače, a mišljenja sam da bi svatko od nas trebao raditi ono što voli, odlučila sam svoja "brljanja" po kuhinji podijeliti sa vama.
Za početak ćemo kuhati Čobanac. Zašto Čobanac? Zato što sam ja Slavonka, a on skoro pa slavonsko nacionalno jelo. Pravi se za posebne prilike, a ja ne poznam posebniju priliku od ove! I zato što ga obožavam jesti! I zato što imam super recept! OK, ima ga moja mama, ali to je isto kao da ga imam i ja, zar ne?
Ovo je kućna verzija, bez kotlića, 17 kila mesa...najobičnije verzija recepta kojeg možete skuhati uvijek. Zapravo mi je želja da recepte s ovog bloga može primjeniti svatko. Čak i oni koji kuhaju rijetko i ne snalaze se baš najbolje u kuhinji. Trudit ću se biti što preciznija u opisima, a vi slobodno pitajte i komentirajte ukoliko vam nešto nije dovoljno jasno!
No, krenimo! Čobiju treba oko 2 sata pa je bolje da ne gubimo vrijeme, ćaskat ćemo usput!

Čobanac


1 žlica svinjske masti
1 kg mesa(minimum 2 vrste)
25 dkg crvenog luka
1/3 čajne žličice sode bikarbone
1 čajna žličica slatke crvene paprike
1 dcl paradajza(soka)
1 krupni krumpir
2/3 kiselog vrhnja 20% mm (ono crveno) od 2dcl
1 lagana jušna žlica oštrog brašna
1 dcl bijelog vina
1 lovorov list
ljuta papričica
sol
papar
vegeta

Za početak narežite meso na kockice veličine 1 cm. Ljudi mi se često žale da su u čobancima koje su jeli bili preveliki i počesto masni komadi mesa pa pripazite. Kupite mimimalno 2 vrste mesa: svinjetinu, junetinu, janjetinu i naravno sve vrste divljači, izaberite sami. Ako imate i neku veću kost, slobodno i nju stavite zajedno s mesom. Ukoliko kupujete svježe meso, a vrijeme vam dozvoljava, zamrznite ga na par sati. Tako ćete ga lakše narezati. Ako imate već meso u hladnjaku, narežite ga još na pola zamrznutog. Tako ćete biti puno brži. Luk narežite na kockice i možemo početi.
Luk popržite na masti(naravno može i ulje ako nemate mast) Kad je luk žut, staklast dodajte 1/3 žličice sode bikarbone ( soda se dodaje kako čobanac ne bi previše napuhavao) i podlijte s malo vode(cca 1 dcl). Još malo dinstajte. Dodajte crvenu papriku(daje boju) samo kratko promiješajte i dodajte meso i kost(ako imate). Promiješajte, dodajte za početak pola ljute papričice, sol, vegetu, papar i lovorov list. Pazite da ne pretjerate sa začinima. Ostatak papričice možete dodati i kroz 15min, a ostatak soli, papra i vegete nakon što dodate vino. Meni osobno se par puta dogodilo da sam gotovo sve prezačinila jer i vino koje dolazi na kraju daje Čobancu određenu žestinu. Meso nastavite dinstati na umjerenoj vatri podljevajući vodom, dodajte cca 1 dcl tekućeg paradajza. Kad meso omekani izvadite kost, ukoliko ste ju stavili, i na sitni ribež naribajte krumipr veličine šake. Miješajte i pomalo podlijevajte dok se krumpir ne raskaši. U protivnom će vam po juhi plivati sitni rezanci, a to baš ne izgleda lijepo. U ovoj fazi jako zagara pa je vrlo važno da se ne udaljavate od lonca sve dok ne dolijete vodu.
Photobucket
Sad krenite postepeno dolijevati vodu. Svaki put kad dolijete vodu mora vam prokuhati 10-tak minuta prije nego dolijete još.Po mom iskustvu, na ovu količinu mesa potrebno je ukupno doliti 1,1l vode. Imajte na umu da u Čobanac ne idu noklice i da vam u juhi mora biti dovoljno mesa. Kad ste nasuli dovoljno vode i sve je lagano prokuhalo dodajte 2/3 crvenog kiselog vrhnja koje ste prethodno razmiješali s laganom žlicom oštrog brašna i razrijedili vodom. Kad je otkuhalo minutu dodajte vino. Predlažem da i vino sipate postepeno, kako ne biste pretjerali. Kad vino prokuha cca 10 minuta dodati začina po potrebi i pustiti da još malo prokuha!
I na kraju bi to trebalo izgledati otprilike ovako:
Photobucket

Hvala vam što ste kuhali sa mnom! Svi vaši prijedlozi, opaske, kritike... dobro su došli! Nadam se da je ovo početak ugodnog druženja.
Uz Čobanac uvijek pravim neko dizano tijesto, u zadnje vrijeme to obično budu kuglice od Parmezana. I o njima ćemo uskoro, ali ovaj puta sam radila peciva- cvjetiće! Ali o njima u slijedećem postu! Do tada- uživajte!


Post je objavljen 31.01.2011. u 00:00 sati.