Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/alisterkrouli

Marketing

Alister Krouli


"Grobar" hrišćanstva

Alister Krouli (Edward Alexander Crowley, 1875.-1947. g. ne.), kao impozantna figura modernog okultizma česta je meta optužbi onih koji su nedovoljno stručno upućeni i domen učenja i životnih tokova ovog do sada najeksponiranijeg zapadnog inicijanta bogoprotivne Hijerarhije učitelja “mudrosti”, Hijerarhije koju sam Krouli razvrstava u tri Škole. Proizvoljnim i neargumentovanim ocenama i sagledavanjima 'dostignuća' oca telemitske filosofije samo se tera voda na mlin ovog ekstravagantnog okultiste i spiritiste, te se pokazuje da cilj takvih osvrta nije proslavljivanje Istine već ljudskog krutog i ograničenog viđenja stvari i tokova.


Edward Alexander Crowley
(1875.-1947. g.)


Povukavši se u Nju Hempšajr (Hew Hempshire) nakon pisanja antibritanske propagande za Nemačku, veliki posvećenik onostrane Hijerarhije majstora pseudomudrosti – Alister Krouli, te 1916. godine kod jezera Paskvani izvodi ritual 'Veliko Magijsko Povlačenje' obeležavajući 'kraj' hrišćanstva: uzdiže se u stepen Magusa a žabu koju je krstio kao Isusa Hrista razapinje!

Institucionalizovano i paganizovano hrišćanstvo, izdeljeno na brojne sekte i konfesije, već odavno je sebe osudilo na nestajanje. Istinsko hrišćanstvo i istrinsku Hristovu reč Krouli nije ni upoznao, i stoga je sav njegov bunt na tom planu samo sirov pokušaj prevrednjavanja idolatrijskog, tobožnjeg hrišćanstva. (Danas, kada Duh Istine budi duh prahrišćanstva, vidi se u kojoj dubokoj zabludi je bio Krouli.) Ne našavši Boga u doktrini i životu okamenjenog i posrnulog hrišćanstva (umesto da ga potraži u sebi sledeći Hrista, Put Istinskog Života), on je obesno i kočoperujuće zlurado ustao i protiv ruiniranog hrišćanstva potonulog u licemerje, i protiv Hrista, Velikog Majstora, čije ime mu je uveliko smetalo da komotnije uspostavi religiju u kojoj bi čovek bio 'Bog', kao što proklamuje u Liber LXXVII: »Ne Bog, već čovek.« A šta mudri Psalmista ukazuje na to: »Bezbožnik zbori u obesti svojoj: "Ne, istrage nema! Ta ni Boga nema!" I u tome sva mu je misao.« ('Psalmi', 10:4) – Čovek Duha uvek Boga stavlja na prvo mesto i u središtu svoga života, jer Bog je Sušti, Život, sve istinsko imamo iz Njega i po Njemu, pa i sve time i svoj život, trebamo posvetiti Njemu, i Njime sve meriti.

Pre nego što će umreti u bolnici u Hestingsu (01. 12. 1947.) sa rečima »Zbunjen sam« (I am perplexed), Krouli je omladini delio svoj morfijum. Sav njegov život i impozantni literalni opus bili su u stvari jedna teška 'zabuna' i veliko lutanje.

U objavi 12. Etera Kroulijeve 'Vizije i Glasa', hrišćanski sakrament pričešćivanja hlebom i presečenim vinom sagledava se i predstavlja se kao ritual Crne Braće: »... Oni su čvrsto zatvorili Pylon /= ulaz u hram/ krvlju kako Anđeo Smrti ne bi mogao ući unutra. Tako se odvajaju od zajednice svetaca. Na taj način se odvajaju od Samilosti i od Razumevanja. Prokleti su oni jer krv svoju zatvaraju u svoja srca. Ustežu se od poljubca moje Majke Babilon, i mole se pogrešnom Mesecu u njihovim usamljenim tvrđavama. I oni se povezuju zajedno jednom zakletvom, i s velikim prokletstvom. I zajedno, u svoj svojoj zlobi, kuju zaveru, i imaju moć i gospodstvo, i u svojim kotlovima kuvaju oštro vino prevare, pomešano s otrovom njihove sebičnosti. Tako podižu rat protiv Najvišeg, šaljući svoju prevaru na ljude i na sve što živi. Tako se njihova lažna samilost naziva samilošću, a njihovo lažno razumevanje naziva se razumevanje, jer to je njihova najmoćnija bajalica. Ipak, oni od vlastitog otrova stradaju. Vreme će ih izjesti u njihovim usamljenim tvrđavama, Vreme koje ih je prevarilo da ih služi, i stradaće od moćnog đavola Horonzona, njihovog majstora, čije ime je Druga Smrt, zbog krvi kojom su polevali svoj Pylon, a koja je prepreka anđelu smrti, a koji je i ključ pomoću kojeg on ulazi unutra.« - Svoju krv, svoj život, istinski hrišćani ne predaju nekakvom Anđelu Smrti i onostranoj Babilonskoj Hijerarhiji, već Živome i Istinitome Bogu. Bog je Život i Smrt za Svetlu težeće ljude: oni u Bogu umiru, i Bogom oživljavaju, Bogu žive i Bog kroz njih živi, određuje njihove misli, reči i dela. I Ključ u Nebo je Hrist i kod Hrista je: kada živimo sveto kako je Hrist živeo, tada nam i Hrist, Ključ, Ključar i Vrata od Nebesa, omogućava da po Njemu uđemo i vratimo se u Nebesku Otadžbinu.


Post je objavljen 10.01.2011. u 19:05 sati.