Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Dog Soldiers (2002)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Rutinska vojna ekspedicija u škotskim šumama koja se sastojala od par vojnika pretvara se u noćnu moru iz koje mogu izaći samo ako imaju višak srebrnih metaka...



Mnogo sam čitao o ovom filmu, recenzije i kritike su velikom većinom bile jako pozitivne te je film smatran najboljim vukodlak filmom 21. stoljeća, ako ne i dužeg perioda. 2007. godine sam ga prvi put pogledao i stvarno mogu reći da nisu bili u krivu. Dog Soldiers sam stvarno smatrao jako kvalitetnim i zabavnim filmom. Početkom 2011. godine sam ga odlučio ponovno pogledati i dojam mi se nije promijenio. Film Neila Marshalla je i dalje jak uradak i svojevrsno remek - djelo.
Iako nisam uopće imao nikakvih naznaka da će biti vukodlaka u prvom gledanju, to me čak u ovom slučaju jako pozitivno iznenadilo jer je vizualnost vukodlaka sve samo ne loša. Neil Marshall je upravo to napravio kako treba i u svojim potezima bio je jako mudar: uspio je određene kadrove sa vukodlacima pokriti kako bi što manje potrošio na efekte i na izgled vukodlaka, tako da pravih scena gdje su psi vidljivi je možda 3-4. Stvarno predobro napravljeno i zbog toga mu skidam kapu.



Općenito jako cijenim britanske filmove, pogotovo komedije, ali sam sa predzadnjim (Eden Lake) i sa ovim zadnjim Dog Soldiers shvatio da velikog potencijala imaju i horrori. Područje gdje se snimao film odiše tom nekom jezom jer šume su inače veliki potencijal da se žrtve ne izvuku žive, a opet mali potencijal da se otkrije tko te napada ili o čemu se zapravo radi. Gluma u filmu je stvarno zadovoljavajuća, dečki i jedna cura su maestralno odradili svoje uloge i unijeli su u film dozu napetosti i atmosfere koja je već bila začinjena sa mračnom atmosferom šume i kuće u kojoj borave zapravo veći dio filma. Začudo, iako je u filmu riječ o profesionalnim vojnicima, ipak je film više ajmo reć statičan nego dinamičan, pritom ne mislim na scene i na akciju, nego na micanje likova. Očito je kad bi bili u šumi cijeli film da bi bilo napetije i manje izglednije za spas vojnika, ali je ovako malo promijenjeno i ne mogu reći da je to minus, već samo jedan manji nedostatak. Dijalozi u filmu su isto ohrabrujući i kvalitetni, scene sa efektima su također odlično odrađene. Neki kritičari i filmaši film uspoređuju sa tonom drugih klasika poput Aliens, Predator, ili Jaws. Iako se vide neke sličnosti, ali uopće ne kužim komentare takvog oblika. Pa koji film u današnje vrijeme može biti toliko unikatan da ga ne usporede sa barem jednim filmskim naslovom? No dobro...



Dakle, Dog Soldiers je jedna topla preporuka i pogledajte ga što prije ako niste. Odlični vukodlaci, odlični glumci, odlična atmosfera, odlični dijalozi, vrlo dobra radnja. Thumb up!

Post je objavljen 18.01.2011. u 18:46 sati.