Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klubpalach

Marketing

JAN PALACH

Iako mnogi od vas znaju tko je bio Jan Palach, danas na 42. godišnjicu njegove smrti prisjećamo se njega, i njegovog nesebičnog djela.



JAN PALACH

(11. kolovoza 1948. - 19. siječnja 1969.)



Bio je češki domoljub i student filozofije na Karlovom sveučilištu u Pragu.
Nakon invazije pet zemalja Varšavskoga pakta na Čehoslovačku (1968.), Palach je 16. siječnja 1969., usred Praga sam sebe zapalio i tako postao simbolom suvremene borbe Čeha i Slovaka za slobodu.
Pet članica Varšavskoga pakta izvelo je invaziju na Čehoslovačku u kolovozu 1968., ne bi li na taj način zaustavili započete reforme liberalizma društva potaknute od strane tadašnje vlade Aleksandra Dubčeka za vrijeme Praškog proljeća.
Palach je umro u bolnici 19. siječnja 1969. godine, tri dana nakon samozapaljenja.
Pogreb Jana Palacha se pretvorio u opći prosvjed protiv tadašnje političke situacije u kojem se nalazila Čehoslovačka. Mjesec dana kasnije (25. veljače 1969.) još se jedan student, Jan Zajíc, također zapalio na istom mjestu. Dva mjeseca iza toga, u travnju, Evžen Plocek je učinio isto u češkom gradu Jihlava. Osim trenutnog šoka, samozapaljenja nisu imali drugog učinka na političko stanje u zemlji.
Nekoliko mjeseci ranije, 8. studenog 1968., Poljak, Ryszard Siwiec, spalio se u Varšavi tijekom prosvjeda koji su se održavali u znak protesta napada članica Varšavskog pakta na ČSSR, a ponajprije poljskog sudjelovanja u invaziji. Siwiec je umro nakon četiri dana (12. studenog) u bolnici. No, malo je vjerojatno da je Palach znao za taj prosvjedni čin, jer je taj događaj bio u potpunosti zataškavan od strane komunističkih čelnika. Prva vijest o tom događaju bila je emitirana na valovima Radija Slobodna Europa tek dva mjeseca poslije smrti Jana Palacha.
Nakon pada komunizma, Palach je u Pragu posmrtno odlikovan brončanim križem kojeg su uzidali na mjesto samozapaljenja, pokraj Narodnog muzeja. Uz to, trg je preimenovan njemu u čast. Češki astronom Luboš Kohoutek, koji je napustio Čehoslovačku odmah naredne godine, nadjenuo je ime asteroidu koji je bio otkriven 22. kolovoza 1969. Palach.

Taman u to vrijeme, davne 1968. godine petorica studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, otvorila su studentski klub u Kružnoj, te ga nazvali po ovom revolucionarnom češkom studentu.
Klub Palach već 42. godinu stoji na ponos grada na Riječini, te u vječnu slavu Jan Palachu koji je dao život za slobodu.


„Potrebujeme prostor abychom mohli žit.“
"Trebamo prostora kako bismo mogli živjeti."


Jan Palach
[1948. – 1969.]







Hvala Sandri Ivanov na predivnim slikama :)


Post je objavljen 19.01.2011. u 10:24 sati.