Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domene

Marketing

Pouzdani registrari

Najvažnije kod domena je imati iza sebe pouzdanog registrara koji će Vašu domenu čuvati, paziti i maziti tokom godina. Nisu svi registrari jednaki - neki se razlikuju veličinom i brojem domena koje imaju, neki cijenom, neki kvalitetom supporta, i slično. Svakako je najbolje imati uz sebe registrar koji je velik, a ima povoljne cijene i kvalitetan i dostupan support.

Evo Vam jedan primjer iz moje nedavne prakse. Dosad smo koristili registrar za registraciju domena koji je bio 15. po veličini (broju domena) u svijetu, imao je nisku cijenu i dobar support. Koriste ga ili su ga koristili većina domaćih (hrvatskih) providera usluga registracije domena (koliko znam, bar 5 od 10 najvećih domaćih providera). Nažalost, iako je sve bilo bajno do nedavno, to je ipak registrar koji vode Kinezi :) Da bi zadržali najnižu cijenu na tržištu, počeli su iskorištavati domene koje su istekle u svrhu oglašavanja (dijelom i prije-opisanog cybersquattinga), a to su primjetile neke od većih svjetskih korporacija, uključujući Microsoft i Yahoo. I naravno, tužili su Kineze i ovi su se našli u nezavidnoj poziciji, sa 33 milijuna USD kazne, što je za takvo poduzeće, ogromna svota. I time su doveli u pitanje svoju ICANN akreditaciju i postali registrar koji NIJE više dugoročno POUZDAN.

Odmah čim sam vidio kakva je situacija nastala preselio sam sve domene na nove registrare, ovaj put na 2 vodeća resellerska registrara u svijetu. Na taj način sam osigurao sebe i svoje korisnike od eventualnih neželjenih događaja na prethodnom registraru, a to je prije svega gubitak administracije nad domenom i gubljenje domena kroz proces deakreditacije registrara.



Post je objavljen 09.01.2011. u 11:44 sati.