Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/2012-transformacijasvijesti

Marketing

Neosporiv dokaz besmrtnosti


Ego (iluzorno ja) nastaje zbog rascjepa u ljudskoj psihi u kojoj se identitet razdvaja
na dva dijela koja bismo mogli nazvati »ja« i »mene«. Stoga je svaki ego zapravo shizofren, da se tom riječju poslužimo u njezinu popularnom smislu rascijepljene osobnosti. Vi živite s mentalnom slikom sebe, s idejnim ja s kojim ste u odnosu.

Sam se život pretvara u ideju i odvaja se od onoga što jeste kad govorite o »svom životu«. Onoga trenutka kad kažete ili pomislite »moj život«, vjerujući u ono što govorite (kad to nije samo jezični izraz), zakoračili ste u carstvo zabluda. Kad bi postojalo nešto takvo kao što je »moj život«, iz toga bi se moralo zaključiti da smo ja i život dvije odvojene stvari pa ja tako mogu i izgubiti svoj život, svoje zamišljeno i dragocjeno vlasništvo.

Smrt naizgled postaje
stvarnost i prijetnja. Riječi i ideje razdvajaju život na odvojene dijelove koji sami po sebi ne posjeduju nikakvu stvarnost. Mogli bismo čak reći da je ideja »moj život« izvorna zabluda odvojenosti, izvor ega. Ako smo ja i život dvije stvari, ako sam ja odvojen od života, tada sam odvojen od svih stvari, svih bića i svih ljudi. No, kako bih mogao biti odvojen od života? Kakvo bi »ja« uopće moglo postojati odvojeno od života, od Postojanja? To je posve nemoguće. Stoga ne postoji »moj život« i ja nemam život. Ja jesam život. Ja i život smo jedno. Drukčije i ne može biti. Kako bih ga onda mogao izgubiti? Kako bih mogao izgubiti nešto što zapravo uopće i nemam? Kako bih mogao izgubiti nešto što Ja Jesam? To nije moguće.

Izvor: Eckhart Tolle



Post je objavljen 04.01.2011. u 21:02 sati.