Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 28, 22.12.2010. – Biserni otok? (Koh Muk, Tajland)

Pogled iz broda na putu za Koh Muk Prije nego li se iz Tranga otisnemo na more, odlazimo do željezničkog kolodvora. S obzirom na božićno-novogodišnje praznike kartu za noćni vlak za Bangkok 29. prosinca valja kupiti što prije.
«Sorry, nema slobodnih mjesta.», nakon pet minuta tipkanja po kompjuteru govori nam ljubazna službenica za šalterom. I dodaje:
«Rasprodano je još prije nekoliko tjedana. Busy season.».
Ne samo da su rasprodane sve klase na našem željenom vlaku, već je isti slučaj i s drugim noćnim vlakom koji svakodnevno povezuje Trang s tajlandskom metropolom. A to su ujedno i jedine željezničke veze između ova dva grada. Nudi nam prva slobodna mjesta 31. prosinca, što znači da bismo novu godinu dočekali u tajlandskom vlaku u spavaćim kolima drugog razreda negdje na pola puta do Bangkoka. Iako nisam pretjerano oduševljen ni s dočekom nove godine u vrućem i smrdljivom velegradu poput Bangkoka, ova opcija u vlaku još me manje privlači.
Ostaje još jednom bus. Od same pomisli na 845 kilometara u busu, koliko dijeli Trang od Bangkoka, boli glava. Bez obzira što se radi o VIP busu s poluležajevima. Njih ukupno 32. Ali kartu za 29. pronalazim bez problema i kao što sam pregrmio mnoge druge duge autobusne vožnje, tako ću pregrmiti i ovu dvanaestosatnu.
Vlakovi i autobusi na stranu, vrijeme je za povratak na plažu. Površine oko 514,000 km2 i dužine sjever-jug od 1650 km, Tajland nudi pregršt izbora za pješčani odmor. Prije četiri godine prvi sam put bio «oči u oči» s Andamanskim morem. Tada sam se odlučio za okolicu Krabija, točnije otok Koh Jum, nešto sjevernije od moje trenutne lokacije. Ovaj put ću se otisnuti na Andamansko more u okolici Tranga, kažu mnogi da su otoci oko Tranga među najljepšima u cijelom Tajlandu.
No, koji otok odabrati? Ovdje ih je na stotine, što naseljenih, što nenaseljenih. Koh Lanta, Koh Lipe, Koh Ngai, Koh Kradan, Koh Libong, Koh Muk... Kocka je pala na ovaj posljednji. Koh Muk u prijevodu s tajlandskog znači 'Biserni otok'. Hvale ga u Lonely Planetu, hvale ga u mnogim stranim časopisima o putovanjima, a moji nekadašnji suputnici Vanja i Jerko, koji su na otoku bili prije četiri godine, često ga spominju kao mjesto s najboljom morskom hranom koju su probali u Tajlandu.
A i jednostavno je doći do njega. Klimatizirani kombi do dokova u gotovo sat vremena udaljenom Kuangtunkuu te brod do Koh Muka. Nekoliko brodova dnevno prevozi putnike i robu između Kuangtunkua i sela na istočnoj strani otoka, a svi napuštaju Kuangtunku između podna i jedan. Nisu to nikakvi moderni superbrzi brodovi koji obično prevoze turiste od otoka do otoka. Riječ je o lokalnim, malo većim i natkrivenim drvenim čamcima koji lokalci koriste za svoje potrebe, a povremeno im se u vožnji priključi i koji stranac. Danas nas je troje. Ostali su lokalci, muškarci i žene, sa svojim vrećicama i košarama punima svakojake robe kojom su se opskrbili u Trangu. Na krovu broda je i nekoliko velikih prijenosnih frižidera punih leda sa svježom hranom i pićem, najvjerovatnije namijenjenim nekom od resorta na otoku. Na temperaturi led se polako topi i kapi vode polako prodiru kroz polugnjil krov iznad naših glava.
Pola sata nakon što smo se otisnuli iz Kuangtunkua, stižemo na Koh Muk. Na moje i sisterkino razočaranje, istočna strana otoka, na kojoj se nalazi pristanište i jedino pravo naselje na otoku, je ruglo. Drvene, jedvastojeće straćare na stupovima; ribarski drveni čamci, manji i veći; smeće; blato; plaža je tek polmetarska pješčana linija između straćara; more prljavo. Da stvar bude još gora, Koh Mook Resort, kojeg sam jučer kontaktirao preko telefona i koji mi je ponudio bungalov za 800 bahta, nalazi se upravo na ovoj neuglednoj strani otoka. Pokušavam doći do njega, ali jednoipolkilometarski put do resorta je blatnjava staza. Otočni taxija, zapravo motortaxiji, odbijaju ići do tamo. Na kraju odustajem i tasistu dajem naredbu da nas vozi na drugu stranu otoka.
Zapadna obala je party obala. Barem tako stoji u Lonely Planetu. Nikako nije savršeno mjesto za odmor. Daleko od onoga što tražim. A tražim malu intimnu plažicu s tek šačicom ljudi, daleko od velikih resorta.
Koh Muk Hat Farang ili Plaža stranaca je lijepa pješčana plaža, duga možda oko pola kilometara, a na krajevima zatvaraju je visoke vapnenačke stijene. Od plaže prema unutrašnjosti otoka su guste šume, a lokalno stanovništvo iz debla stabala skuplja bijelu tekućinu koja se kasnije pretvara u gumu. Duž otoka se mogu primjetiti stabla sa zarezanim deblima iz koje se cijedi bijela tekućina koja se potom skuplja u malene drvene posudice obješene na deblima. Također su tu i drvena vješala, poput onih kod nas na moru na koja se viješaju ribarske mreže da se osuše, a ovdje se na njima suše veliki gumeni listovi. Prije nego li se otpreme u neku od tvornica da se od njih napravi gotov proizvod. Novac ne raste na stablu, ali guma da.
Na Hat Farangu tek su dva resorta. Charlie Beach Resort je najveći na otoku i najposjećeniji i veći dio plaže zauzimaju njegovi turisti na ležaljkama. Pred njegovim dijelom plaže je usidreno i nekoliko lokalnih drvenih čamaca s visokim pramcem spremnih da turiste odvedu na neku od ekskurzija. Charlie ima i svoj minimarket, restoran, internet cafe, bazen, wellness, ali i previsoke cijene.
Ni drugi resort na plaži, naš konačni izbor, Sawaddee Resort, nije puno jeftiniji. A s obzirom na kvalitetu smještaja, malo je precijenjen. Drvene kolibe s trijemom i pogledom na more, hladna voda u kupaonici, ventilator i struja tek u noćnim satima. 800 bahta bez uključenog doručka je malo too much za Tajland.
Ali cijene u Tajlandu više nisu ono što su nekada bile. Tajland više nije onako jeftin kako je bio prije nekoliko godina. Za plažu s boljim omjerom cijene i kvalitete danas je bolje otići u primjerice Burmu, Kambodžu, Vijetnam ili Indiju. Tajlandski baht je u posljednjih godinu dana jako ojačao i dok je prije četiri godine, za mog prošlog posjeta, 40 bahta vrijedilo jedan dolar, sada ono vrijedi jedan euro. Tako da u konačnici nije isto platiti bungalov u Sawaddee Resortu oko 100 kuna do prije godinu dana ili 145 kuna danas.


KOMBI Trang-Kuangtunku THB 100,00
BROD Kuangtunku-Koh Muk THB 60,00
MOTORTAXI s istočne na zapadnu stranu otoka THB 50,00 po osobi
Smještaj u Sawaddee Resort (Hat Farang, Koh Muk) THB 800,00 (dvokrevetni bungalov s ventilatorom i kupaonicom s hladnom vodom)



Post je objavljen 24.11.2010. u 14:31 sati.