Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/istocnjackesekte

Marketing


Prabhat Sarkar


Joga i još mnogo toga

Na severu Indije (danas Bengal), 1921. g. u Jamalpuru rođen je Prabhát RaiFjan Sarkar (umro. 1990. g.), koji se prozvao Šrii Šrii Anandamurti (“personifikovano blaženstvo”). Školovao je se za železničkog činovnika u Kalkuti. Dok je radio kao knjigovođa u radionici za popravku vagona Sarkar je uspeo da okupi popriličan broj istomišljenika koji su se zalagali za vladavinu “prosvetljenih”, odnosno njihovu vladavinu. Sa svojom strankom ‘Progresivna utilizacija’ nije postigao željenog uspeha na izborima, te zbog toga pribegava terorističkim metodama postizanja svoga cilja. Godine 1973. Sarkarovo terorističko udruženje je zabranjeno u Indiji, a on sa svojim proteranim sledbenicima nalazi utočište na Zapad, pred kojim stavlja masku jagnjeta. Sarkar je utemeljivač duhovnog kulta koji se zove Ánanda Márga ('put blaženstva' na sanskritu), koji za cilj ima samospoznaju pojedinca putem joge i meditacije. U tom cilju on je i "razvio" i doterao stare joga vežbe za telesni i duhovno-umni razvoj. Dakako da mnoge joga-vežbe mogu doprineti čovekovom duhovnom razvoju, ukoliko se učenik ne vezuje mentalno za istočne ‘bogove’, već za istinitog Boga. Pripadnicima kulta nisu strana ni činjenja samoubistava.

Kult ima i svoj pop sastav ‘Slatki dim’ (Sweet smoke) koji pomaže u njegovom propagiranju..

Sarkaru su za vreme njegovog života inače objavljene 261 knjiga, a ta grafomanija ukazuje na nepoznavanje istine i na nemogućnost da se ona koncizno izrazi.Prabhát RaiFjan Sarkar (1921.-1990. g.)

Bengalski evolucionista

Stvarajući svoj kult tantričke joge koja se praktikuje u povezanosti sa društvom, Sarkar je pisao i mozgovao i o mnogim drugim disciplinama (ekonomiji, sociologiji, lingvistici, filosofiji, biologiji, fizici, ...) Osvedočio je se i kao mondijalista zalažući se za nastanak svetskog ustava, svetske federacije i svetske vlade. Ljudi koji nemaju dalekovidost i koji ne grade u Bogu i sa Bogom, stvaraju i razno-razne ljudske utopije, koje realizovane uvek postaju mučilišta i tiranije. Sarkar je inače evolucionista, koji je verovao da je u njegovom Bengalu došlo do promene od homo erectusa do homo sapiensa. Tvrdio je da će istraživanja i iskopavanja u području Rarha u Bengalu dovesti do otkrića civilizacije puno starije od onih koje su do sada poznate.


Post je objavljen 10.01.2011. u 19:31 sati.