Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/krmeuparizu

Marketing

Koji pas ima najjaci ugriz?

Prvo i najvaznije pravilo je: što je šira čeljust - to je jači ugriz.
Vjerojatno najveća zabluda oko jačine ugriza nekih pasimna je njihova veličina. Naime, smatra se da je snaga ugriza ekvivalentna veličini i težini pasmine. Međutim to nema nikakve veze sa pravom istinom. Isto pravilo vrijedi i za velike mačke. Tigar, koji je veći i teži od lava (mada vecina mislila suprotno najveci primjerci sibirskog tigra teže oko 360kg, prosjek je oko 300-320kg dok prosječan afrički lav teži oko 220kg, najveci primjerci do 250kg)


U obzir su uzete samo jače pasmine, mislim da nema smisla da na ljestvicu dodajem kojekakve pekinezere i druga čuda za šetnju i igru. Krenimo od najslabijih od najjačih:

Belgijski ovčar - MalinoisUploaded with ImageShack.us

Na posljednja četiri svjetska prvenstva za sve pasmine (FCI - IPO3) pobjednici su bili psi belgijski ovčari malinois.
Također malinois je zbog svojih radnih karakteristika sve popularniji pas u vojsci i policiji gdje se koristi za različite namjene ( za osiguranje skupova i objekata, za traženje droga, protueksplozijsku zaštitu, tragačko-pretresačku djelatnost i dr.)

Težina: 30kg
Visina: 60cm
Pritisak: 90kgNizozemski ovčarUploaded with ImageShack.us

Privržen, poslušan, pokoran, oprezan, radostan pri radu, veoma vjeran i pouzdan, skroman, velike izdržljivosti, oprezan, aktivan, opremljen osobinama pravog ovčarskog psa.

Težina: 30kg
Visina: 60cm
Pritisak: 105kgAmericki Pitbull TerijerUploaded with ImageShack.us

U cijelom svijetu se nažalost s vremena na vrijeme psi uzgajaju za borbu. Ova pasmina potječe od stafordskog terijera križanog s drugim borbenim psima, uključujuči i izumrlog borbenog buldoga.

S imenom ove pasmine danas se povezuje histerija. Zabranjen je u Švedskoj, kastriran, s obaveznom brnjicom i indetifikacijskim mikročipom u Velikoj Britaniji te sa zabranom ulaska u Sjevernu Ameriku, pittbul je više žrtva pritiska javnosti nego svog povijesnog uzgoja za borbu s drugim psima.

Pojedini su nesavjesni vlasnici, koristeći njegovuprirodnu sklonost i snagu, nastavili zlorabiti dresurske tehnike za stvaranje borbenih pitbula spremnih napasti svaku životinju, čak i čovjeka. Kad se odmalena dresira da sluša zapovijedi, pokazalo se da večina pripadnika ove pasmine možebiti dobar pas za društvo.

Visina: 46-61cm
Težina: 14-27kg
Pritisak: 110kg


Njemački ovčarUploaded with ImageShack.us

Ovaj pas je vrlo inteligentan, dobar i poslušan učenik, društven i vrlo ljubazan. Izuzetno je temperamentan, oprezan, pouzdan, hrabar, neovisan, nepodmitljiv, samopouzdan i bezuvjetno vjeran svome vodiču i obitelji.

Ovi psi se u cijelom svijetu koriste za vođenje, pronalaženje zatrpanih u lavinama, kao psi tragači, čuvari, obrambeni i policijski psi. Za neke od tih namjena koriste se gotovo isključivo njemački ovčari.

Na natjecanjima u poslušnosti daleko su iznad ostalih Pasmina. Stoga je nepotrebno objašnjavati koje sve mogućnosti pruža ova pasmina. On je željan učenja, inteligentan i brzo shvaća bit stvari. U radu s njim koristite uglavnom govor. Velika većina tih pasa obožava svog vođu, ali nema pretjeranu potrebu za njegovim dodirom. Ne savjetujemo vam nabavku njemačkog ovčara, ukoliko stvarno nemate dovoljno vremena da se njime i bavite.

U zemlji svoga porijekla njemački se ovčar još uvijek većinom koristi kao gonič stada.

Visina: 60-65cm
Težina: 40-45kg
Pritisak: 110kg


Američki BulldogUploaded with ImageShack.us

Boljeg "bodyguarda" ne možete zamisliti, jer je njegov zaštitnički instinkt do obitelji vrlo izrazit. Važna jim je osobina, da instiktivno znaju kada trebaju reagirati oprezno,nekad i agresivno, a kada za tim nema potrebe. Neustrašiv je, pun samopouzdanja, dominantan i teritorijalan, on treba vlasnika sigurnog u sebe, koji lako postiže autoritet, jer svaku nesigurnost on će iskoristiti u svoju korist. Brzo čete zamijeniti uloge, a njegove osobine prerasti će u tvrdoglavo ponašanje a možda čak i u agresiju.

Visina:50cm
Težina:30kg
Pritisak:140kgRottweilerUploaded with ImageShack.us

Rottweiler je izvrstan pratitelj i čuvar, on je miran i samopouzdan pas sa usađenom željom za zaštitom doma i obitelji, no ukoliko se odlučite za nabavku rottweilera morate biti svjesni odgovornosti koju ste time na sebe preuzeli, zbog osobina koje posjeduje ta pasmina, te zbog njihove veličine i snage. Također morate biti svjesni i činjenice da rottweiler nije pas koji se uklapa baš u svaki dom. Pravilnim treningom i socijalizacijom možete dobiti izvrsnog kućnog ljubimca, odanog prijatelja, poslušnog radnog psa. Oni su izuzetno odani, puni ljubavi, prekrasni i inteligentni. Nisu veliki lajavci, no dobri su čuvari koji ce vam najaviti kada se nešto neobično dešava. Njihova osobnost može varirati od velike naklonjenosti, do izrazite povučenosti, no u prosjeku to nisu niti psi koji su sramežljivi, ali ni psi koji se lako uzbude. S njima je relativno lako raditi, dobro usvajaju naučeno, odnosno prilično su podložni dresuri. Vrlo su društveni pa će vas često slijediti iz sobe u sobu i pažljivo pratiti sto to radite. Zbog njihove jačine i snage nužna je socijalizacija i trening u ranoj dobi. Nervoza, sramežljivost ili pretjerana uzbuđenost su nepoželjne kod psa ovakve veličine i snage.

Visina:70cm
Težina:50kg
Pritisak:150kgOdrasli mužjak vukaUploaded with ImageShack.us

Najveći vukovi (žive u šumskim područjima Latvije, bjelorusije, Aljaske i Kanade) dosežu dužinu tijela (od vrha njuške do početka repa) do 160 cm, a rep je dugačak još do 52 cm. U ramenima je visok oko 80 cm a mogu doseći težinu do 80 kg.
Danas je dokazano da domaći pas potječe od vuka. Genetička istraživanja su pokazala da se tzv. "pra-pas" odvojio od vuka još prije više od 100.000 godina.

Jedna pretpostavka je, da se vuk priključio čovjeku prije oko 14.000 godina kako bi se hranio ostatcima ljudske hrane. S vremenom je postao pitomiji, a ljudi su spoznali moguću korist od njih (tzv. torf-pas). Prema drugoj pretpostavci, vuk je u početku služio kao izvor mesa, prije nego se spoznalo da kao domaća životinja može biti koristan i na drugi način.

Kod nekih pasmina domaćih pasa se srodnost s vukom još jako dobro može vidjeti. Psi pratipa (grupa 5 u FCI kasifikaciji) kao što su samojed, sibirski haski, aljaški malamut, kanaanski pas i akita inu pokazuju i danas svojim izgledom srodnost s vukom, kao što je šiljasta njuška, šiljaste i uspravne uši i četvrtasta građa tijela. i neke druge pasmine, kao recimo njemački ovčar pokazuju još određenu sličnost s vukom. Ali mišljenja da to dokazuje njihovu bližu srodnost s vukovima spada u područje mitova.

Tijekom 20. stoljeća su u Češkoj, Nizozemskoj i Italiji rađeni pokusi s uzgojnim križanjem nekih psećih pasmina s vukom. U međuvremenu se ti pokusi smatraju neuspjehom, jer je kod križanaca u većini slučajeva dolazilo do dominantnog izbijanja vučjih osobina, kao što je plašljivost, neprilagodljivost življenju uz čovjeka u urbanim uvjetima.

Pritisak: 190kg


Bordoška doga

Bordoška dogaUploaded with ImageShack.us

To je pas izrazito jake i mišićave postave. Bordoška doga deluje kraIjevski, isijava moć i skladnost. Sve na njoj, od vrata do repa, je jedna sama i velika moć. Na širokom čeonom delu glave jako je izražen stop, nosna kost je, gledano po boku, lagano konkavna. Njuška je, ovisno o boji krzna, crna ili smeđa. Čeljust je široka, ugriz vrlo jak. Bordoška doga ima predgriz (gornja čeljust je kraća od donje). Pod vratom je izražen podvoljak u dva nabora, koji sežu do prsiju. Dlaka je mekana, tanka i kratka. Jednobojna je, mahagonij ili žuta sa svim međubojama. Uši i rep su kupirani. Visina - do 68 cm, težina - najmanje 50 kg. Životna dob je najviše 10 godina. Među svim molosima, bordoška doga je najređa, iako se uzgaja u mnogim evropskim državama. To je šteta, jer pas zrači posebnom lepotom i apsolutno je pouzdan čuvar.Idealan je porodični pas, koji voli sve što je malo i zato se dobro razume s decom i manjim psima. Zbog veličine potreban mu je odgovarajući prostor. Za negu bordoške doge trebamo samo četku i krpu. Ti psi su izrazito otporni na bolesti. Lagano ih možemo naučiti sobnoj čistoći i poslušnosti uz pomoć jednostavnih naredbi. No, nije ih moguće naučiti da prate zahtjevnije naredbe, što nije ni potrebno. Taj je četveronožac svestan svoje snage stoga je posebno pouzdan, a uz odgovarajući odgoj i dosta disciplinovan. U mladosti je veliki proždrljivac i treba mu puno hrane. Potpuno sazrije tek nakon dve godine. Nakon toga bordoška doga nije više tako razigrana i postane mirnija.


Visina: 70cm
Težina: min 50kg
Pritisak: 255kg


Turski (Anatalojski) kangalUploaded with ImageShack.us

Kangal Pas je drevni stado uzgajati-čuvanje, misli se da su povezane ranih mastif-vrsta psa prikazana u asirske umjetnosti. Pasmina je dobila ime po Kangal Distrikta provincije Sivas u središnjoj Turskoj, gdje je vjerojatno nastao. Iako pasmina je dugo bila povezana s obitelji Age of Kangal, velika zemljišta i poglavice, većina se uzgajaju od strane mještana koji su uzeti veliki ponos u pasa sposobnost da čuvaju svoja stada ovaca i koza od takvih grabežljivaca kao tradicionalne vuk, medvjed i čagalj. Relativna izolacija Sivas Kangal-regija je zadržao Kangal Pas bez križanje, a rezultiralo je prirodnim pasmini znatan ujednačenosti izgled, narav, i ponašanje. Unatoč svojoj regionalnoj pripadnosti, mnogi Turci smatraju Kangal Pas kao svoju nacionalnu pas. Turska vlada i akademske institucije djeluju uzgajivačnica uzgoj, gdje se uzgajaju psi Kangal, a rodovnice su pažljivo održavani. Kangal Pas ima čak pojavio na turskom poštansku marku.

Kangal prvi pas je bio prijavljen u europski i sjevernoamerički pasji književnost David i Judith Nelson, Amerikanac koji je studirao pse dok boravi u Turskoj. Nelsons uvezeni prvi pas Kangal u SAD-u 1985. Ovaj pas, i kasniji uvoz, pod uvjetom temelj za Kangal Pas u Sjedinjenim Državama.


Kangal Pas je priznata od strane Kennel Club United u 1998.

OPĆI IZGLED - Pas Kangal je veliki, snažan, težak, jakih kostiju pas, čija veličina i proporcije su razvili prirodno kao rezultat njihove daljnje uporabe u Turskoj kao čuvar od grabežljivaca. Glava je velika i umjereno široka, s DROP ušima. Ispravno srazmjeri Kangal Pas je nešto duži (mjereno od prosternum do točke stražnjice) nego visoka (mjereno od grebena do tla), a dužina prednje noge (mjereno od vrha lakta do tla) treba biti jednaka nešto više od jedna polovica visine psa. Rep, koji je obično uvijen, dovršava osebujna siluetu. Kangal Pas ima dvostruku kaput koji je umjereno kratka i prilično gusta.
Kangal pas ima crnom maskom i crnim baršunasto uši da kontrastu sa cijelim tijelom boju koja može biti u rasponu od svijetlo sive do mrk. Počasna ožiljaka ili drugih dokaza od ozljede uslijed koje djeluju na terenu ne treba kažnjavati.


Visina: 80cm min
Težina: 70kg
Pritisak: 350kg
Za usporedbu lav ima oko 320kg (mladi) tigar oko 500kg. Jadni ljudi, max 30kg :( I kad vas netko sljedeći put ugrize svom snagom sjetite se belgijskog ovcara koji je najslabiji na ovoj listi a grize 3x jače nego čovjek ;) Ova lista ne govori tko vam moze napraviti najvise stete, vjerojatno vuk zbog vecih i ostrijih zubiju od pasa ali... ni s kangalom se ne treba salit.

Post je objavljen 11.01.2011. u 15:14 sati.